Линија
Republicki zavod za sport
29.05.2020.

Млада кошаркашица на контролама у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Репрезентативка Србије у кошарци обавила је данас у Заводу за спорт и медицину спорта РС спортско медицинске контроле и моторичка тестирања.

Тестирања у Заводу за спорт и медицину спорта РС се обављају према индивидуално подешеном протоколу у односу на узраст и ниво форме а у складу са препорукама за специфично тестирање спортиста. Добијени подаци су од изузетне важности за програмирање и индивидуално дозирање тренажног оптерећења, као и за праћење ефеката тренинга.
 
Сектор медицине и психологије спорта делује кроз пружање спортско - медицинских прегледа и тестова који подразумевају лабораторијску дијагностику, антропометријска мерења, ЕКГ у миру, опште лекарске прегледе, ултразвучни преглед срца, спирометријска испитивања, ергометријска и ергоспирометријска тестирања. Лабораторија за психологију пружа могућност процене такмичарске припремљености свих категорија спортиста као и комлетну психодијагностику.
 
У лабораторији Центра за моторичка изтраживања и аналитику у спорту кошаркашици су обављена функционална тестирања. У оквиру мултидисциплинарног приступа утврђивања спортске припремљености, процена и евалуација моторичких способности спортиста – тестирање моторичких способности спортиста представља једну од основних делатности Завода за спорти медицину спорта Републике Србије. 

Више icoMore


27.05.2020.

Кошаркашица на провери здравствене спреме у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Јована Јевтовић, репрезентативка Србије у кошарци У – 16

Спортско-медицински преглед обухвата:
 
-          Физикални преглед по системима
-          Антропометрија: мерење телесне висина, телесна маса, одређивање телесне композиције – одређивање процента телесних масти, мишића, коштаног ткива и воде
-          Електрокардиографија (ЕКГ)
-          Спирометрија
-          Лабораторијске анализе крви (комплетна крвна слика, седиментација, биохемијске анализе: гликемија, уреа, укупни холестерол, триглицериди, трансаминазе, гвожђе у серуму)
-          Ултразвучни преглед срца
-          Фунционални тест оптерећења – контрола утренираности
 
У Заводу за спорт и медицину спорта РС врши се психодијагностика и процена такмичарске припремљености свих категорија спортиста. Тестирања обухвтају: процену карактеристика личности вазних за успех у спорту, својстава спортске мотивације, стања и расположења пред наступ (такмичарска анксиозност, спортско самопоуздање), мерења способности психолошких вештина за превладавања стреса, процену општих и специфичних интелектуалних способности.

Више icoMore


26.05.2020.

Ватерполисти на тренинзима у Дому спортова Завода за спорт и медицину спорта РС

Ватерполо репрезентативци Србије окупили су се у Београду и почели са тренинзима и припремама за предстојећа такмичења. Прве припреме ће спровести у Заводу за спорт и медицине спорта РС у Кошутњаку. Тренутно је 20 играча, а очекује се да у наредном периоду буде и свих 27 колико их је на списку селектора Савића. Играчи тренинге спроводе у две групе. Планирано је да се ради у етапама све до 25. јула. Први циклус ће трајати до 29. маја, други од 1. до 6. јуна... И тако све до 25. јула, с тим што ће играчи после четврте недеље добити десетодневни одмор.

На првим припремама били су: Гојко и Душко Пијетловић, Ристичевић, Вицо, Лазић, Велкић, Ранђеловић, Алексић, Драшовић, Вучинић, Томић, Филиповић, Дедовић, Прлаиновић, Суботић, Стојановић, Гогов, Виктор и Страхиња Рашовић. Касније ће се селекцији прикључити: Бранислав и Стефан Митровић, Живојиновић, Добожанов, Јакшић, Мандић, Лукић и Ћук.
 
Дом спортова – Први Национални тренинг центар задовољава потребе како репрезентативних селекција тако и клубова за спровођење процеса тренинга. Структура спортског објекта омогућава одвијање бројних садржаја организоване или индивидуалне рекреације за различите групе корисника. Све спортске просторије на располагању су током целог радног времена овог спортског објекта, сваког дана у недељи од 07.00 сати.

Више icoMore


26.05.2020.

Функционална тестирања у лабораторији Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту ЗСМСРС

Лена Булатовић, репрезентативка Србије у кошарци У – 16

 FMS (Functional movement screen – Функционално скенирање покрета)

FMS је алат који се користи за идентификацију асиметрије које резултирају функционалним недостацима у покрету. FMS има за циљ да идентификује неравнотеже у покретљивости и стабилности током седам основних модела кретања. Ови модели кретања су дизајнирани да обезбеде очитне перформансе основних локомоторних, манипулативних и стабилизирајућих покрета постављањем појединца у екстремним положајима где слабе и неравнотеже постају видљиве ако се не користи мобилност и контрола мотора. Када се ови недостаци идентификују кроз FMS, развија се програм корективних вежби с циљем спречавања повреда мишићно - скелетних органа, ради дугорочних циљева за здравље и виталност.
 
