Линија
Republicki zavod za sport
30.09.2019.

Стипендисткиња на контролама утренираности у ЗСМСРС

Бојана Кљајић репрезентативка Србије у мачевању

Функционалним тестом оптерећења, проверава се реацкија организма на физички напор и способност организма да се изложи физичком напору. Било ко да планира да се подвргне физичком напору треба да прође кроз одређене нивое здравствене контроле.
 
Тестирања се обављају према индивидуално подешеном протоколу у односу на узраст и ниво форме а у складу са препорукама за специфично тестирање спортиста. Добијени подаци су од изузетне важности за програмирање и индивидуално дозирање тренажног оптерећења, као и за праћење ефеката тренинга. Тестом физичког напора се одређује ниво и степен физичког напора за који је сваки појединац способан.
 
У Центру за медицину и психологију спорта сви заинтересовани могу да обаве комплетне спортско медицинске контроле и тестирања. Сви испитаници пролазе детаљан медицински преглед, како би се утврдило здравствено стање. Обавезан део прегледа подразумева комплетне биохемијске анализе крви, антропометријска мерења, општи лекарски преглед, ЕКГ. Стандардизовани тестови се обављају на бицикл - ергометру и Тредмилу – траци.

Више icoMore


26.09.2019.

Бесплатни прегледи за децу спортисте

Медицински тим (лекари и медицински техничари) Завода за спорт и медицину спорта РС, обавио је прегледе деце спортиста узраста 6 до 14 година. Прегледи су обављени у амбуланти Завода за спорт и медицину спорта РС која се налази у спортском центру у Пироту.

У комплексу затвореног базена у Пироту је амбуланта за спортску медицину у којој се обављају бесплатни спортско медицински прегледи намењени деци спортистима која имају такмичарску књижицу.
 
Како би се на нивоу Републике успоставила квалитетнија здравствена заштита спортиста и рекреативаца, Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије поседује неколико здравствених јединица.
 
У прошлој календарској години, као и у овој, обављено је више хиљада прегледа, а спортистима је омогућено да користе савремене методе прегледа и тестирања по протоколима утврђеним од стране водећих здравствених установа у Србији.

Више icoMore


25.09.2019.

Базени Завода за спорт и медицину спорта РС

Балон хала Завода за спорт и медицину спорта РС, затворени олимпијски базен, почиње са радом 01.10.2019. године. Поред Балон хале, спортистима и грађанству је на располагању и базен у Дому спортова I Националног тренинг центра.


Више icoMore


25.09.2019.

Стипендисти на редовним прегледима

Репрезентативци Србије, куглашица Хермина Лукач и атлетичар Страхиња Јованчић

 
Спортско - медицински прегледи обухватају: лабораторијску анализу крви, антропометријска мерења, ЕКГ у миру, ултразвучни преглед срца, спирометријску контролу, ергометријска и ергоспирометријска тестирања. У оквиру Сектора медицине спорта је и лабораторија за психологију спорта.

Више icoMore


25.09.2019.

Рукометне селекције на тренинзима у ЗСМСРС

У Дому спортова I Националног тренинг центра Завода за спорт и медицину спорта РС, тренинге и припреме за предстојећа такмичења спроводе младе рукометне селекције.

Дом спортова I Националног тренинг центра Завода за спорт и медицину спорта РС је објекат са најсавременијим условима који су стављени у функцију спорта, како врхунским спортистима тако и широком кругу спортиста рекреативаца. Све спортске просторије на располагању су током целог радног времена овог спортског објекта, сваког дана у недељи од 07.00 до 22.00 сата.

Више icoMore


25.09.2019.

Планинар на изокинетичкој дијагностици у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Члан Планинарско спортског клуба Балкан, Горан Савић

Савремена лабораторија за моторичка истраживања и аналитику у спорту, применом изокинетичког динамометра пружа увид у процену неуромишићних функција. Приликом тестирања заступљено је прецизно мерење великог броја варијабли различитих покрета сегмената тела у великом опсегу различитих брзина и режима рада. На овај начин стиче се детаљан увид у ниво тренираности и способности испитаника, у зависности од врсте спорта којим се бави.
 
