Линија
Republicki zavod za sport
11.10.2017.

Шампионка у куглању на редовним контролама у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Хермина Лукач, млада репрезентативка Србије у куглању, чланица вицешампиона зрењанинског Кристала, данас је тестирана у Заводу за спорт и медицину спорта РС. Светска шампионка у куглању Хермина, носилац је мноштво пехара, медаља и диплома, а прошле године је понела и титулу најбоље спортисткиње општине Бечеј. Са својим клубом, учествовала је на Светском купу у Чешкој и изборили учешће у Лигу шампиона. Са репрезентацијом је у марту 2018. очекује Светско првенство које ће бити одржано у Румунији. Желимо јој успех у наредним такмичењима.

У Центру за медицину и психологију спорта прошла је кроз детаљан медицински преглед, како би јој се утврдило здравствено стање. Обавезан део прегледа подразумева комплетне биохемијске анализе крви, антропометријска мерења, општи лекарски преглед, ЕКГ, ултра звучни преглед срца. Стандардизовани тестови се обављају на бицикл - ергометру и Тредмилу – траци. Коришћењем тестова са континуираним и прогресивним повећањем оптерећења одређују се максимална потрошња кисеоника, ниво физичке радне способности, тренажне зоне, аеробни и анаеробни прагови, кривуља лактата и засићеност крви кисеоником. Добијени подаци су од изузетне важности за програмирање и индивидуално дозирање тренажног оптерећења, као и за праћење ефеката тренинга. Након спортско медицинске контроле, Хермина је у Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту обавила тест на Изокинетичком динамометру. Правовременим дијагностичким изокинетичким тестовима је могуће утврдити почетне промене у раду зглобова и мишића које је немогуће открити рендгенским снимцима, магнетном резонанцом или ултразвучним снимањем.


Више icoMore


11.10.2017.

Квалификационе утакмице за Светско првенство у Русији 2018

Лекар Завода за спорт и медицину спорта РС др Мирослав Николић присуствовао је, као подршка српској фудбалској А селекцији, квалификационој утакмици за Светско првенство које ће 2018. године бити одржано у Русији. Утакмица је играна између селекција Србије и Аустрије на стадиону Ернст Хапел у Бечу.

Након меча Србија – Аустрија, наши фудбалери су играли против селекције Грузије. Фудбалери Србије победили су селекцију Грузије са 1:0 у последњем мечу квалификација Групе Д, чиме су се директно пласирали на Светско првенство 2018. у Русији. Честитке репрезентативцима Србије упутио, поред других званичника, и директор Завода за спорт и медицину спорта РС Горан Бојовић.


Више icoMore


11.10.2017.

Радови на трећој фази реконструкције ОСК Караташ ближе се крају

Кладово може да се дичи са најмодернијим спортско - омладинским центром. Трећа фаза радова вредних 80 милиона динара приближава се крају. Караташ данас дише и живи другачије у односу на период од пре две године. Ово што је до сада урађено испуњава све светске стандарде.  Завод за спорт и медицину спорта РС, унапређењем спортске инфраструктуре у Србији, повећава капацитете, обезбеђује много боље услове од других и тако постаје лидер у региону за припреме спортиста.

“Инвестирајући у Кладово и источну Србију уверени смо да ће та општина постати спортски центар у коме ће се усавршавати спортисти из Србије и Румуније. Завршетком треће фазе обнове имаћемо 150 соба у рангу четири зведздице и то је потврда конфора са којим располаже Караташ. Циљ пројекта је јасан, окупљање младих из целе земље и региона” – каже директор Завода за спорт и медицину спорта РС мр Горан Бојовић.

Министарство омладине и спорта РС и Завод за спорт и медицину спорта РС, кроз прве две фазе уложили су око 145 милиона динара.

Реконструкција "Караташа" један је од најзначајнијих инфраструктурних пројеката Министарства омладине и спорта и Завода за спорт и медицину спорта РС.


Више icoMore


11.10.2017.

Стипендисткиња на изокинетичкој дијагностици

Марија Милосављевић, планинарство, у лабораторији Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту

 

Изокинетичка дијагностика је поступак процене неуромишићне функције у ком се компјутерском тачношћу, у активном покрету, бележе сви потребни параметри (снага појединих мишићних група, обртни момент, индекс замора, амплитуда покрета зглоба и остварени рад за поједине мишићне групе). Математичком анализом тестова се добија детаљан увид у стање функције зглоба, међусобни однос агониста и антагониста и билатерално поређење истих мишићних група. На изокинетичком апарату се отпор прилагођава индивидуалним могућностима, с тим у вези, избегнута су било каква оштећења и преоптерећење.

Најсавременији модел изокинетичког динамометра фирме HUMAC NORM пружа могућност процене кроз три режима рада мишића (изокинетички, изотонични и изометријски) и то активним покретом прегибача и опружача трупа, затим мишића скочног зглоба, зглоба колена, кука, рамена, лакта и зглоба ручја. Покрети се могу изводити у свим смеровима (екстензија, флексија, абдукција, адукција, унутрашња и спољашња ротација).   


