Линија
Republicki zavod za sport
5.06.2019.

Завод за спорт и медицину спорта РС организује бесплатан курс пливања током лета

Бесплатна школа  пливања за ђаке основних и средњих школа у Кошутњаку

На Отвореном пливалишту Кошутњак током целе летње сезоне купања биће реализована бесплатна школа пливања за ђаке који преузму бесплатне ваучере од Секретаријата за спорт и омладину Града Београда. Програм пливања траје од 17. јуна до 31. августа, а биће одржан у два циклуса, од 17. јуна до 24. јула и од 25. јула до 30. августа. Сваки од циклуса траје по пет недеља, с тим што се последње недеље врши  провера  стечених вештина и надокнађују часови, у случају лошег времена.  Обука пливања биће реализована сваким радним даном од 8 до 10 ујутро на рекреативном базену пливалишта Кошутњак. 
 
Курс пливања се организује у сарадњи са Секретаријатом за спорт и омладину Града Београда, а програмиран је за 250 ученика основних и средњих школа, тако да је 120 места предвиђено за ученике од првог до четвртог разреда, 180 места за ученике од петог до осмог разреда, док је 50 места резервисано за ђаке средње школе.
  
Обуку пливања воде висококвалификовани стручњаци Завода за спорт и медицину спорта РС, а  пракса је да се на крају сваког  циклуса  доделе дипломе учесницима.
Дуги низ година ученици  различитог нивоа знања узимају учешће у организованој школи пливања Завода која, осим усавршавања пливачких техника,  има за циљи и подизање општих психофизичких способности деце и младих и усмеравање на друге, сродне  спортиве.
У  време трајања летње сезоне  купања свакодневно дежурају спасилачка и лекарска служба, као и службено лице МУП-а Чукарице.
 
Све додатне информације можете добити на телефон 011 3555 460 од 8 – 14 часова.

Више icoMore


5.06.2019.

Репрезентативци Србије на прегледима и тестирањима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

 Редовне контролне прегледе обавили су рукометашица Јелена Терзић и ватерполиста Душко Пијетловић


Више icoMore


4.06.2019.

Производи Мг Мивела на поклон рекреативцима 7. jуна у склопу обележавања Међународног дана трчања

 На отвореним објектима Завода за спорт и медицину спорта РС рекреативцима на поклон флашица воде

 
У  петак, 7. јуна када се обележава Међународни дан трчања Мг Мивела, као званични партнер Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије, делиће своје производе рекреативцима на трим-стази и на другим спортским игралиштима у Кошутњаку.
Спорт и добре навике кључ су квалитетног живота, те тако предлажемо  суграђанима да се у петак 7. јуна у што већем броју одазову рекреацији  која има за циљ промоцију здравља и виталности.

Више icoMore


4.06.2019.

Амбуланта спортске медицине Ташмајдан не ради од понедељка 10. јуна

Лекарски прегледи биће реализовани на Одељењу медицине спорта Кошутњак

Амбуланта спортске медицине Ташмајдан неће радити од понедељка 10. jуна до краја августа. Током летњих месеци преглед активних учесника спортских активности преузима Одељење медицине спорта Кошутњак.
Медицински прегледи и тестирања учесника у спортским активностима могу да се закажу сваког радног дана на 011 3555 - 460 у времену од 10 до 15 сати.

Више icoMore


4.06.2019.

Спортисти Савеза слепих и слабовидих и репрезентативка у саватеу на прегледима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Спортисти Савеза слепих и слабовидих и репрезентативка Србије у саватеу обавили су прегледе и тестирања у Кошутњаку.

Примарна активност Завода за спорт и медицину спорта РС односи се на утврђивање здравственог статуса и функционалних способности спортиста свих категорија, у интересу очувања здравља и радне способности.

Више icoMore


3.06.2019.

