Линија
Republicki zavod za sport
1.07.2020.

Рекреативно пливање за ученике београдских основних и средњих школа 3. јула 2020.

На Отвореном пливалишту ''Кошутњак'' у петак 3. јула 2020. у времену од 10:00 до 19:00 часова је дан рекреативног пливања за ученике београдских основних и средњих школа.

Улаз је бесплатан уз ђачку књижицу.

Више icoMore


1.07.2020.

Одбојкаши на контролама у ЗСМСРС

 Александар Атанасијевић и Никола Росић (чланови одбојкашке селекције Србије)

Већина одбојкашке сениорске селекције Србије, у протеклом периоду, обавила је комплетне спортско медицинске прегледе. Због новонастале ситуације која је погодила нашу земљу, пандемија вируса, наши одбојкаши су радили појединачне прегледе и тестирања. Српски репрезентативци Александар Атанасијевић и Никола Росић били су заражени корона вирусом. Росић је неколико дана провео у привремено - импровизованој болници на Београдском сајму, у којој су били ангажовани лекари и медицинске сестре из Завода за спорт и медицину спорта РС.
 
''Хероји који воде рачуна о пацијентима са лакшом клиничком сликом на Београдском сајму, у најбољим могућим условима које су могли да организују. Аплауз који добијају у 20 часова је мало у односу на све оно што ти пожртвовани људи раде за нас и нашу земљу свакодневно. Захвалан сам им на огромној подршци и љубави које су ми пружали све време'', изјавио је Росић.
 
''Желео бих да вас обавестим да ми је стигао и други негативан тест на Covid-19,. Велика захвалост докторима и медицинским сестрама, на посвећности и енергији коју улажу да се сваки пацијент осећа сигурним'', рекао је Атансијевић.
 
Неопходне тестове и тестирања обавили су у Сектору медицине спорта Завода за спорт и медицину спорта РС. Сектор медицине и психологије спорта делује кроз пружање спортско - медицинских прегледа и тестова који подразумевају лабораторијску дијагностику, антропометријска мерења, ЕКГ  у миру, ултразвучни преглед срца, спирометријска испитивања, ергометријска и ергоспирометријска тестирања. Лабораторија за психологију пружа могућност процене такмичарске припремљености свих категорија спортиста као  и  комлетну психодијагностику.

Више icoMore


30.06.2020.

Пливачи на тренажним процесима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Српски репрезентативци у пливању, своје тренажне процесе и припреме за будућа такмичења спроводе у спортским објектима Завода за спорт и медицину спорта РС. На располагању су им сви могући капацитети наше фирме. Главни део тренинга спроводе на отвореном пливалишту, у олимпијском базену. Наши репрезентативци бораве у хотелу ''Трим'' ЗСМСРС. Тренажни процеси свих врхунских спортиста и осталих спортиста Републике Србије, директно су или индиректно повезани са Заводом за спорт и медицину спорта РС, како кроз проверу здравствене спреме и физичких способности, тако и кроз праћење тренажних процеса. Савремени спортски објекти и смештајни капацитети Завода за спорт и медицину спорта РС представљају ослонац врхунским спортистима.

 Велимир Стјепановић, Ања Цревар, тренер Марко Спасов и Андреј Барна у теретани Дома спортова ЗСМСРС
 
Дом спортова Првог Националног тренинг центра Завода за спорт и медицину спорта РС задовољава потребе репрезентативних селекција за спровођење процеса тренинга. Структура спортског објекта, какав је Дом спортова, омогућава одвијање бројних садржаја организоване или индивидуалне рекреације за различите групе корисника као и реализацију семинара, спортских кампова, такмичења, манифестација.

Више icoMore


29.06.2020.

Михаил Дудаш у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Михаил Дудаш, српски атлетичар - десетобојац, данас је у Заводу за спорт и медицину спорта РС обавио комплетне контроле здравствене спреме. Михаил је дугогодишњи корисник услуга наше фирме. Припреме за разна међународна такмичења је спроводио у затвореним и на отвореним теренима Завода за спорт и медицину спорта РС, у Дому спортова, на Атлетском стадиону где су му на располагању били теретана, базен и друго. Био је стациониран у хотелу ''Трим'' ЗСМСРС.

Спортско - медицински преглед обухвата:
 
-          Физикални преглед по системима
-          Антропометрија: мерење телесне висина, телесна маса, одређивање телесне композиције – одређивање процента телесних масти, мишића, коштаног ткива и воде
-          Електрокардиографија (ЕКГ)
-          Психодијагностика
-          Спирометрија
-          Лабораторијске анализе крви (комплетна крвна слика, седиментација, биохемијске анализе: гликемија, уреа, укупни холестерол, триглицериди, трансаминазе, гвожђе у серуму)
-          Ултразвучни преглед срца
-          Фунционални тест оптерећења – контрола утренираности
 
Михаил Дудаш (Нови Сад, 1. новембар 1989.) је српски атлетичар и члан је атлетског клуба ''Војводина'' из Новога Сада. Такмичи се у вишебоју, десетобоју на отвореном и седмобоју у дворани. Држи националне рекорде у обе дисциплине. Прву велику медаљу освојио је на Светском првенству за јуниоре 2008 године. На Европском првенству за млађе сениоре 2009. године освојио је две бронзане медаље. Европском првенству у Амстердаму 2016. године осваја бронзану медаљу са 8153 бода и са овим резултатом испуњава критеријум за одлазак на Летње олимпијске игре 2016. године. Био је најбољи атлетичар Балкана 2011. године. Добитник је мајске награде 2017. године.

