Линија
Republicki zavod za sport
6.10.2017.

Одржан национални курс “Примена ортомолекуларних једињења у медицини спорта” у организацији Завода за спорт и медицину спорта РС

Данас је у организацији Завода за спорт и медицину спорта РС одржан национални курс друге категорије, са темом “Примена ортомолекуларних једињења у медицини спорта“. Преко 200 лекара, медицинских сестара, здравствених техничара, фармацеута, биохемичара и тренера присуствовало је курсу.

Андреа Бјелобрк, шеф кабинета директора Завода за спорт и медицину спорта РС мр Горана Бојовића, отворила је скуп, пожелевши добродошлицу, захвалила се присутнима што су се одазвали у оволиком броју и на заинтересованошћу која је на високом нивоу.

Помоћник директора Завода за спорт и медицину спорта РС за медицину спорта спец. др мед. Тамара Гавриловић, задовољна одзиву присутних, представила је неке од еминентних предавача и гостију који су својим присуством увеличали овај скуп, значајан спортској медицини. Докторка Гавриловић, представљајући Завод за спорт и медицину спорта РС, скренула је пажњу присутнима на важност и значај наше елитне установе.

Поред гостију, предавању су присуствовали лекари и медицински техничари Завода за спорт и медицину спорта РС. Теме предавања су биле: Оксидативни стрес и интегративна медицина, Основе ортомолекуларне медицине и значај правилног уноса витамина и минерала, Здравље жена у спорту, Примена ортомолекуларних једињења у спорту. Предавање је одржано у Клубу народних посланикау Толстојевој.

Курс је акредитован код Здравственог савета Републике Србије за лекаре, медицинске сестре, здравствене техничаре, фармацеуте и биохемичаре.


Више icoMore


6.10.2017.

Лекари ЗСМСРС на презентацији апарата за физикалну терапију и рехабилитацију

У Софији, Бугарска, 03. 10. 2017 године, одржана је презентација апарата за физикалну терапију и рехабилитацију HP Laser (ласер високе снаге) и Huber 360. Кроз предавања и приказ рада на апаратима приказане су могућности ових уређаја.

Предност HP Laser (High Power Laser – ласер високе снаге) у односу на стандардне ласере ниске снаге је у томе што због веће снаге и комбинације две или три таласне дужине постиже већу дубину продирања ласерског снопа, скраћује време третмана, може се апликовати на већу запремину ткива, постиже се брже смањење бола и убрзава процес регенерације.

Huber 360 је уређај за неуромишићну рехабилитацију, нарочито погодан за рехабилитацију и тренинг спортиста. Овај уређај омогућава прецизно и циљано ангажовање мишића и прогресивно вежбање. На њему се могу изводити вежбе  флексибилности и мобилности, вежбе снаге, издржљивости, вежбе баланса и координације, при чему током вежбања обезбеђује правилно позиционирање тела.

Испред Завода за спорт  презентацији су присуствовале др Марина Милетић, спец. физикалне медицине и рехабилитације  и виши физиотерапеут Гордана Росић .

Презентацију је организовала фирма Galabern доо која се бави заступништвом и сервисом медицинске опреме реномираних светских произвођача.


Више icoMore


6.10.2017.

Дијагностика спортиста у ЗСМСРС

Завод за спорт и медицину спорта РС опремљен је најсавременијим уређајима за морфолошку и функционалну процену тренутног стања организма. Тестирањима на овај начин добијају се прецизни податаци који омогућавају да се утврди тренутни здравствени и функционални статус спортисте.
 
