Линија
Republicki zavod za sport
5.04.2017.

Стреличар на редовним контролама у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Лука Поповић, репрезентативац Србије у стреличарству и члан клуба Кошутњак, на спортско медицинским прегледима и тестирањима у Центру за медицину и психологију спорта

Функционалним тестом оптерећења, проверава се реацкија организма на физички напор и способност организма да се изложи физичком напору. Било ко да планира да се подвргне физичком напору треба да прође кроз одређене нивое здравствене контроле. Затим се приступа тесту физичког напора где се одређује ниво и степен физичког напора за који је сваки појединац способан. Након теста лекари утврђују да ли је особа уопште способна да се бави спортом и дају савет на који начин би појединац требало да се излаже физичком напору.


Више icoMore


5.04.2017.

Настављено тестирање фудбалера Партизана

Фудбалери ФК Партизан у лабораторији Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту ЗСМСРС

Примењен је специфичан протокол издржљивог трчања на траци којим се добија не само процена максималне потрошње кисеоника (VO2 max) већ и велики број других варијабли  неопходних за што квалитетније планирање и програмирање тренинга (индивидуалне апсолутне и релативне зоне интензитета, аеробни и анаеробни праг, максимална срчана фреквенција и сл.).


Више icoMore


4.04.2017.

Пливач на тестирањима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Стипендиста Никола Ратков, репрезентативац Србије у пливању и члан клуба Врбас, обавио је данас спортско медицинске контроле и моторичка трестирања у Заводу за спорт и медицину спорта РС. Наш пливач 6. и 7. маја учествује на Балканском првенству које ће бити одржано у Бугарској у Софији.

У Центру за медицину и психологију спорта Николи су обављене: биохемијске анализе крви, антропометријска мерења, ЕКГ, општи лекарски преглед, ЕХО срца, спирометрија и ергоспирометрија. У Лабораторији Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту, куглашу су стручни сарадници Одељења за аналитику у спорту обавили тестирања на Изокинетичком динамометру. Изокинетичка дијагностика је поступак процене неуромишићне функције у ком се компјутерском тачношћу, у активном покрету, бележе сви потребни параметри (снага појединих мишићних група, обртни момент, индекс замора, амплитуда покрета зглоба и остварени рад за поједине мишићне групе). Математичком анализом тестова се добија детаљан увид у стање функције зглоба, међусобни однос агониста и антагониста и билатерално поређење истих мишићних група.


Више icoMore


3.04.2017.

Процене утренираности и здравственог стања у ЗСМСРС

Поред спортско медицинских прегледа и тестирања (контроле које се састоје из: биохемијска анализа крви, антропометријска мерења, ЕКГ у миру, општи лекарски преглед, ултра звук срца, спирометријски и ергоспирометријски тест) која се реализују у Заводу за спорт и медицину спорта РС, тестирања обављају и стручни сарадници одељења за аналитику у спорту, Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту. Тестирања обављају у лабораторији Центра и врше теренска тестирања. Тестирања се могу извршити и на теренима спортских клубова и на спортским камповима.

Након детаљног медицинског прегледа, у Центру за медицину и психологију спорта, где им се утврђује здравствено стање, спортисти се тестирају у Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту на Изокинетичком динамометру и на систему за снимање кретања, Qualisys систему. Предност Qualisys система је изузетна флексибилност и преносивост, што олакшава поставку и транспорт до различитих спортских простора где се могу вршити снимања у складу са специфичностима и потребама одговарајућег спорта. Овај систем је идеалан за широк спектар спортских апликација, где се осим за потребе истраживања, користи и за обуку у тренажном процесу, али и као средство од великог значаја у превенцији повреда спортиста. Уз помоћ Qualisys система за снимање кретања добијају се изузетно прецизни и потпуно објективни квантитативни подаци за рачунање зглобних углова, убрзања, момената, сила, еластичности, деформација, постуре тела, баланса и осталих важних карактеристика кретања. Изокинетичка дијагностика је поступак процене неуромишићне функције у ком се компјутерском тачношћу, у активном покрету, бележе сви потребни параметри (снага појединих мишићних група, обртни момент, индекс замора, амплитуда покрета зглоба и остварени рад за поједине мишићне групе). Математичком анализом тестова се добија детаљан увид у стање функције зглоба, међусобни однос агониста и антагониста и билатерално поређење истих мишићних група. Стручни сарадници Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту, спортистима врше и опште и специфичне батерије тестова на терену и лабораторији после којих се добија комплетан увид у моторички статус спортисте.


Више icoMore


3.04.2017.

Теренско тестирање младих фудбалера

Школица фудбала ''Звонко Варга'' на теренским моторичким тестирањима

Стручни сарадницу Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту, Завода за спорт и медицину спорта РС, обавили су теренска тестирања младим фудбалерима школице фудбала ''Звонко Варга'' из Београда. Обављена им је батерија моторичких тестова за фудбалере. Спортистима се обављају тестирања у теренским условима, применом општих и специјалних батерија моторичких тестова за процену гипкости, брзине, снаге, агилности и издржљивости.


