Линија
Republicki zavod za sport
17.04.2019.

Студенти Високе спортске и здравствене школе у посети Заводу за спорт и медицину спорта РС

Данас су у Заводу за спорт и медицину спорта РС били студенти Високе спортске и здравствене школе.

 
Упознати су са расположивим капацитетима и ресурсима Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту.

Више icoMore


12.04.2019.

Делегација Војне академије Београд у посети Заводу

Директор Завода за спорт и медицину спорта РС Горан Бојовић угостио је професоре Катедре за физичку културу Војне академије Београд. Овом приликом делегација професора са Војне академије упознала се са деловањем научноистраживачке установе спорта.


Више icoMore


11.04.2019.

Трим стаза Завода и спортска игралишта доступни свим корисницима

 Бесплатна рекреација на отвореном у Кошутњаку       

   
Трим стаза Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије доступна је за све групе корисника бесплатно. Шетња, брзо ходање или трчање могуће је у свако годишње доба по трасираном делу у природи дужине од 1200 метара. Стаза са тартан подлогом има 17 станица за вежбање које се налазе у проширеним деловима на сваких 100 метара. Уз савремене справе за вежбање, постављене су и табле са обавештењима о врсти вежбе и тежини приказаног задатка тако да корисник може да вежба у складу са својим могућностима. Видео-надзор и осветљење путем електричног напајања постављено је целом дужином стазе, али и у делу терена за кошарку, одбојку, мали фудбал, чиме је обезбеђено несметано и безбедно  коришћење и у вечерњим сатима.
 
У оквиру трим-зоне, на бесплатно коришћење, стављени су у функцију и адаптирани  терени за кошарку, одбојку и мали фудбал.
 
Пре почетка коришћења спортских објеката у трим-зони неопходно је да корисници прочитају правилник понашања који се налази на огласној табли на самом улазу. На истом месту инсталиран је и пункт одакле у одређено време делује одељење за рекреацију Завода за спорт и медицину спорта РС.

Више icoMore


8.04.2019.

Бројне селекције на припремама у Кошутњаку

Отворена летња башта хотела Трим

 
Хотел Трим функционално је повезан са читавим спортским комплексом Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије због чега је погодан за кондиционе припреме спортиста. Смештајни објекат се налази у Кошутњаку и егзистира као спортски хотел отвореног типа са капацитетом за 56 гостију распоређених у оквиру две смештајне јединице. У понуди хотела су једнокреветне и двокреветне собе, апартман, сала за теоретску наставу, ресторан и летња башта капацитета за 120 гостију. Неопходан комфор спортистима (кошаркашима) и другим гостима у току боравка обезбеђује и уређеност самог простора хотела унутар ког је инсталиран намештај преко прописаног стандарда. Опремљеност кухињског блока и стручност лица је на високом нивоу што омогућава  припремање хране према индивидуалним потребама спортиста.
 
Комплекс хотелског смештаја базно је профилисан за смештај спортиста, али послује и по комерцијалним принципима, те тако на дневном нивоу угости и бројне рекреативце и друге посетиоце. У зони хотела 2018. године изграђена су и два игралишта за децу млађег и старијег узраста.   
Хотел Трим, као базу за припреме, тренутно користи најбоља пливачка селекција Србије и Савез за синхроно пливање Србије, а очекује се и долазак веслачке репрезентације Србије и ватерполиста из Румуније.

Више icoMore


4.04.2019.

НАЦИОНАЛНE ЕВИДЕНЦИЈE У ОБЛАСТИ СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Пројекат од изузетне важности за систем спорта РС 

 
 
Једaн од најзначајнијих послова у оквиру делатности Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије и његовог Информационо документационог (ИНДОК) одељења је вођење Националних евиденција у области спорта, што подразумева прикупљање и обраду података као и периодично објављивање и публиковање збирних података из националних евиденција.
Вођење националних евиденција у области спорта Републике Србије је законска обавеза Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије, декларативно прихваћена као једна од основних делатности, односно као поверени посао (чл. 107, став 2. тачка 4. Закона о спорту РС „Службени гласник РС“, бр. 10/2016).
 
На основу члана 168. став 11. Закона о спорту („Службени гласник РС”, број 10/16), донет је Правилник о Националним евиденцијама у области спорта којим се прописује садржај, начин вођења и начин и услови коришћења података из евиденција.

Више icoMore


3.04.2019.

Бесплатни медицински прегледи деце од 6 до 14 година старости

Прегледи се раде у амбулантама на Ташмајдану и Кошутњаку

 
Републички фонд за здравствено осигурање омогућио је бесплатане медицинске прегледе деце спортиста од 6 до 14 година старости  који се обављају  у Заводу за спорт и медицину спорта РС. Неопходно је да деца на преглед дођу у пратњи родитеља са упутом од педијатра, овереном здравственом књижицом и спортском легитимацијом. Уколико учесници у спортским активностима нису чланови клубова, довољни су упут и важећа здравствена књижица.
 