Више icoMore


26.06.2020.

Сташа Гејо на вештачкој стени за спортско пењање Завода за спорт и медицину спорта РС

Видео

Савремено пењиште Завода за спорт и медицину спорта РС се састоји из две стене за спортско пењање. Прва, тзв. боулдер стена и друга од 17 метара предвиђена за тежинско, брзинско и рекреативно пењање. Овај спортски објекат ће служити и за одржавање међународних спортских манифестација.

Сташа Гејо (рођена 25. новембра 1997. у Нишу) је српска спортска пењачица. Била је првак света у јуниорској 2015. години и у балванирању и у комбинацији. У сениорској категорији победила је на Светским играма 2017. у Боулдерингу. Била је првакиња Европе у балунингу 2017. и освојила је треће место у комбинацији. 2018. године је стигла на треће место на Светском првенству у Боулдеру.
 
Сташа је почела да тренира овај спорт 2004. године у клубу П.А.Е.К. из Ниша. Данас је члан националног тима Србије у спортском пењању. Прву медаљу освојила је 2006. године у Бугарској, на Интернационалном фестивалу младих. Касније је одлучено, да Сташа оде у Западну Европу, где има боље услове за тренинг и напредовање у спортском пењању.
 
Спортско пењање је дисциплина која се развила из алпинизма, а описује је слободно савладавање пењачких смерова без коришћења техничке опреме за пењање, већ се опрема користи за спречавање евентуалних падова. За разлику од алпинизма, смисао спортског пењања је савладавање што тежих детаља стене ''слободном техником'' без обзира на висину успона. Спортско пењање практикује се на такозваним спортским смеровима, карактеристичним првенствено по својој малој дужини (8-30 метара) и унапред постављеним сигурним међуосигурачима, најчешће експанзивним клиновима у малим размацима, чиме спортски смерови (као и спортско пењање уопште) постају далеко сигурнији у односу на класичне алпинистичке смерове.
 
Почеци спортског пењања у Србији датирају од 1990. године. Прва организација која је добила пењачку секцију јесте Планинарско друштво ''Авала'' из Београда.
 
Спортско пењање ће се први пут наћи на Олимпијским играма у Токију, које ће због новонастале епидемиолошке ситуације бити одложене први пут у историји. Сташа Гејо, постаће прва такмичарка из Србије која ће учествовати на овом догађају. Одлуку о убацивању спортског пењања на Олимпијске игре донео је Међународни олимпијски комитет 2016. године. Такмичари ће се надметати у мушкој и женској конкуренцији, на теренима спортског парка Аоми Урбан.

Више icoMore


25.06.2020.

Спортисти на редовним проверама здравствене спреме

 Стипендисти МОС – а

 Спортско-медицински преглед обухвата:
 
-          Физикални преглед по системима
-          Антропометрија: мерење телесне висина, телесна маса, одређивање телесне композиције – одређивање процента телесних масти, мишића, коштаног ткива и воде
-          Електрокардиографија (ЕКГ)
-          Спирометрија
-          Лабораторијске анализе крви (комплетна крвна слика, седиментација, биохемијске анализе: гликемија, уреа, укупни холестерол, триглицериди, трансаминазе, гвожђе у серуму)
-          Ултразвучни преглед срца
-          Фунционални тест оптерећења – контрола утренираности
 
У Заводу за спорт и медицину спорта РС врши се психодијагностика и процена такмичарске припремљености свих категорија спортиста. Тестирања обухвтају: процену карактеристика личности вазних за успех у спорту, својстава спортске мотивације, стања и расположења пред наступ (такмичарска анксиозност, спортско самопоуздање), мерења способности психолошких вештина за превладавања стреса, процену општих и специфичних интелектуалних способности.

Више icoMore


25.06.2020.

Фудбалери на функционалним тестирањима

 Фудбалери ФК Вождовац

 FMS (Functional movement screen – Функционално скенирање покрета)
 
FMS је алат који се користи за идентификацију асиметрије које резултирају функционалним недостацима у покрету. FMS има за циљ да идентификује неравнотеже у покретљивости и стабилности током седам основних модела кретања. Ови модели кретања су дизајнирани да обезбеде очитне перформансе основних локомоторних, манипулативних и стабилизирајућих покрета постављањем појединца у екстремним положајима где слабе и неравнотеже постају видљиве ако се не користи мобилност и контрола мотора. Када се ови недостаци идентификују кроз FMS, развија се програм корективних вежби с циљем спречавања повреда мишићно-скелетних органа, ради дугорочних циљева за здравље и виталност.
 
