Линија
Republicki zavod za sport
9.03.2018.

Билтен здравља и спорта Завода за спорт и медицину спорта РС


Више icoMore


8.03.2018.

Пливач на анализи постуралног статуса у Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту ЗСМСРС

Након обављених, обавезних спортско медицинских прегледа, Лазар Златић је прошао и кроз моторичка тестирања, где му је обављена постура тела на најсавременијој опреми за идентификацију ризика од могућих настанка спортских повреда, Qualisys систему.

Предност Qualisys система је изузетна флексибилност и преносивост, што олакшава поставку и транспорт до различитих спортских простора где се могу вршити снимања у складу са специфичностима и потребама одговарајућег спорта. Овај систем је идеалан за широк спектар спортских апликација, где се осим за потребе истраживања, користи и за обуку у тренажном процесу, али и као средство од великог значаја у превенцији повреда спортиста. Уз помоћ Qualisys система за снимање кретања добијају се изузетно прецизни и потпуно објективни квантитативни подаци за рачунање зглобних углова, убрзања, момената, сила, еластичности, деформација, постуре тела, баланса и осталих важних карактеристика кретања.


Више icoMore


8.03.2018.

Стипендиста на здравственој контроли у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Репрезентативац Србије у пливању, Лазар Златић, обавио је обавезне здравствене контроле у Заводу за спорт и медицину спорта РС. Лазар је освајач бронзаних медаља на 100m и 200m леђно и бронзане медаље у штафетама 4x100m краул, 4x200m краул и 4x100m мешовито на Јуниорском Првенству Балкана, сениорски је државни рекордер у штафети 4x200 краул.

У Центру за медицину и психологију спорта обављени су му здравствени прегледи који се састоје из: комплетних биохемијских анализа крви, антропометријског мерења, општог лекарског прегледа, ЕКГ – а, ултразвучног прегледа срца и функционалних тестирања.


Више icoMore


8.03.2018.

Завод за спорт и медицину спорта РС обележава 62. годину постојања

Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије настао је 9. марта, 1956. године као Савезни завод за физичку културу и од свог настајања до данас је кровна установа у земљи која брине о психо-физичком здрављу и физичкој форми спортиста, али и установа која заједно са Министарством омладине и спорта и Владом Републике Србије ради на подизању и унапређењу система спорта у земљи.

Као призната установа, са својим стручним кадром, неизоставни је део у програмима припрема домаћих и страних спортиста, са великим технолошким капацитетима и модерним објектима. Наши стручњаци, контролом и саветима, припремају спортисте ка путу побољшања њихових настојања. Свакодневним ангажманом и побољшањем услуга, утичемо на просперитет и резултате спортиста, као и на правилан развој деце и омладине. Ми смо уникатан Центар који функционише по највишим стандардима, задовољава све потребе у области спорта.

Сутра ЗСМСРС слави 62. годину постојања. Директор Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије, мр Горан Бојовић, нагласио је да нови Закон о спорту, који је усвојен у фебруару 2016. године, по први пут препознаје Завод као Национални тренинг центар, статус који носи и велику одговорност и захтева стално напредовање и побољшавање квалитета услуга.

„Не постоји врхунски спортиста наше земље који бар једном није био на тренингу или прегледу у Заводу и то ову институцију чини јединственом. То је место које је у сваком смислу кућа свих спортиста деценијама уназад“, поручује Бојовић.


Више icoMore


8.03.2018.

Срећан 8. март


Више icoMore


7.03.2018.

Фудбалери Црвене звезде на контролама у ЗСМСРС

У Заводу за спорт и медицину спорта РС, обављају се комплетни спортско медицински прегледи а контроле утренираности обављају, поред лекара специјалиста, и стручни сарадници Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту, професори физичке културе.

Спортистима се обавља специфична кардиореспираторна издржљивост у циљу индивидуализације и оптимализације тренажног процеса. Тестирања се обављају  према индивидуално подешеном протоколу у односу на узраст и ниво форме а у складу са препорукама за специфично тестирање спортиста. Коришћењем тестова са континуираним и прогресивним повећањем оптерећења одређују се максимална потрошња кисеоника, ниво физичке радне способности, тренажне зоне, аеробни и анаеробни прагови, кривуља лактата и засићеност крви кисеоником. Добијени подаци су од изузетне важности за програмирање и индивидуално дозирање тренажног оптерећења, као и за праћење ефеката тренинга.

У односу на добијене резултате, а у циљу што прецизнијег планирања и програмирања припремног периода за наредну сезону, спортски аналитичари Завода за спорт и медицину спорта РС  пружају стручно-саветодавну помоћ.


Више icoMore


6.03.2018.

Ширење I Националног тренинг центра ЗСМСРС

Министар омладине и спорта Вања Удовичић најавио је још више улагања у српски спорт кроз инфраструктуру и разне донације опреме.