Предност тестирања:
  • Мотивација тренеру и спортисти јер прати неуромишићне способности и даје детаљан увид у ниво тренираности и способности испитаника, сходно спорту којим се баве
  • Омогућава добијање прецизних информација о скривеним узроцима повреда, као што су недовољна јачина мишића и дисбаланси и асиметричност између одређених мишићних група
Стручњаци за аналитику у спорту реализују програме за превенирање спортских повреда и индетификацију ризика од повређивања.
 
Тестирања се обављају према индивидуално подешеном протоколу у односу на узраст и ниво форме а у складу са препорукама за специфично тестирање спортиста.

Више icoMore


13.05.2020.

Најмодернији спортски објекат - Мултифункционална дворана Завода за спорт и медицину спорта РС

''Изградња мултифункционалне дворане на Кошутњаку, за седам спортова и површине 16.217 квадрата, тече по плану. Дворана ће бити урађена у складу са еколошким стандардима, а имаће и зелени кров, који ће служити као видиковац и на којем ће бити права трава. Свака од сала за тренинг имаће своје просторије, тушеве, свлачионице, сауне и медицински део. Такође, ту ће бити теретана на 500 квадрата, као и мини-стрељана, а испред мултифункционалне дворане биће паркинг са 140 места. Ова модерна спортска дворана ће коштати 12.000.000 евра'', изјавио је директор Завода за спорт и медицину спорта РС г. Горан Бојовић.

''После вештачке стене, која је завршена, и мултифункционалне дворане, на ред би требало да дође дуго најављивана градња олимпијског базена. Планом детаљне регулације Кошутњака, који је усвојен 2014. године, између осталог, предвиђена је и изградња затвореног олимпијског базена од 5.000 квадрата. План је и да се прошире смештајни капацитети, а урађено је идејно решење за доградњу постојећег хотела "Трим" за три ламеле величине 7.000 m2. Оно што је значајно је да ће овај објекат бити повезан топлом везом са мултифункционалном двораном и базенским комплексом. Циљ Завода за спорт и медицину спорта РС је да се створе услови за боравак и припрему спортиста, наших и страних, који ће долазити на такмичења, али и на припреме како би своје тренажне процесе реализовали код нас. У комплексу наше фирме биће обновљена и управна зграда, лабораторија за медицину, психологију и аналитику у спорту, како би ова јединствена спортско-здравствена установа имала услове које заслужује. Кроз пројекте и изградњу посебно се водила брига о очувању природе, како би се све што ће бити изграђено у оквиру мултуфункционалне дворане и других објеката, по свим карактеристикама, уколопило у амбијент Кошутњака'', закључује Бојовић.

Више icoMore


12.05.2020.

Свети Василије Острошки слава Завода за спорт и медицину спорта РС

Завод за спорт и медицину спорта РС данас слави славу Свети Василије Острошки. Директор Завод за за спорт и медицину спорта РС г. Горан Бојовић, честитао је славу запосленима и пожелео им здравље и успех у послу.

 
Свети Василије је рођен 28.12.1610. године у време цара Константина. Рођен је као Стојан Јовановић у селу Мркоњићи, Попово поље, надомак Требиња у Херцеговини. Још као некрштен учио је 15 година у Атини филозофију реторику и астрономију. У зрелим годинама крстио се на реци Јордану заједно са својим бившим учитељем Евулом. Био је велики поборник Православља, морално чист и изузетно ревносан, велики богословски ум, велики стројитељ и стуб цркве. Умро је 29.04.1671. године. Његове мошти и његов гроб чувају се у манастиру у Острогу до данашњег дана. У њихову моћ исцељења и утехе верују подједнако и хришћани и муслимани. У Острогу се сваке године на Тројичине дане одржава велики Народни сабор.

Више icoMore


11.05.2020.

Фудбалер ФК Црвена звезда на моторичким тестирањима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Секу Жуниор Саного (Обала Слоноваче, Абиџан, 5. маја 1989.) је везни фудбалер који тренутно наступа за Црвену звезду, а стигао је на једногодишњу позајмицу из Ал Итихада. За репрезентацију своје државе дебитовао је 2017. године.