Ивана Шпановић
 
Сви испитаници пролазе детаљан медицински преглед, у Центру за медицину и психологију спорта, како би се утврдило здравствено стање. Обавезан део прегледа подразумева комплетне биохемијске анализе крви, антропометријска мерења, општи лекарски преглед, ЕКГ. Стандардизовани тестови се обављају на бицикл - ергометру и Тредмилу – траци. Коришћењем тестова са континуираним и прогресивним повећањем оптерећења одређују се максимална потрошња кисеоника, ниво физичке радне способности, тренажне зоне, аеробни и анаеробни прагови, кривуља лактата и засићеност крви кисеоником. Добијени подаци су од изузетне важности за програмирање и индивидуално дозирање тренажног оптерећења, као и за праћење ефеката тренинга. Центар за моторичка истраживања и аналитику у спорту опремљен је OptoJump системом који се користи за процену моторичких способности и механичких карактеристика мишићног апарата и базира се на непрекидном емитовању и примању сигнала између фото-диода. Применом различитих техника скокова процењује се репетитивна и експлозивна снага ногу, затим брзина моторног реаговања и ниво и квалитет мишићног замора. Центар је опремљен и најмодернијим wireless системом фотоћелија за мерење времена. Примењује се за моторичка тестирања помоћу батерије тестова за процену брзине и агилности (спринт, репетитивни спринт, пролазна времена, Т-тест промене правца). Систем се користи за теренска и лабораторијска тестирања. За моторичка тестирања користе се и Изокинетички динамометар, Fitmate pro и Qualisys сyстем.

Више icoMore


6.10.2017.

Идентификација ризика од спортских повреда

Завод за спорт и медицину спорта РС, у Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту, пружа могућност свим спортистима, спортским клубовима, савезима и грађанима да изврше дијагностику постуралног статуса, као и идентификацију ризика од могућих настанка спортских повреда. Дијагностика подразумева 3D кинематичку анализу постуралног статуса у статичким условима и кретању. Спорт постаје све захтевнији, а професионални спортисти изложени су све већим напорима. Због тога се све више пажње посвећује превенцији како би се максимално унапредила спортска достигнућа а са друге стране смањио ризик од повреде. Један од основних параметара у превенцији повреда јесте стање постуре тела у статичким и динамичким условима. Протокол обухвата основни образац кретања којим се на различите начине утиче на наш локомоторни апарат. Тада можемо открити функционалне недостатке које у дугорочном смислу доводе до структуралних деформитета и повреда.

Милица Старовић, кајакашица, репрезентативка Србије


Више icoMore


6.10.2017.

Тенисерка на моторичким тестирањима у хали Дома спортова ЗСМСРС

Млада тенисерка Катарина Дудић, данас је обавила моторичка тестирања у Дому спортова I Националног тренинг центра Завода за спорт и медицину спорта РС.

Стручни сарадници Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту ЗСМСРС, обавили су Катарини функиционална моторичка тестирања у теренским условима. Обављена јој је општа батерија моторичких тестова. Спортистима се обављају тестирања у теренским условима, применом општих и специјалних батерија моторичких тестова за процену гипкости, брзине, снаге, агилности и издржљивости.


Више icoMore


6.10.2017.

Спортисткиње на контролама у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Планинарка Катарина Мановски и боксерка Нина радовановић на редовним контролама у ЗСМСРС

Након спортско медицинских прегледа, који укључују комплетне биохемијске анализе крви, антропометријска мерења, општи лекарски преглед, ЕКГ, ултразвучни преглед срца, психолошка тестирања, спирометријски тест, спортисткињама је обављен тест физичког напора.

Било ко да планира да се подвргне физичком напору треба да прође кроз одређене нивое здравствене контроле. Затим се приступа тесту физичког напора где се одређује ниво и степен физичког напора за који је сваки појединац способан. Након теста лекари утврђују да ли је особа способна да се бави спортом и дају савет на који начин би појединац требало да се излаже физичком напору.


Више icoMore


5.10.2017.

Трећа фаза реконструкције ОСК Караташ

Након уклањања старих павиљона у Омладинско спортском кампу Караташ, издвојеног одељења Завода за спорт и медицину спорта РС, увелико се граде нови. У трећој фази реконструкције, камп ће бити богатији за још неколико смештајних јединица.