Више icoMore


10.10.2017.

Ленђер на редовним контролама утренираности у ЗСМСРС

Данас је у Заводу за спорт и медицину спорта РС спортско медицинске контроле и моторичка тестирања обавио репрезентативац Србије у пливању Иван Ленђер. Иван Ленђер (29. јул 1990) је српски пливач специјалиста за делфин стил.

Након детаљног медицинског прегледа, у Центру за медицину и психологију спорта, који подразумева комплетне биохемијске анализе крви, антропометријска мерења, општи лекарски преглед, ЕКГ, ултра звук и тест физичког напора, обавио је моторичка тестирања у Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту, где му је  извршена дијагностика постуралног статуса на најсавременијој опреми Qualisys сyстем. Уз помоћ Qualisys система за снимање кретања добијају се изузетно прецизни и потпуно објективни квантитативни подаци за рачунање зглобних углова, убрзања, момената, сила, еластичности, деформација, постуре тела, баланса и осталих важних карактеристика кретања.


Више icoMore


10.10.2017.

Одбојкашко првенство у хали Дома спортова Завода за спорт и медицину спорта РС

Одбојкашки савез Београда, у сарадњи са Заводом за спорт и медицину спорта РС, у Дому спортова I Националног тренинг центра, организовао је првенство Београда у одбојци за млађе категорије. Првенство и развојне утакмице Лиге Београда су почеле 07.10. и трајаће до априла наредне године.

Садржај, услови и опрема којима располаже овај објекат, пружају изузетне могућности за одржавање разних спортских такмичења и спортских манифестација.


Више icoMore


10.10.2017.

Процена моторичких способности

Завод за спорт и медицину спорта РС, у Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту, пружа могућност свим спортистима, спортским клубовима, савезима и грађанима да изврше дијагностику постуралног статуса, као и идентификацију ризика од могућих настанка спортских повреда, обаве специфичан протокол издржљивог трчања на траци, изврше процене неуромишићне функције у ком се компјутерском тачношћу, у активном покрету, бележе сви потребни параметри.

Контрола уренираности перспективних и врхунских спортиста у циљу унапређења квалитетног и врхунског спорта је једна од најзначајнијих континуираних делатности Завода. Осавремењавањем дијагностичке опреме и усавршавањем стручног кадра у Заводу за спорт и медицину спорта Републике Србије се реализује савремени приступ процени и евалуацији моторичких способности спортиста.

Поред тестирања која се реализују у Заводу за спорт и медицину спорта РС, стручни сарадници одељења за аналитику у спорту, Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту, тестирања обављају и на спортским камповима. Тестирања се могу извршити и на теренима спортских клубова. Спортистима се обављају тестирања у теренским условима, применом општих и специјалних батерија моторичких тестова за процену агилности, гипкости, брзине, снаге и издржљивости.

Проценом и евалуацијом моторичких способности у Заводу за спорти медицину спорта РС тренери и спортисти добијају могућност:

  • Увида у иницијално, прелазно и финално стање припремљености
  • Стручно-саветодавне помоћи
  • Оптималног планирања и програмирања
  • Индивидуализације у раду
  • Праћења ефикасности тренажног процеса
  • Корекције тренажог процеса
  • Мотивације за даљи рад...

Центар за моторичка истраживања и аналитику у спорту

Ценовник услуга


Више icoMore


9.10.2017.

Тенисер Михаило Поповић на моторичким тестирањима у ЗСМСРС

Данас је наш млади тенисер Михаило Поповић (2001) обавио моторичка тестирања у Заводу за спорт и медицину спорта РС. Михаило је првак државе у својој категоријии.

Стручни сарадници Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту ЗСМСРС, обавили су му функиционална моторичка тестирања, Фит мате процену VO2 max максималне потрошње кисеоника. У теренским условма обављена му је општа батерија тестова која обухвата процену гипкости, снаге, брзине и агилности.


Више icoMore


9.10.2017.

Тренинг ЖФК „Црвена звезда“ у Кошутњаку

На теренима Завода за спорт и медицину спорта РС у Кошутњаку,  своје јесење тренинге обавњају сениорке Женског фудбалског клуба „Црвена звезда“ из Београд.

Отворени терени I Националног тренинг центра Завода за спорт и медицину спорта РС


Више icoMore


9.10.2017.

Кануисткиња Николина Мијушковић у ЗСМСРС

Данас је спортско-медицинска  прегледе и тестирања у Заводу за спорт и медицину спорта РС обавила наша успешна кануисткиња Николина Мијушковић  (1999). Прегледи у ЗСМСРС обухватају: анализу крвне скике, антропометријска мерења, ЕКГ, општи лекарски преглед и функционална тестирања.

Николина Мијушковић је четири године по освајању првенства Србије, постала и најбоља јуниорка Европе 2016. године. Она је протекле две године нанизала бројне медаље на јуниорским европским и светским првенствима.


Више icoMore


Странице: < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа >

Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.