Репрезентативне селекције спортиста на прегледима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Врхунски такмичари савате спорта и стрелци на редовним мерењима

Основни медицински прегледи и функционални тестови представљају примарни део прегледа спортиста, потом следе моторичка и психолошка тестирања.
 
Када говоримо о функционалном тестирању, оно, између осталог, служи да се добије јасан увид у спортску форму такмичара. 
 
На основу спроведеног тестирањана покретној траци или неком другом ергометру (бициклергометар, веслачки, кајакашки, пливачки ергометар), добија се низ измерених и изведених параметара, помоћу којих се утврђује ниво функционалних способности и одређују индивидуалне тренажне зоне оптерећења, односно срчана фреквенција или пулс на коме ће се остварити тренажни циљеви. 
 
Резултати тестова служе и за израду плана и програма тренинга у интересу подизања спортске форме такмичара. 

Више icoMore


31.05.2019.

ОСК Караташ током лета база за перспективне спортисте

Спортски објекат Завода за спорт и медицину спорта у служби здравља и спорта

 
У време лета на простору Омладинског спортског кампа Караташ, који омогућава смештај за 350 корисника, реализују се бројне припреме спортиста различитих категорија. Велики спортски комплекс је у служби развоја школског, универзитетског и врхунског спорта. У функцији је савремена спортска инфраструктура за развој рукомета, кошарке, одбојке, тениса, а постоје  и  терени за фудбал и одбојку на песку. У оквиру пространог комплекса налази се савремена трим-стаза и стена за спортско пењање, а оформљена је и учионица за теоретску наставу.
У договору са лекарима, психолозима и стручњацима за аналитику у спорту Завода за спорт и медицину спорта РС врше се медицински прегледи, психодијагностика и моторичка мерења. 

Више icoMore


29.05.2019.

Редовне контроле спортиста у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Женска кошаркашка репрезентација Србије У-18

Медицински прегледи врхунских такмичара се обављају у складу са Правилником о утврђивању здравствене способности спортиста и такмичара,  где  је јасно одређена врста медицинских прегледа  и тестирања за сваку категорију спортиста.
 
Степен утренираности, као и ризике за повређивање, утврђују стручњаци који се баве аналитиком у спорту и моторичким тестирањима.
 
У Заводу за спорт и медицину спорта РС врши се психодијагностика  и процена такмичарске припремљености свих категорија спортиста.

Више icoMore


28.05.2019.

ПРЕГЛЕД РЕЗУЛТАТА СПОРТИСТА СРБИЈЕ У 2018. ГОДИНИ

Преглед резултата из публикације „Резултати спортиста Србије“

Овим прегледом су обухваћена сва велика међународна текмичења на којима су спортисти Србије освојили значајне резултате у 2018. години. Приказане су медаље и њихови освајачи на свим такмичењима у сениорској, јуниорској и кадетској конкуренцији.
 
 
Спортисти Србије су у 2018. години, према подацима националних спортских савеза, освојили укупно 789 медаљa у 47 категорисаних спортских грана. У сениорској, јуниорској и кадетској конкуренцији спортисти Србије су освојили 271 златних, 208 сребрних и 310 бронзаних медаља. Од укупно освојених 789 медаља, 420 медаља су освојили такмичари у сениорској 236 такмичари у јуниорској, а 133 медаље такмичари у кадетској конкуренцији. Од укупног броја освојених медаља, 484 медаље су освојене у мушкој, а 305 медаља је освојено у женској конкуренцији.
 
На СВЕТСКИМ ПРВЕНСТВИМА у 2018. години спортисти Србије су освојили укупно 76 медаља у 22 категорисанe спортскe гранe, од тога 23 златнe, 22 сребрнe  и 31 бронзане  медаље.
 
На СВЕТСКИМ КУПОВИМА у 2018. години спортисти Србије су освојили укупно 133 медаље у 19 категорисаних спортских грана, од тога 52 златних, 31 сребрних  и 50  бронзаних  медаља.
 
