Линија
Republicki zavod za sport
30.03.2017.

Кајакашице на спортско медицинским контролама у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Репрезентативке Србије у кајаку Марија Достанић (чланица клуба Вал из Сремске Митровице) и Биљана Релић (чланица клуба Кајак кану из Панчева)

Тестиране су у Центру за медицину и психологију спорта, где су им обављене: биохемијске анализе крви, антропометријска мерења, ЕКГ, општи лекарски преглед, ултразвучни преглед срца и ергоспирометријски тест.


Више icoMore


29.03.2017.

Представници ЗСМСРС на конференцији у Португалији

У периоду од 22.03. до 25.03.2017. године одржана је светска конференција популарног и актуелног назива 7thECToH Tobacco or Health у Порту, Португалија. Завод за спорт и медицину спорта РС су представљали помоћник директора за медицину спорта Спец. др мед. Тамара Гавриловић и мр сц. мед. др Славица Ђорђевић Шарановић.

Завод за спорт и медицину спорта РС је на овој конференцији узео активно учешће у оквиру постер сесије на којој је презентован рад под називом:

Tobacco consumption and the attitude towards tobacco use among elite athletes”

међу укупно 96 постер презентација из читавог света.

Конференција је организована од стране Асоцијације Португалије за борбу против рака (Vitor Veloso, MD председник Португалске Асоцијације, председник организационог одбора конференције, подпредседник Европске Асоцијације) уз патронат Европске Асоцијације у граду Порту који је по величини, други град после Лисабона. Као један од најстаријих и најлепших Европских градова, под заштитом УНЕСКА је од 1996 године.

Први дан Конференције отворен је свечаним говором Шпанске краљице Летиције (HM Queen Letizia of Spain), председника Републике Португалије (Marcelo Rebelo De Sousa), министра здравља Републике Португалије (Adalberto Campos Fernandes), представника ЕУ за здравље и безбедност хране (Vytenis Andriukaitis) а потом и предавањима контролора Европске Асоцијације (Luk Joossens) и проф. психологије и јавног здравља на Универзитету Ватерло (Geoffrey Fong, University of Waterloo, Canada).

Велики број присутних, близу 400 медицинских стручњака и радника различитих области, активно је учествовало у конференцији од глобалног значаја са веома популарном темом данашњице и то у ери имплементације новог закона о забрани пушења на јавним местима. Своја искуства поделио је велики број земаља а међу првих 6 на свету са најбољим кампањама су свакако, по статистикама, Велика Британија и комплетна Скандинавска област.


Више icoMore


29.03.2017.

Фудбалери Партизана на тестирањима у ЗСМСРС

Фудбалери ФК Партизан на тестирањима у лабораторији Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту Завода за спорт и медицину спорта РС

Тестирањем на ''Fitmate pro'', примењен је специфичан протокол тестирања проценом максималне потрошње кисеоника (VO2 max) као и великих број других параметара као што су максимална брзина, анаеробни праг, максимална срчана фреквенција и слично.

Поред тестирања која се обављају у лабораторији Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту (изокинетичка дијагностика, анализа постуралног статуса и специфичан протокол издржљивог трчања на траци), стручни сарадници тестирају спортисте и на терену. У Заводу за спорт, теренска тестирања се обављају у Дому спортова и на отвореним теренима I Националног тренинг центра.


Више icoMore


28.03.2017.

Теренска тестирања младих фудбалера

Стручни сарадницу Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту, Завода за спорт и медицину спорта РС, обавили су теренска тестирања младим фудбалерима ФК Раднички из Ваљева. Обављена им је специфична батерија моторичких тестова за фудбалере.

Спортистима се обављају тестирања у теренским условима, применом општих и специјалних батерија моторичких тестова за процену гипкости, брзине, снаге, агилности и издржљивости.


Више icoMore


28.03.2017.

Чаба Силађи на тестирањима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Чаба Силађи је српски пливач, рођен у Сенти. Тренира у Зрењанину. Основни стил му је прсни. Био је члан Српског олимпјиског тима на Олимпијским играма 2008. у Пекингу, на Медитеранским играма у Пескари 2009. и Универзијади у Београду, где је освојио и једну медаљу. Учествовао је и у полуфиналима на 50 м прсно на Светском првеству 2009. у Риму и Европском првенству у Будимпешти.

Након обављених спортско медицинских контрола у Центру за медицину и психологију спорта, Чаба је тестиран у Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту.

