Линија
Republicki zavod za sport
28.07.2017.

Параолимпијац на контролама у ЗСМСРС

Теквондиста, параолимпијски члан српског тима, Никола Спајић

Функционалним тестом оптерећења, проверава се реацкија организма на физички напор и способност организма да се изложи физичком напору. Било ко да планира да се подвргне физичком напору треба да прође кроз одређене нивое здравствене контроле. Затим се приступа тесту физичког напора где се одређује ниво и степен физичког напора за који је сваки појединац способан. Након теста лекари утврђују да ли је особа уопште способна да се бави спортом и дају савет на који начин би појединац требало да се излаже физичком напору.

Сви испитаници пролазе детаљан медицински преглед, у Центру за медицину и психологију спорта, како би се утврдило здравствено стање. Обавезан део прегледа подразумева комплетне биохемијске анализе крви, антропометријска мерења, општи лекарски преглед, ЕКГ. Стандардизовани тестови се обављају на бицикл - ергометру и Тредмилу – траци. Коришћењем тестова са континуираним и прогресивним повећањем оптерећења одређују се максимална потрошња кисеоника, ниво физичке радне способности, тренажне зоне, аеробни и анаеробни прагови, кривуља лактата и засићеност крви кисеоником. Добијени подаци су од изузетне важности за програмирање и индивидуално дозирање тренажног оптерећења, као и за праћење ефеката тренинга.


Више icoMore


28.07.2017.

Завршен први циклус летње школе пливања на Отвореним базенима ЗСМСРС

Бесплатна Летња школа пливања на Отвореним базенима Завода за спорт и медицину спорта РС за ученике београдских школа, која се реализујe у два циклуса од по месец дана, свој први је завршила. Следеће недеље стартује са другим.

И други циклус школе пливања биће реализован у преподневним терминима од 08 до 10 часова.

Данас су полазницима прве групе ових школа додељене дипломе. Полазници који нису присуствовали додели диплома, своје дипломе ће моћи да подигну накнадно. Школу пливања воде стручни сарадници, професори физичке културе ЗСМСРС.

Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије у сарадњи са Градским секретаријатом за омладину и спорт у време летњег распуста, сваке године, организује бесплатне школе пливања за ђаке основних и средњих школа.


Више icoMore


28.07.2017.

Пливалиште ЗСМСРС

Пливалиште Завода за спорт и медицину спорта РС, након побољшања временских прилика, поново ради. Својим савременим изгледом, изврсним условима и услугама, наставља спремно да дочекује своје госте.

Контакт телефон: 011 3555 461 и 066 6410 762


Више icoMore


27.07.2017.

Спортисти на здравственим контролама у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Теквондиста Вања Мићић, члан клуба Летњиковац, и кошаркаш Никола Ребић, члан клуба Мега Лекс

Спортско медицински прегледи у Центру за медицину и психологију спорта


Више icoMore


27.07.2017.

Селекција мото крос Србије на моторичким тестирањима у ЗСМСРС

Подмладак мото крос селекције у Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту Завода за спорт и медицину спорта РС

Дијагностика - 3D кинематичка анализа постуралног статуса у статичким условима и кретању

Предност Qualisys система је изузетна флексибилност и преносивост, што олакшава поставку и транспорт до различитих спортских простора где се могу вршити снимања у складу са специфичностима и потребама одговарајућег спорта. Овај систем је идеалан за широк спектар спортских апликација, где се осим за потребе истраживања, користи и за обуку у тренажном процесу, али и као средство од великог значаја у превенцији повреда спортиста. Уз помоћ Qualisys система за снимање кретања добијају се изузетно прецизни и потпуно објективни квантитативни подаци за рачунање зглобних углова, убрзања, момената, сила, еластичности, деформација, постуре тела, баланса и осталих важних карактеристика кретања.


Више icoMore


26.07.2017.

Директор ЗСМСРС на конференцији за новинаре у тениском центру Новак

Директор Завода за спорт и медицину спорта РС, господин Горан Бојовић,  присуствовао је конференцији за новинаре коју је данас у тениском центру Новак на дунавском кеју одржао наш славни шампион и четврти тенисер света Новак Ђоковић.

Директор Бојовић је попричао са Новаком, пожелео му брз опоравак и позвао га да дође у посету Заводу, сада када има више времена на располагању. Том приликом директор Бојовић  је рекао да су врата Завода отворена и сви капацитети на располагању како Новаку тако и читавој његовој породици.


Више icoMore


26.07.2017.

Бесплатан улаз за ђаке основних и средњих школа у петак на базенима ЗСМСРС

Због лоших временских услова, базени Завода за спорт и медицину спорта РС на Кошутњаку, данас неће радити. Школарцима, уз ђачку књижицу, ће бити омогућен бесплатан улаз у петак 28.07.