Предност тестирања:
  • Мотивација тренеру и спортисти јер прати неуромишићне способности и даје детаљан увид у ниво тренираности и способности испитаника, сходно спорту којим се баве
  • Омогућава добијање прецизних информација о скривеним узроцима повреда, као што су недовољна јачина мишића и дисбаланси и асиметричност између одређених мишићних група
Стручњаци за аналитику у спорту реализују програме за превенирање спортских повреда и индетификацију ризика од повређивања.
 
Тестирања се обављају према индивидуално подешеном протоколу у односу на узраст и ниво форме а у складу са препорукама за специфично тестирање спортиста.

Више icoMore


24.06.2020.

Стипендисти на здравственим прегледима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

 Стипендисти министарства омладине и спорта РС

У Центру за медицину и психологију спорта, стипендистима се ради преглед у склопу кога се обављају: биохемијске анализе крви, антропометријска мерења, ЕКГ, општи лекарски преглед, ултразвучни преглед срца, спирометријски и ергометријски тест.
 
Контроле утренираности
 
Функционалним тестом оптерећења, проверава се реацкија организма на физички напор и способност организма да се изложи физичком напору. Било ко да планира да се подвргне физичком напору треба да прође кроз одређене нивое здравствене контроле.
 
Приступом тесту физичког напора одређује се ниво и степен физичког напора за који је сваки појединац способан. Након теста лекари утврђују да ли је особа уопште способна да се бави спортом и дају савет на који начин би појединац требало да се излаже физичком напору.

Више icoMore


24.06.2020.

Мултифункционална дворана Завода за спорт и медицину спорта РС

''Изградња мултифункционалне дворане на Кошутњаку, напредује из дана у дан. Дворана ће бити урађена у складу са светским и еколошким стандардима. Свака од сала за тренинг имаће своје просторије, тушеве, свлачионице, сауне и медицински део. Ту ће бити и теретана, као и мини-стрељана, а испред мултифункционалне дворане биће паркинг са 140 места'', изјављује директор Завода за спорт и медицину спорта РС г. Горан Бојовић.

''Након завршетка изградње вештачке стене, која ће бити пуштена у функцију у скорије време, на ред ће доћи и изградња затвореног олимпијског базена од 5.000 квадрата. План је и да се прошире смештајни капацитети, а урађено је идејно решење за доградњу постојећег хотела "Трим" за три ламеле величине 7.000 м2. Оно што је значајно је да ће овај објекат бити повезан топлом везом са мултифункционалном двораном и базенским комплексом. Циљ Завода за спорт и медицину спорта РС је да се створе услови за боравак и припрему спортиста, наших и страних, који ће долазити на такмичења, али и на припреме како би своје тренажне процесе реализовали код нас. У комплексу наше фирме биће обновљена и управна зграда, лабораторија за медицину, психологију и аналитику у спорту, како би ова јединствена спортско-здравствена установа имала услове које заслужује. Уз велику подршку Министарства омладине и спорта, спортско-рекреативни центар и научно-истраживачка делатност у Кошутњаку представљају важну зону врхунског спорта, јер спортисти на једном месту имају најбоље услове за припреме, смештај и комплетну здравствену заштиту'', закључује Бојовић.

Више icoMore


23.06.2020.

Специјалнa олимпијадa Србије на редовним контролама у ЗСМСРС

Данас су у Заводу за спорт и медицину спорта РС, спортско медицинске контроле обавили чланови Специјалне олимпијаде Србије.

  Атлетичар Специјалне олимпијаде Србије
 
Специјална Олимпијада је спортско удружење које омогућава особама са посебним потребама бољу интеграцију унутар друштва кроз спорт и спортске активности. Специјална Олимпијада основана је 1968. године у САД као програм који промовише спортске активности у различитим олимпијским спортовима а намењен особама са менталним хендикепом. Од тада овом програму се прикључило више од 180 земаља из целог света са преко пет милиона спортиста. Кроз своје програме Специјална Олимпијада тежи ка пружању дугорочне подршке здравом развоју појединца и његовом уклапању у друштво. Од 1988. године Special Olympics Internacional (SOI) постаје партнер Међународног олимпијског комитета, и једна је од свега три органиyације овог типа, признате од стране МОК-а. Специјална Олимпијада Србије почела је са активним радом 2002. године.
 
У Центру за медицину и психологију спорта сви заинтересовани могу да обаве комплетне спортско медицинске контроле и тестирања. Сви испитаници пролазе детаљан медицински преглед, како би се утврдило здравствено стање. Обавезан део прегледа подразумева комплетне биохемијске анализе крви, антропометријска мерења, општи лекарски преглед, ЕКГ. Стандардизовани тестови се обављају на бицикл - ергометру и Тредмилу – траци.
 
Тестирања се обављају према индивидуално подешеном протоколу у односу на узраст и ниво форме а у складу са препорукама за специфично тестирање спортиста. Добијени подаци су од изузетне важности за програмирање и индивидуално дозирање тренажног оптерећења, као и за праћење ефеката тренинга.

Више icoMore


Странице: < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа >

                       
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.