Процедура бесплатних прегледа деце може се да се убрза уколико корисници пре доласка на одељење медицине спорта ваљано испуне спортско-медицински формулар  који је доступан на званичном сајту Завода за спорт и медицину спорта РС.
 
Спортско-медицинске прегледе обављају лекари медицине спорта, а сам преглед обухвата крвну слику, антропометрију тела, ЕКГ у миру, преглед по системима органа, уз могућност примене теста оптерећења.

Више icoMore


2.04.2019.

3Д кинематичка анализа у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Савремена лабораторија за моторичка истраживања и аналитику у спорту на услузи врхунским спортистима

 
У интересу квалитетног сагледавања могућности  врхунских такмичара и осталих учесника у спортским активностима, набављен је 3Д систем камера који омогућава кинематичку анализу постуралног статуса у статичким условима и кретању. Статичко постурална анализа обезбеђује прецизне информације о структуралним девијацијама унутар кинетичког ланца, уз  податке о симетрији тела у целини.
 
Тестирања 3Д системом за кинематичку анализу кретања се изводе применом посебно одабране батерије тестова, где се уз природне облике кретања на различите начине оптерећује локомоторни систем човека како би се ваљано проценило његово функционисање.
 
Уз статичко постуралну анализу препоручује се и процена различитих  моторичких вештина или специфичних техничких кретања, чиме се добија шира слика о биомеханици тела.

Више icoMore


29.03.2019.

ФИТ МАМА - програм вежбања за породиље у Националном тренинг центру

Програм где маме вежбају у друштву својих беба

 
Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије покренуо је посебан програм за безбедно рекреативно вежбање жена након порођаја који је базиран на утемељеним светским научним студијама. Циљ програма је да се адекватним физичким вежбањем позитивно утиче на опште психофизичко здравље породиља како би се поступно вратиле у стање пре трудноће и порођаја.
Програм је конципиран тако да породиље, у присуству беба, већ од шесте недеље  могу да учествују у добро дозираној рекреацији која траје сат времена. За вежбање се користе  отворени терени Завода за спорт и медицину спорта РС као и простране  сале специјализоване за овај вид рекреације.
Организовану рекреацију реализује педагог физичког васпитања чија је специјалност физичко  вежбање у трудноћи и након порођаја.
ФИТ МАМА се реализује два пута недељно, уторком и четвртком од 11.30 до 12.30, а препорука је да маме  имају сагласност свог лекара пре него што отпочну са процесом вежбања.

Више icoMore


29.03.2019.

Одељења медицине спорта „Кошутњак“ и „Ташмајдан“ делују у циљу здравствене заштите спортиста

У складу са Законом о спорту медицински прегледи спортиста се раде два пута годишње

 
Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије делује преко шест деценија у интересу квалитетне здравствене заштите спортиста и рекреативаца. У Сектору медицине спорта Завода примењује се интердисциплинаран приступ који подразумева утврђивање здравственог статуса и функционалних могућности спортиста, рекреативаца, деце.
Врхунским такмичарима је омогућено да користе савремене методе прегледа и тестирања по протоколима утврђеним од стране водећих здравствених установа у Србији.
 
Делатност Одељења медицине спорта Завода је:
•     Преглед врхунских спортиста, активних учесника у спорту и рекреативаца
•     Тестирање спортиста
•     Овера спортско-такмичарских књижица
•     Преглед судија свих категорија
•     Преглед делегата, тренера и контролора
•     Преглед и уверење за упис у спортске школе, више спортске школе и на факултете спорта на нивоу Републике Србије
 
У зависности од потреба могу да се раде:
•     Периодични прегледи (на 6 месеци)
•     Контролни прегледи (провера спортске форме)
•     Ванредни прегледи (по индикацијама)
•     Прегледи по Статуту Гранског спортског савеза

Више icoMore


27.03.2019.

Психолошка тестирања за екипне спортове у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Социометрија - процена кохезивности спортских екипа - један од предуслова  за успех у спорту

 
Социометрија је поступак психолошке процене и анализе којим се у потпуности може сагледати статус сваког појединца унутар спортског колектива. Овом методом могуће је да се утврди степен играчке и социјалне интеракције међу члановима спортске екипе, постојање конфликата, начин међусобне комуникације, степен међусобног поверења, кохезивност тима у целини, социјални и психолошки статус сваког играча појединачно као и степен његове интегрисаности и прихваћености у тиму.
 
На основу анализе функционисања екипе, психолози дају јасне препоруке у циљу побољшања односа  у екипи како би се омогућио сигуран спортски наступ. 

Више icoMore


Странице: < Претходна 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Следећа >

                      
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.