Контакт телефон: 011 3555 461 и 066 6410 762


Више icoMore


26.07.2017.

Пливач на комплетним контролама утренираности у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Константин Тањевић (14), пливач француског клуба Racing club De Franc, обавио је данас комплетне спортско медицинске прегледе и тестирања, спортско медицинска и моторичка. Такмичи се у дисциплини прсно пливање. Пливањем се бави 7 година.  Рођен је у Италији, у Трсту, а живи у Француској, у Паризу. У јуну му се завршило првенство Француске , а нова сезона и регионална такмичења му почињу у септембру.

У Центру за медицину и психологију спорта, Константину су обављене: биохемијске анализе крви, антропометријска мерења, ЕКГ, општи лекарски преглед, ултразвук срца и ергоспирометријски тест.

Стручни сарадници Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту, обавили су му тестирања на Изокинетичком динамометру и обављена му је анализа постуралног статуса.

Најсавременији модел изокинетичког динамометра фирме HUMAC NORM пружа могућност процене кроз три режима рада мишића (изокинетички, изотонични и изометријски) и то активним покретом прегибача и опружача трупа, затим мишића скочног зглоба, зглоба колена, кука, рамена, лакта и зглоба ручја. Покрети се могу изводити у свим смеровима (екстензија, флексија, абдукција, адукција, унутрашња и спољашња ротација).   

Дијагностика подразумева 3D кинематичку анализу постуралног статуса у статичким условима и кретању. Протокол обухвата основни образац кретања којим се на различите начине утиче на наш локомоторни апарат. Тада можемо открити функционалне недостатке које у дугорочном смислу доводе до структуралних деформитета и повреда. Предност Qualisys система је изузетна флексибилност и преносивост, што олакшава поставку и транспорт до различитих спортских простора где се могу вршити снимања у складу са специфичностима и потребама одговарајућег спорта. Овај систем је идеалан за широк спектар спортских апликација, где се осим за потребе истраживања, користи и за обуку у тренажном процесу, али и као средство од великог значаја у превенцији повреда спортиста. Уз помоћ Qualisys система за снимање кретања добијају се изузетно прецизни и потпуно објективни квантитативни подаци за рачунање зглобних углова, убрзања, момената, сила, еластичности, деформација, постуре тела, баланса и осталих важних карактеристика кретања.


Више icoMore


24.07.2017.

IX међународнa летњa школa о кардиоваскуларним болестима са главном темом “Контрола фактора ризика, дијагностика и третман кардиоваскуларних болести“

На позив Prof. dr Nathan D. Wonga са Универзитета Калифорнија, САД, наша докторка др Јадранка Плавшић, специјалиста медицине спорта, учествовала је и предавала на IX ECPD МЕЂУНАРОДНОЈ ЛЕТЊОЈ ШКОЛИ О КАРДИОВАСКУЛАРНИМ БОЛЕСТИМА са главном темом “Контрола фактора ризика, дијагностика и третман кардиоваскуларних болести“,  у Бечићима од 26. – 30.06.2017. године у хотелу "Сплендид". Ову летњу школу организује Европски центар за мир и развој (ECPD) Универзитета за мир Уједињених нација, Београд – ECPD Регионални медитерански институт за међународне постдипломске студије и развојна истраживања, Подгорица, у оквиру ECPD Међународног програма трансфера система знања, у сарадњи са Министарством здравља Црне Горе, Министарством здравља Федерације Босне и Херцеговине, Министарством здравља и социјалне политике Републике Српске, Здравственом мрежом југоисточне Европе (SEEHN), Светском федерацијом за срце (WHF) и Европском асоцијацијом за кардиоваскуларну превенцију и рехабилитацију (EACPR).

Наша докторка је имала велику част да је на иницијативу  Prof dr Nathan D. Wong-а уврштена у 7 награђених учесника (Edwards Lifesciences Fellowship awards).


Више icoMore


24.07.2017.

Тенисерка на тестирањима у ЗСМСРС

Тенисерка Јована Бабић (16), чланица клуба Гемакс и репрезентативка Србије, на тестирањима у лабораторији Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту ЗСМСРС

Примењен је специфичан протокол издржљивог трчања на траци којим се добија не само процена максималне потрошње кисеоника (VO2 max) већ и велики број других варијабли  неопходних за што квалитетније планирање и програмирање тренинга (индивидуалне апсолутне и релативне зоне интензитета, аеробни и анаеробни праг, максимална срчана фреквенција и сл.).


Више icoMore


Странице: < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Следећа >

Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.