Дијагностика подразумева 3D кинематичку анализу постуралног статуса у статичким условима и кретању. Протокол обухвата основни образац кретања којим се на различите начине утиче на наш локомоторни апарат. Тада можемо открити функционалне недостатке које у дугорочном смислу доводе до структуралних деформитета и повреда. Предност Qualisys система је изузетна флексибилност и преносивост, што олакшава поставку и транспорт до различитих спортских простора где се могу вршити снимања у складу са специфичностима и потребама одговарајућег спорта. Овај систем је идеалан за широк спектар спортских апликација, где се осим за потребе истраживања, користи и за обуку у тренажном процесу, али и као средство од великог значаја у превенцији повреда спортиста. Уз помоћ Qualisys система за снимање кретања добијају се изузетно прецизни и потпуно објективни квантитативни подаци за рачунање зглобних углова, убрзања, момената, сила, еластичности, деформација, постуре тела, баланса и осталих важних карактеристика кретања.


Више icoMore


27.03.2017.

Атлетичар на моторичким тестирањима у ЗСМСРС

Милош Раовић, тестиран у Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту

Дијагностика подразумева 3D кинематичку анализу постуралног статуса у статичким условима и кретању. Протокол обухвата основни образац кретања којим се на различите начине утиче на наш локомоторни апарат. Тада можемо открити функционалне недостатке које у дугорочном смислу доводе до структуралних деформитета и повреда.

Изокинетичка дијагностика је поступак процене неуромишићне функције у ком се компјутерском тачношћу, у активном покрету, бележе сви потребни параметри (снага појединих мишићних група, обртни момент, индекс замора, амплитуда покрета зглоба и остварени рад за поједине мишићне групе). Математичком анализом тестова се добија детаљан увид у стање функције зглоба, међусобни однос агониста и антагониста и билатерално поређење истих мишићних група.


Више icoMore


27.03.2017.

Одбојкашко првенство у ОСК ''Караташ''

Државно првенство у одбојци за основне и средње школе, одржано је у Омладинско  - спортском кампу ''Караташ'' Завода за спорт и медицину спорта РС.

Омладинско – спортски камп ''Караташ'' представља спортски центар, у природном окружењу реке Дунав и Ђердапске клисуре, са дугом традицијом. Завод за спорт и медицину спорта РС, реконструисао је пола кампа а остале делове ће обновити у току ове године. Спортски терени као и смештајни објекти су прилагођени савременим условима за развој спортиста.

Опширније о кампу


Више icoMore


27.03.2017.

Балканско првенство за сениоре у каратеу

У Чачку, 25. и 26. марта 2017. године, одржало се 19. Балканско првенство за сениоре. Првенству је присуствовала представница Завода за спорт и медицину спорта РС, помоћник директора за стручни и развојно - истраживачки рад у спорту др Бобана Берјан Бачваревић.

Златне медаље освојили су: Младежић Бојана у категорији сениорки кате појединачно, Цвркота Сања у категорији сениорки борбе појединачно -68 кг, Сувајчевић Стефан у категорији сениора кате појединачно, Јоксић Стефан у категорији сениора борбе појединачно -67 кг, Битевић Слободан у категорији сениора борбе појединачно +84 кг и Прековић Јована, Станојевић Наталија, Вићовац Андриана и Цвркота Сања у категорији сениорке борбе екипно.

Сребрну медаљу освојила је Јакшић Милана у категорији сениорки кате појединачно.

Бронзане медаље освојили су: Васовић Андријана у категорији сениорки борбе појединачно -61 кг, Чомагић Ивана у категорији сениорки борбе појединачно -68 кг, Топаловић Варја у категорији сениорки борбе појединачно +68 кг, Станковић Андрија у категорији сениора кате појединачно, Салапура Ђорђе у категорији сениора борбе појединачно -75 кг, Миливојчевић Јелена у категорији сениорке борбе појединачно -50 кг и Лековић јелена, Савески Тијана и Савески Вања у категорији сениорке кате екипно.


Више icoMore


24.03.2017.

Директор репрезентативних селекција Кошаркашког савеза Аргентине у посети ЗСМСРС

У посети ЗСМСРС био је директор репрезентативних селекција Кошаркашког савеза Аргентине, господин Силвио Сантандeр. При посети, господин Сантандeр је обишао све капацитете Завода, Центар за моторичка истраживања и аналитику у спорту, Центар за медицину и психологију спорта, као и I национални тренинг центар.

У протеклим годинама репрезентативне селекције Кошаркашког савеза Аргентине су користиле смештајне и тренажне капацитете Завода. У будућности се надамо наставку сарадње.


Више icoMore


23.03.2017.

Стипендиста МОС, куглаш на тестирањима у Заводу

Милош Симјановић куглаш, стипендиста Министарства омладине и спорта, обавио је данас у Заводу за спорт и медицину спорта РС спортско-медицинске прегледе и моторичка тестирања.

У Центру за медицину и психологију спорта Милошу су обављене: биохемијске анализе крви, антропометријска мерења, ЕКГ, општи лекарски преглед, ЕХО срца, спирометрија и ергоспирометрија. У Лабораторији Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту, куглашу су стручни сарадници Одељења за аналитику у спорту обавили тестирања на Изокинетичком динамометру.


Више icoMore


Странице: < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Следећа >

Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.