Линија
Republicki zavod za sport
30.10.2019.

СОФА ОПЕН 2019

Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије, Кнеза Вишеслава 72

Више icoMore


30.10.2019.

Стипендисткиње на спортско медицинским контролама у ЗСМСРС

Тенисерка Ивана Јоровић и пливачица Ања Цревар

Спортско-медицински преглед обухвата:
 
-          Физикални преглед по системима
-          Антропометрија: мерење телесне висина, телесна маса, одређивање телесне композиције – одређивање процента телесних масти, мишића, коштаног ткива и воде
-          Електрокардиографија (ЕКГ)
-          Спирометрија
-          Лабораторијске анализе крви (комплетна крвна слика, седиментација, биохемијске анализе: гликемија, уреа, укупни холестерол, триглицериди, трансаминазе, гвожђе у серуму)
-          Ултразвучни преглед срца
-          Фунционални тест оптерећења – контрола утренираности
 
У Заводу за спорт и медицину спорта РС врши се психодијагностика и процена такмичарске припремљености свих категорија спортиста. Тестирања обухвтају: процену карактеристика личности вазних за успех у спорту, својстава спортске мотивације, стања и расположења пред наступ (такмичарска анксиозност, спортско самопоуздање), мерења способности психолошких вештина за превладавања стреса, процену општих и специфичних интелектуалних способности.

Више icoMore


30.10.2019.

Представници Завода за спорт и медицину спорта РС на Малом сајму спорта у Прибоју

Пети Мали сајам спорта је одржан у Прибоју. Уз помоћ добрих домаћина, челника општине Прибој и водећих људи Спортског савеза Прибоја, направљена је одлична увертира за 8. Међународни сајам спорта у Београду.

 
Директор Завода за спорт и медицину спорта РС Горан Бојовић, рођени Прибојац, истакао је: ''Поносан сам што сте се одазвали и у оваквом броју подржали ову спортску манифестацију. Надам се да ће Прибој, град са потенцијалом, и убудуће практиковати да се млади едукују и тако још више интегришу у систем спорта како би крупним корацима грабили ка великим спортским резултатима. Спорт има важну улогу на свим пољима људског живота, јер је редовна спортска активност један од кључних чинилаца здравог живот. Позитивни аспекти редовне спортске активности очитавају се код физичког и менталног здравља, као и психосоцијалног развоја.''
 
Завод за спорт и медицину спорта РС, поред директора, представљали су и стручни сарадници Завода, лекари спортске медицине и професори физичке културе.
 
На Сајму је учествовало 17 клубова и преко 800 спортиста, приказани су спортови од планинарства, рафтинга, борилачких и дворанских спортова, а малишани из свих сеоских школа и неки из оних у центру су се од терена до терена са великом радошћу шетали и дружили се. Актуелни олимпијски шампион и председник ССС Давор Штефанек дружио са малишанима и позвао их да дођу у Београд на Сајам спорта и виде комплетну слику спорта у Србији.

Више icoMore


29.10.2019.

Бесплатно коришћење затвореног олимпијског базена на Отвореном пливалишту ЗСМСРС за ђаке основних школа са територије Чукарице

Сваке недеље, почевши од 03.11. са термином од 13.00 до 15.00 часова, почиње коришћење затвореног олимпијског базена на Отвореном пливалишту Кошутњак, за ђаке основних школа са територије Чукарице.

Програм подразумева бесплатно рекреативно коришћење за ђаке у пратњи родитеља/старатеља.
 
Програм су у сарадњи обезбедили ГО Чукарица и Завод за спорт и медицину спорта РС.

Више icoMore


29.10.2019.

Директор Завода за спорт и медицину спорта РС у Анталији на састанку ФИМС – а

У периоду од 25 – 27. октобра, директор Завода за спорт и медицину спорта РС Горан Бојовић присуствовао је годишњем састанку Колаборативних центара ФИМС-а. Директор Бојовић презентовао је рад Завода за спорт и медицину спорта РС за претходну годину.

Састанку су присуствовали и директори осталих Колаборативних центара, а значајност истог се огледа у важности тема о којима се разговарало обзиром да се ближи олимпијска година и Токио 2020.
 
Председник ове међународне организације проф. Фабио Пигози, оценио је Завод за спорт и медицину спорта РС као једну од најозбиљнијих чланица које могу бити лидери читавог региона.
  
ЗСМСРС ће у наредних 10 месеци бити укључен у веома важне пројекте и активности, обзиром да предстоје Олимпијске игре и важне активности које морамо реализовати до почетка истих.
 
На поменутом скупу потврђено је и активно учешће ЗСМСРС као партнера предстојеће Светске конференције медицине спорта у Атини 2020. године.
 
Посету смо изкористили како бисмо обишли и велики тренажни центар Глориа спорт арена који је у исто време био и наш домаћин заједно са др Алијем Ердоганом.