Више icoMore


3.04.2017.

Меморијални турнир „Играјмо за шеснаест“ у хали Дома спортова Завода за спорт и медицину спорта РС

Узбудљив спортски дан у Заводу за спорт и медицину спорта РС у Кошутњаку за екипе у малом фудбалу и баскету, учеснике Меморијалног турнира „Играјмо за шеснаест“. Други део утакмица се играо у СЦ „Вождовац“ на Бањици.

Након до краја неизвесне финалне утакмице у малом фудбалу, екипа Завода за спорт и медицину спорта РС, освојила је друго место.


Више icoMore


3.04.2017.

Тенисерка на моторичким тестирањима

Тенисерка Јована Бабић, чланица клуба Гемакс и репрезентативка Србије на теренским тестирањима и на специфичном протоколу издржљивог трчања на траци

Специфичан протокол издржљивог трчања на траци, којим се добија процена максималне потрошње кисеоника и велики број других варијабли  неопходних за што квалитетније планирање и програмирање тренинга


Више icoMore


3.04.2017.

Веслач на тестирањима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Лазар Илинчић, члан веслачког клуба Партизан, тестиран је у лабораторији Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту ЗСМСРС.

Обављена му је специфична кардиореспираторна издржљивост, анаеробни праг и анаеробни капацитет у циљу индивидуализације и оптимализације тренажног процеса. Тестиран је према индивидуално подешеном протоколу у односу на узраст и ниво форме а у складу са препорукама за специфично тестирање веслача. Обављена му је и проширена антропометрија, измерени кожни набори и обим, плус лактати током теста и у опоравку.


Више icoMore


30.03.2017.

Друга група фудбалера Партизана на тестирањима у ЗСМСРС

Фудбалери ФК Партизан у лабораторији Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту ЗСМСРС

Примењен је специфичан протокол издржљивог трчања на траци којим се добија не само процена максималне потрошње кисеоника (ВО2 маx) већ и велики број других варијабли  неопходних за што квалитетније планирање и програмирање тренинга (индивидуалне апсолутне и релативне зоне интензитета, аеробни и анаеробни праг, максимална срчана фреквенција и сл.).

Центар за моторичка истраживања и аналитику у спорту  опремљен је OptoJump системом који се користи за процену моторичких способности и механичких карактеристика мишићног апарата и базира се на непрекидном емитовању и примању сигнала између фото-диода. Применом различитих техника скокова процењује се репетитивна и експлозивна снага ногу, затим брзина моторног реаговања и ниво и квалитет мишићног замора. Центар поседује и најмодернији wирелесс систем фотоћелија за мерење времена. Примењује се за моторичка тестирања помоћу батерије тестова за процену брзине и агилности (спринт, репетитивни спринт, пролазна времена, Т-тест промене правца). Систем се користи за теренска и лабораторијска тестирања. За моторичка тестирања користе се и Изокинетички динамометар, Fitmate про и Qualisys сyстем.


Више icoMore


30.03.2017.

НАЈСАВРЕМЕНИЈА 3D ПРОЦЕНА ПОСТУРАЛНОГ СТАТУСА У СТАТИЧКИМ УСЛОВИМА И КРЕТАЊУ

Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије у свом Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту у пружа могућност свим спортистима, спортским клубовима, савезима и грађанима да изврше дијагностику постуралног статуса на најсавременијој опреми Qualisys сyстем. Свеобухватна процена функције система за кретање која се примењује у Заводу за спорт и медицину спорта РС подразумева 3D кинематичку анализу постуралног статуса у статичким условима и кретању.

Кајакашица Биљана Релић

Спорт постаје све захтевнији, а професионални спортисти изложени су све већим напорима. Због тога се све више пажње посвећује превенцији како би се максимално унапредила спортска достигнућа а са друге стране смањио ризик од повреде. Један од основних параметара у превенцији повреда јесте стање постуре тела у статичким и динамичким условима. Да би се правилно и успешно јачао мишићно-зглобни систем потребна је квалитатативна и квантитативна дијагностика која ће омогућити правилан избор вежби па ће условно довести до уравнотеженог и оптималног стања.

3D кинематичка анализа постуралног статуса - Процена усклађености сегмената тела:

Стопало и скочни зглобови

Колена

Лумбално-карлични појас

Кичмеми стуб

Рамена

Глава и врат

3D динамичке анализе – Процена извођења основних образаца кретања

Процена мобилности и стабилности зглобова и држања тела током извођења основих кретања која су заступљена у већини свакодневних и спортских активности

Идентификација статичких постуралних девијација и асиметрија тела заједно са анализама основих образаца кретања омогућавају увид у биомеханику тела човека.


Више icoMore


Странице: < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Следећа >

Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.