Кроз прве две фазе реконструкције кампа, обновљени су и изграђени нови павиљони, спољашни терени, направљена је и опремљена нова теретана са најсавременијом опремом, оспособљени су базени, како унутрашњи тако и спољашни. Камп поседује смештајне капацитете за 350 гости. Гостима су на располагању двокреветне и трокреветне собе.

Спортистима су на располагању терен за кошарку, рукомет, одбојку, фудбал, тенис, терен са вештачком травом, као и терен за одбојку на песку, отворени и затворени базен и трим стаза, стрељана, коглана, спортска хала која пружа најквалитетнији ниво услуга у погледу разноврсних спортских и рекреативних активности. Хала је опремљена Тарафлекс ''Герфлор'' подлогом. У склопу хале се налази вештачка стена за спортско пењање.

Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије редовно организује спортско - медицинске прегледе, моторичка и психолошка тестирања спортиста у Спортском кампу Караташ. Спортско медицински прегледи обухватају: антропометријска мерења, физикални преглед, ЕКГ снимање и читање. Процена моторичких способности обухвата следеће: батерија тестова која се користи за моторичка тестирања у потпуности је прилагођена теренским условима и обухвата све чиниоце који су од значаја за праћење моторичког развоја младих спортиста. Акценат психолошке процене је на оним психолошким тестовима којима се процењују начини реаговања спортиста у специфичним спортским ситуацијама.


Више icoMore


5.10.2017.

Aмбулантa ЗСМСРС на ''Ташмајдану''

Амбуланта Завода за спорт и медицину спорта РС, на ''Ташмајдану''

Заказивање термина је обавезно због великих гужви, а све информације које су Вам потребне, можете добити на 011/3555 460. Хвала Вам на поверењу.

Одељење за специјализовану здравствену заштиту спортиста Ташмајдан

Делатности:

  • овера спортско-такмичарских књижица
  • преглед деце за учествовање у школском и такмичарском спорту

Спортско-медицински преглед обухвата:

  • лабораторија (основна крвна слика)
  • антропометрија
  • ЕКГ
  • физикални преглед по системи

Више icoMore


5.10.2017.

Наткривени олимпијски базен ЗСМСРС у Кошутњаку

Балон хала на Отвореном пливалишту Завода за спорт и медицину спорта РС ради по убичајеном режиму и распореду од 7 до 22 сата. У склопу затвореног олимпијског базена, је затворени објекат са свлачионицама.

Обавештавамо кориснике спортских објеката Завода за спорт и медицину спорта републике србије да је теретана на отвореном пливалишту доступна за коришћење спортистима и рекреативцима.

Контакт телефон 066/6410762

Термини за грађанство


Више icoMore


5.10.2017.

Одељење физикалне медицине и рехабилитације ЗСМСРС

Делатност овог Одељења је дијагностика, превенција и терапија спортских повреда и других акутних и хроничних болних стања као и утврђивање постуралног статуса, превенција и корекција деформитета кичменог стуба, грудног коша и стопала.

Сала за физикалну терапију је опремљена савременом апаратуром за примену електро, магнето, ласеро и ултразвучне терапије.

Нов приступ у лечењу мишићно скелетних повреда и обољења представља примена високо фреквентне електромагнетне енергије која делује на нивоу ћелије и стимулише природне механизме регенерације ткива, што убрзава процес лечења и скраћује време опоравка након повреде. Терапија се спроводи на уређају Индиба Ацтив. Позитивни ефекти су брзо видљиви - долази до смањења отока, бола и упале, олакшава се покретљивост у зглобовима, опуштају се мишићи и повећава се њихова еластичност.

У сали за кинезитерапију спроводи се рехабилитација спортских повреда, вежбе за превенцију повреда и вежбе за цервикални и лумбални синдром по индивидуалном програму.

Услуге су намењене спортистима, рекреативцима и грађанству.


Више icoMore


Странице: < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Следећа >

Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.