Велики планови су пред Министарством омладине и спорта у 2018. години. Србија добија све више спортских шампиона, а министарство то зна да испрати улагањем средстава и изградњом објеката за тренинг.

''Наши шампиони мењају слику о Србији, преносе позитивне поруке и то је наша жеља у будућности. Шест националних савеза ће добити своју кућу у Кошутњаку, надоградњом Завода за спорт и медицину спорта РС. Објекат ће бити по свим светским стандардима: Карате, рвање, теквондо, џудо, стрелци и спортски пењачи добиће своје просторије и објекте за тренинг. Кошутњак ће променити изглед са двораном од 15.000 квадрата. Проширујемо и капацитете у пословним просторијама Завода за за спорт и медицину спорта РС. Желимо да подигнемо број прегледа деце у спорту на годишњем нивоу'', истиче Удовичић.

Додаје још: ''Када је реч о омладини, донели смо одлуку о повећаном броју стипендија. Пре четири године је било 1000 стипендија за добре студенте, а сада их има 1300, а износ је повећан са 25 на 30.000 динара. Желимо да повећамо број награђених средњошколаца на међународним такмичењима. Имали смо 1407, сада имамо 1500. Желимо да имамо све већи број финансирања наших студената на мастерима и докторским студијама у иностранству. Желимо да имамо конкретне пројекте да запослимо младе''.

Директор Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије Горан Бојовић истакао је да је Завод кућа свих спортиста и да ће поред свих спортских садржаја које данас Завод има ова дворана бити јединствена у региону и шире, јер на једном месту I Национални тренинг центар Завода за спорт и медицину спорта РС има и смештајне капацитете и комплетну здравствену заштиту и све услове за припреме и тренинг спортиста.

''У плану је обнова управне зграде и лабораторија за медицину, психологију и аналитику у спорту. Намера је да комплекс постане зона врхунског спорта због чега и објекти морају задовољити стандарде за међународна такмичења. Садржај, капацитет, опрема… за те објекте биће дефинисани по правилима националних и међународних савеза'', уверава Бојовић.


Више icoMore


6.03.2018.

Шпановићева шампионка света

Ивана Шпановић освојила је златну медаљу на Светском дворанском првенству у Бирмингему.

Најбоља српска атлетичарка до првог злата на шампионату света дошла је скоком 6,96 у четвртој серији.

Она је током каријере била првакиња Европе и на отвореном и у дворани (три пута), али до сада није имала злато са планетарних смотри. Сада укупно има десет медаља (бронза за ОИ, две бронзе са СП, сребро, бронза и злато са СП у дворани).


Више icoMore


2.03.2018.

Трим стаза ЗСМСРС

Трим стаза Завода за спорт и медицину спорта РС, у Кошутњаку, која је комплетно реконструисана прошле године током лета, и у овим зимским данима привлачи многобројне кориснике, који трче, шетају и вежбају. За оне који желе истовремено да трче и раде вежбе, олакшан је излаз са стазе и прилаз полигонима за вежбање. Како би се спортистима и рекреативцима, али и свим другим корисницима Трим стазе осигурала безбедност, уграђен је и систем видео надзора.

Испред сваког полигона за вежбање стоји табла са обавештењима о правилном извођењу вежбе, које су прилагођене свим узрастима.

Завод за спорт и медицину спорта РС Вам жели да у преосталим зимским данима уживате и тренирате на нашим теренима.


Више icoMore


2.03.2018.

Бесплатни прегледи деце у Косовској Митровици

Екипа лекара и медицинских сестара Завода за спорт и медицину спорта РС организовано обавља прегледе деце узраста од 6 до 14 година у Београду и по Србији. Данас се обављају прегледи и тестирања малишана у Косовској Митровици. Током недеље за нама, обављени су прегледи деце из Косовске Митровице и Зубиног Потока за школски и такмичарски спорт.

Регионалне амбуланте спортске медицине, осим у Косовској Митровици постоје и у Пироту, Вршцу, а биће отворене у још неколико градова у држави.

Помоћник директора ЗСМСРС за медицину спорта спец. др мед. Тамара Гавриловић, подсећа да је Закон о спорту прописао обавезне прегледе за децу од 6 до 14 година која тренирају у спортским клубовима, због чега се и отварају амбуланте Завода за спорт и медицину спорта РС ван Београда.

"Потребно је да се доставе валидне књижице, формуларе које смо ми проследили у електронској форми и које родитељи попуњавају, и упути педијатара. То су плави, специјалистички упути, изглед те форме смо проследили да и родитељима буде мало лакше. То је пут како се долази код нас. Установљена је и сарадња са министарством здравља, да прегледи, за сву децу која су у тренингу, од 6 до 14 година, буду бесплатни, а држава ће да рефундира трошкове'', наводи др Тамара Гавриловић.


Више icoMore


Странице: < Претходна 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Следећа >

Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.