Тестирање на изокинетичком динамометру омогућава:
  • праћење односа  различитих мишићних група које  изводе одређени  моторички задатак, као и напредак способности након спровођења ретеста;
  • анализу  записа  на основу  које  може да се уочи  тежина и специфичност повреде, уз прецизне информације о скривеним узроцима повреда и јасну оцену пада способности;  
  • безбедну примену  у фази рехабилитације, где се уједно прати и опоравак повређеног спортисте.

Више icoMore


25.09.2019.

Баскеташи на припремама у Дому спортова Завода за спорт и медицину спорта РС

Млади баскеташи са тренером Марком Ждером у хали Дома спортова на припремама за предстојећа такмичења

Марко Ждеро је српски професионални кошаркаш који се тренутно налази на 4. месту света у појединачној мушкој ранг листи 3x3 од стране Међународне кошаркашке федерације (FIBA). Играо је за новосадски Ал-Вахда и мушку репрезентацију Србије 3x3 . Освојио је три златне медаље на FIBA 3x3 светском првенству (2012. у Грчкој, 2016 у Кини и 2017. у Француској) и сребрну медаљу на турниру у Русији 2014. године .
 
Дом спортова – Први Национални тренинг центар, задовољава потребе репрезентативних селекција за спровођење процеса тренинга. Поред услова за тренажне процесе, у Дому спортова се реализују семинари, спортски кампови, такмичења и друге манифестације.

Више icoMore


24.09.2019.

Теквондисткиња на спортско медицинским контролама у ЗСМСРС

Репрезентативка Србије у теквондоу, Тијана Богдановић, данас је у Заводу за спорт и медицину спорта РС, у Центру за медицину и психологију спорта, обавила комплетне спортско медицинске прегледе. Комплетне контроле се састоје из: биохемијских анализа крви, антропометријског мерења, општег лекарског прегледа, ЕКГ – а, ултразвука, спирометријског и ергоспирометријског теста.

Тијана Богдановић (Крушевац, 4. мај 1998) српска је репрезентативка у теквонду и чланица теквондо клуба Галеб, мајстор теквондоа трећи дан. Тијана тренира теквондо од своје четврте године, активно се такмичи од 2004. године. Троструки је узастопни првак Балкана, актуелни јуниорски првак Европе до 46 килограма и актуелни светски првак до 49 килограма. Освојила је сребрну медаљу за Србију на Олимпијским играма 2016. у Рио де Жанеиру.

Више icoMore


23.09.2019.

Компјутерска 3D анализа постуралног статуса тела

Добра постура тела представља усклађеност и функционалност свих компоненти локомоторног система у било ком покрету или положају, и представља основ за квалитетно извођење активности.

 
Развој  тродимензионалних (3D) технологија обезбедио је нове могућности и знатно прецизнија постурална мерења која се могу извршити у Заводу путем  компјутеризоване 3D постуралне анализе тела. Снимање постуре у статичким и динамичким условима може се посматрати као процена структуралних девијација унутар кинетичког ланца, уз оцену симетрије тела у целини. Промене у структури доводе или су последица мишићних дисбаланса који се често могу идентификовати у статичким и динамичким постуралним проценама.
 
Компјутеризована 3D кинематичка анализа односи се на усклађеност главних регија: стопала и скочног зглоба, колена, доње регије леђа, карлице и кука, горње регије леђа, рамена, главе и врата.

Више icoMore


20.09.2019.

Затворени олимпијски базен ЗСМСРС у Кошутњаку почиње са радом 1. октобра

Балон хала Завода за спорт и медицину спорта РС, затворени олимпијски базен, почиње са радом 01.10.2019. године.

 
Радно време наткривеног олимпијског базена у Кошутњаку је сваког дана од 7 до 22 сата. Радно време благајне на пливалишту ЗСМСРС је од 7 до 19 часова. Дневна улазница радним данима за одрасле износи 250 динара, а викендом 300 динара. Деца до седам година старости карту плаћају 120 динара, док ће ђаци основних и средњих школа за ову услугу издвајати 180 динара. Лица са посебним потребама и пензионери за рекреативно пливање издвајаће 180 динара.
 

Више icoMore


Странице: < Претходна 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Следећа >

                       
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.