Линија
Republicki zavod za sport
14.12.2018.

Одржан састанак стручних спортских надзорника на Фрушкој гори

Стручни спортски надзорници Завода за спорт и медицину спорта РС  учествовали су  на стручном саветовању на коме су присуствовали републички и покрајински спортски инспектори, као и покрајински стручни спортски надзорници. Стручно саветовање је одржано у Центру за привредно технолошки развој „ЦеПТОР“, а циљ  је боља имплементација Закона о спорту, односно подизање стручног рада на виши ниво који систем спорта чини одрживим.


Више icoMore


13.12.2018.

Психолошка тестирања младих рукометних селекција Србије

У лабораторији за психологију спорта Завода за спорт и медицину спорта РС, младе рукометне селекције обавиле су психолошка тестирања. Надарени спортисти од 13 и 14 година прошли су батерију тестова којом се процењују тенденције у развоју личности, а примењени су и тестови којим се оцењује начин реаговања у специфичним спортским ситуацијама  (такмичарска анксиозност, спортско самопоуздање, психолошке вештине савладавања стреса, мотивација за бављење спортом).

На иницијативу Рукометног савеза Србије успостављена је сарадња  са Заводом за спорт и медицину спорта РС како би се правилно  пратио и усмерио развој и психолошких вештина неопходних за квалитетан спортски учинак.

Више icoMore


13.12.2018.

Олимпијски базен недоступан за грађанство у суботу 15. децембра

Зимски наткривени олимпијски базен у Кошутњаку у суботу 15. децембра, у периоду од  13 до 14 сати, неће бити доступан за грађанство због одржавања тренинга репрезентативних селекција Синхроног савеза Србије.


Више icoMore


13.12.2018.

Бесплатна континуирана медицинска едукација у Заводу за спорт и медицину спорта РС

У организацији Завода за спорт и медицину спорта РС у понедељак 17.децембра у хотелу Трим биће одржана континуирана медицинска едукација са темом “Савремени приступ и новине у спортско-медицинском прегледу и терапији спортиста”. Пријава за учешће је у понедељак 17. децембра у хотелу Трим  од 8  до 8.30 ујутро, а програм бесплатних предавања биће реализован од 9 до 16.30. Семинар је акредитован код Здравственог савета Републике Србије (бр. акредитације А-1-2692/18) и уприличен је за лекаре, биохемичаре, медицинске сестре и здравствене техничаре. Обезбеђено је учешће за 75 слушалаца,  с тим да учесници научног скупа за обнову радне лиценце добијају 6 бодова, а предавачи 12 бодова.

Континуирану медицинску едукацију званично ће да отвори директор Завода за спорт и медицину спорта РС мр Горан Бојовић.

Програм и сатница КМЕ


Више icoMore


12.12.2018.

Одељење медицине спорта Ташмајдан на услузи спортистима

Најстарија амбуланта спортске медицине у Србији делује већ 45 година као Одељење за специјализовану здравствену заштиту спортиста. Основна делатност одељења огледа се у провери здравственог статуса и функционалних способности корисника. Спортско медицинске прегледе обављају лекари медицине спорта, а првобитно се ради основна крвна слика, затим BMI, преглед по системима органа уз одређивање постуралног статуса и могућност примене теста оптерећења.

Амбуланта Ташмајдан своје услуге пружа активним спортистима, рекреативцима, бившим врхунским спортистима, учесницима школских спортских активности.

Више icoMore


12.12.2018.

Селекције ФК Црвена звезда на тестирањима у Заводу

Омладинци, кадети, млађи кадети и Б тим првог тима Црвене звезде на моторичким тестовима

Фудбалери ФК Црвена звезда  данас су у лабораторијама за моторичка истраживања и аналитику у спорту обавили  моторичка тестирања. Овом приликом рађено је неколико моторичких анализа.

Процену  стања постуре тела у статичким и динамичким условима спортисти  су прошли уз примену  3D система за кинематичку анализу кретања  који је један од основних параметара у превенцији од повреда. Исто тако, тест процене основних функционалних кретања још  јасније прати узроке дисфункције локомоторног система, због чега се препоручује свим врхунским спортистима. За ту прилику се користи специјално одабрана батерија тестова која омогућава да се на различите начине оптерети локомоторни систем човека и на ваљан начин изврши процена функције тела у целини.
Процена мишићне функције на изокинетичком динамометру у циљу идентификације ризика од повређивања  
Идентификација ризика од повређивања на изокинетичком динамометру подразумева процену мишићних функција антагонистичких мишића који функционално припадају одређеном зглобу. Зглоб колена је један од најоптерећенијих зглобова, посебно у фудбалу, из тог разлога је изузетно важно да се селекцијама ФК Црвена звезда изврши процена функцијe мишића опружача и прегибача у зглобу колена.

Више icoMore


11.12.2018.

Стипендисти у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Бициклисти, кошаркашице, плесачи и пливачи на медицинским прегледима и мерењима

 
Медицински прегледи отпочињу попуњавањем стандардизованог упитника, чиме се стиче увид о спортској грани и дисциплини којом се испитаник бави, као и типу и учесталости тренинга који се упражњава. Комплетна анамнеза садржи податке о евентуалном медицинском захвату, лечењу или алергијама.
 
Затим се делује кроз пружање спортско-медицинских прегледа и тестова који обухватају лабораторијску дијагностику, антропометријска мерења, ултразвучни преглед срца, спирометријска испитивања, ергометријска и ергоспирометријска тестирања.
 
У складу са Законом о спорту Републике Србије, медицински прегледи и мерења раде се на сваких шест месеци, а врхунски спортисти  једном годишње  обавезно раде и ултразвук срца.

Више icoMore


11.12.2018.

Нина Радовановић првак света

Шампионка Србије у боксу Нина Радовановић (26) која на светској ранг листи заузима 11. место, постала је првак света IBO верзије у мува категорији (50,800 kg).

 
 Нина у Заводу за спорт и медицину спорта РС на контролама утренираности

Више icoMore


10.12.2018.

У четвртак 13. децембра бесплатни прегледи у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Заказивање прегледа биће обављено 10. и 11. децембра

Акција бесплатних медицинских прегледа коју је покренуло Министарство здравља биће настављена у четвртак 13. децембра на Одељењу медицине спорта Завода за спорт и медицину спорта РС у Кошутњаку.

Заинтересовани суграђани прегледе могу да закажу у  понедељак и уторак (10. и 11. децембра) у периоду од 10 до 14.30 сати. Провера здравља се обавља од 8 до 15.30 сати, а грађани који закажу прегледе путем контакта доступног на сајту Завода биће у прилици да прођу опште медицинске прегледе и да обаве консултације са лекарима различитих профила и ако не поседују здравствену књижицу.

Акција коју су подржали Министарство здравља и Министарство омладине и спорта биће реализована до краја текуће године.

Више icoMore


10.12.2018.

Младе репрезентативне селекције рукометаша на тестирању у Заводу

Рукометни савез Србије, у сарадњи са Заводом за спорт и медицину спорта РС,  реализује бројна тестирања рукометних селекција у водећој установи спорта. Данас је селекција дечака од 13 и 14 година старости обавила основну  батерију теренских тестова у Националном  тренинг центру у Кошутњаку.

 
Стручњаци за аналитику у спорту Завода за спорт и медицину спорта РС већ дуги низ година пружају стручну подршку  рукометним селекцијама (на нивоу Београда и Републике) које пролазе програм мерења и тестова предвиђено узрасту, полу и у складу са потребама које спортска вештина захтева. 

Више icoMore


Странице: < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Следећа >

Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.