 
Тестирања на Изокинетичком динамометру
 
Тестирања у Заводу за спорт и медицину спорта РС се обављају према индивидуално подешеном протоколу у односу на узраст и ниво форме а у складу са препорукама за специфично тестирање спортиста. Добијени подаци су од изузетне важности за програмирање и индивидуално дозирање тренажног оптерећења, као и за праћење ефеката тренинга. Тестом физичког напора се одређује ниво и степен физичког напора за који је сваки појединац способан.
 
Најсавременији модел изокинетичког динамометра фирме HUMAC NORM пружа могућност процене кроз три режима рада мишића (изокинетички, изотонични и изометријски) и то активним покретом прегибача и опружача трупа, затим мишића скочног зглоба, зглоба колена, кука, рамена, лакта и зглоба ручја. Покрети се могу изводити у свим смеровима (екстензија, флексија, абдукција, адукција, унутрашња и спољашња ротација).   
 
Проценом и евалуацијом моторичких способности на изокинетичком динамометру тренери и спортисти у Заводу добијају следеће могућности:
 
- увид у иницијално, прелазно и финално стање припремљености одрећених мишићних група,
- евалуацију стања након повреда,
- евалуацију успешности рехабилитације,
- превенцију повреда и оштећења,
- планирање и програмирање тренажног процеса,
- праћење ефикасности тренажног процеса,
- индивидуализација у раду,
- корекције тренажног процеса,
- стручно - саветодавне помоће,
- мотивацију за даљи рад.
 
Правовременим дијагностичким изокинетичким тестовима је могуће утврдити почетне промене у раду зглобова и мишића које је немогуће открити рендгенским снимцима, магнетном резонанцом или ултразвучним снимањем.

Више icoMore


8.05.2020.

Почетак рада Завода за спорт и медицину спорта РС

Поштовани,

Завод за спорт и медицину спорта РС почиње са радом и заказивањем лекарских прегледа од понедељка 11.05.2020. године у нешто измењеном режиму. У циљу реализације и спровођења превентивних мера и спречавања ширења заразне болести COVID – 19, Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије ћеу складу са препорукама Владе РС применити максималне превентивне мере како бисмо заштитили све наше кориснике. 

За све наше кориснике прослеђујемо важна обавештења:
 
1.      Прегледи се на Кошутњаку обавезно заказују телефонским путем као и у протеклом периоду на:
 
телефоне 011/3555 460 ; 011/3555 461 у периоду од 10.00 14.30 часова
као и на мејл адресу: medicina@rzsport.gov.rs
  
-          напомена: амбуланта Ташмајдан ће бити затворена до даљег а прегледи наших корисника ће се привремено пребацити на Кошутњак
 
2.      Кошутњак ће почети са радом у две смене: прва од 7.30 – 15.30 и друга смена од 12.00 – 20.00 часова
 
3.      При доласку на преглед, уколико долазите први пут, обавезно скинути са сајта упитник за:
-          жене
-          мушкарце
-          као и сагласност за тест
 
Обзиром на тренутну актуелну ситуацију уведен је нови упитник / анкета:
 
-          кратка епидемиолошка анкета која је постављена на сајт у делу са формуларима (обавезна је за све кориснике наших услуга и њу доставити заједно са поменутим формуларима при доласку на преглед)
 
Формуларе читко попунити а на крају обавезно потписати као и сагласност за тест (уколико је испитаник малолетно лице, то мора учинити у његово име родитељ или старатељ)
 
4.      по доласку на преглед корисници морају имати обавезно маску, флашицу са водом, своју личну опрему за хигијену након коришћења свлачионице и туш кабине (пешкири, купка, шампон)

5.      током прегледа најмлађих спортиста, родитељи или друга лица у пратњи морају имати маске све време боравка у нашој установи

Савети о новом корона вирусу

Заштита Савети за родитеље 1
Симптоми Савети за родитеље 2
Превентива Савети за родитеље 3
Коришћење маске Савети за родитеље 4


Више icoMore


15.03.2020.

Отказују се услуге Сектора медицине спорта ЗСМСРС до даљег због вируса SARS-CoV-2

Због новонастале епидемиолошке ситуације, у Заводу за спорт и медицину спорта РС отказују се сви спортско медицински прегледи и физикална терапија и рехабилитација, јер ће убудуће наши лекари бити на располагању Министарству здравља РС.
 
Хвала Вам на разумевању.


Више icoMore


13.03.2020.

Измењени режими рада спортских објеката Завода за спорт и медицину спорта РС

Обавештавамо све кориснике услуга Завода за спорт и медицину спорта РС, да због новонастале епидемиолошке ситуације, сви спортски објекти неће бити у функцији до даљег.
 
Захваљујемо се на разумевању и поверењу.


Више icoMore


Странице: 1 2 3 4 5 6 7 Следећа >

                       
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.