На ЕВРОПСКИМ ПРВЕНСТВИМА у 2018. години спортисти Србије су освојили укупно 138 медаљa  у 26 категорисаних  спортских  грана, од тога 30 златних, 40 сребрних и 68 бронзаних медаља.
 
На ЕВРОПСКИМ КУПОВИМА у 2018. години спортисти Србије су освојили укупно 108 медаља у 6  категорисаних  спортских  грана, од тога 49 златних, 30 сребрних и 29 бронзаних медаља.
 
На БАЛКАНСКИМ ПРВЕНСТВИМА у 2018. години спортисти Србије су освојили укупно 278 медаљa у 19 категорисаних спортских грана, од тога 95 златних, 68 сребрних и 115 бронзаних  медаља.
 
На XVIII МЕДИТЕРАНСКИМ ИГРАМА које су одржане у Тарагони у Шпанији 2018. године, спортисти Србије су освојили укупно 32 медаљe у 11 категорисаних спортских грана, од тога 12 златних, 11 сребрних и 9 бронзаних  медаља.
 
Треба напоменути да су спортисти Србије освојили још око 300 медаља и на мањим међународним такмичењима (регионална такмичења, турнири, гранд при, митинзи, регате итд).
 
Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије објављује публикацију„Резултати спортиста Србије“ као годишњи преглед највећих српских спортских домета. Прикупљање и издавање резултата спортиста за претходну годину  реализује се у сарадњи са Спортским савезом Србије и Националним гранским савезима, а у интересу праћења успешности српског спорта.
 
Публикација је документ на основу кога Министарство омладине и спорта и остале спортске структуре врше евалуацију, планирање и расподелу новчаних средстава. Од 2000. године формирана је централна база података о резултатима спортиста Србије доступна за јавност на званичном сајту Завода.
 

Више icoMore


27.05.2019.

Завршена 2. Међународна конференција медицине спорта

Завршена је 2. Међународна конференција медицине спорта под називом "Нова димензија медицине спорта" која је окупила бројне лекаре и спортске стручњаке који делују и раде за добробит спорта уопште.

Конференцији је присуствовао и министар омладине и спорта Турске, Мехмет Мухарем Касапоглу, који је приликом свечаног отварања истакао да су за квалитетан развој спортиста потребни пре свега добри тренери, спортски научници и лекари који разумеју потребе савременог спорта. 
Министар омладине и спорта Републике Србије, Вања Удовичић, овом приликом је навео да су спорт и здравље нераскидиво везани, и да је спорт један од најефикаснијих начина за вођење здравог живота, а да су здравље и физичка припремљеност предуслови за добар спортски учинак.
Директор Завода за спорт и медицину спорта РС, Горан Бојовић, овом пригодом је нагласио да треба да будемо поносни због тога што је у Београд дошао велики број светски признатих предавача, уз податак да је идеја за организацију научне конференције проистекла из чињенице да се све чешће дешавају незгоде у спорту и у рекреацији.
У нашој земљи први пут гости су чланови ФИМС-а, на челу са председником професором Фабијом Пигозијем, који је уједно и ректор Универзитета Форо Италико у Риму. Један од водећих лидера на пољу антидопинга у спорту професор Јанис Питсиладис на научном скупу је одржао предавање о искуствима и иновацијама на пољу допинга. Запажена су и предавања стручњака Завода за спорт и медицину спорта РС.
Свечаном отварању конференције присуствовали су и др Златибор Лончар, министар здравља и Њихова Краљевска Височанства, престолонаследник Александар и принцеза Катарина, иначе покровитељи и почасни гости скупа.
Друга Међународна конференција медицине спорта одржана је у београдском Центру Сава уз подршку ФИМС-а, Министарства омладине и спорта и Министарства здравља Владе Републике Србије, а у организацији Завода  за спорт и медицину спорта Републике Србије. 

Више icoMore


Странице: < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Следећа >

Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.