Више icoMore


29.10.2019.

Даниловићева на моторичким тестирањима

Олга Даниловић у лабораторији Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту

 FMS (Functional movement screen – Функционално скенирање покрета)
 
FMS је алат који се користи за идентификацију асиметрије које резултирају функционалним недостацима у покрету. FMS има за циљ да идентификује неравнотеже у покретљивости и стабилности током седам основних модела кретања. Ови модели кретања су дизајнирани да обезбеде очитне перформансе основних локомоторних, манипулативних и стабилизирајућих покрета постављањем појединца у екстремним положајима где слабе и неравнотеже постају видљиве ако се не користи мобилност и контрола мотора. Када се ови недостаци идентификују кроз FMS, развија се програм корективних вежби с циљем спречавања повреда мишићно-скелетних органа, ради дугорочних циљева за здравље и виталност.
 
Предност тестирања:
  • Мотивација тренеру и спортисти јер прати неуромишићне способности и даје детаљан увид у ниво тренираности и способности испитаника, сходно спорту којим се баве
  • Омогућава добијање прецизних информација о скривеним узроцима повреда, као што су недовољна јачина мишића и дисбаланси и асиметричност између одређених мишићних група
Стручњаци за аналитику у спорту реализују програме за превенирање спортских повреда и индетификацију ризика од повређивања.
 
Тестирања се обављају према индивидуално подешеном протоколу у односу на узраст и ниво форме а у складу са препорукама за специфично тестирање спортиста.

Више icoMore


29.10.2019.

Олга Даниловић на редовним контролама у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Олга Даниловић (Београд, 23. јануар 2001.) је српска тенисерка, тренутно друга најбоље рангирана домаћа играчица. Налази се међу 100 најбољих тенисерки света у појединачној конкуренцији и једна је од 3 најмлађе у том друштву. До сада је освојила један WTA турнир у синглу и дублу, а на ITF турнирима, 4 у синглу и 1 у дублу.

У Сектору медицине и психологије спорта утврђује се здравствено стање и функционална могућност спортисте.
  
Функционалним тестирањима се одређује максимална потрошња кисеоника и утврђује степен кондиције спортиста, уз константан мониторинг кардиоваскуларног и респираторног система током прогресије теста.
 
У Заводу за спорт и медицину спорта РС, врхунским такмичарима је омогућено да користе савремене методе прегледа и тестирања.

Више icoMore


28.10.2019.

Млада пливачица из Велике Британије на анализи постуралног статуса

Пливачица Миа Жарковић на идентификацији ризика од могућих настанка спортских повреда

 Qualisys систем
 
Предност Qualisys система је изузетна флексибилност и преносивост, што олакшава поставку и транспорт до различитих спортских простора где се могу вршити снимања у складу са специфичностима и потребама одговарајућег спорта. Овај систем је идеалан за широк спектар спортских апликација, где се осим за потребе истраживања, користи и за обуку у тренажном процесу, али и као средство од великог значаја у превенцији повреда спортиста. Уз помоћ Qualisys система за снимање кретања добијају се изузетно прецизни и потпуно објективни квантитативни подаци за рачунање зглобних углова, убрзања, момената, сила, еластичности, деформација, постуре тела, баланса и осталих важних карактеристика кретања.
 
Компјутеризована 3D кинематичка анализа односи се на усклађеност главних регија: стопала и скочног зглоба, колена, доње регије леђа, карлице и кука, горње регије леђа, рамена, главе и врата.

Више icoMore


28.10.2019.

Скијашица на контролама у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Невена Игњатовић (Крагујевац, 28. децембар 1990) је српска алпска скијашица. Такмичи се у техничким дисциплинама. Чланица је Скијашког клуба Раднички из Крагујевца.

У Центру за медицину и психологију спорта ЗСМСРС сви заинтересовани могу да обаве комплетне спортско медицинске контроле и тестирања. Сви испитаници пролазе детаљан медицински преглед, како би се утврдило здравствено стање. Обавезан део прегледа подразумева комплетне биохемијске анализе крви, антропометријска мерења, општи лекарски преглед, ЕКГ. Стандардизовани тестови се обављају на бицикл - ергометру и Тредмилу – траци.
 
Тестирања се обављају према индивидуално подешеном протоколу у односу на узраст и ниво форме а у складу са препорукама за специфично тестирање спортиста. Добијени подаци су од изузетне важности за програмирање и индивидуално дозирање тренажног оптерећења, као и за праћење ефеката тренинга. Тестом физичког напора се одређује ниво и степен физичког напора за који је сваки појединац способан.

Више icoMore


24.10.2019.

Услуге Завода за спорт и медицину спорта Репубике Србије

Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије чине специјалисти из области: медицине спорта, технологије тренажног процеса (укључујући и вежбање ради здравља), психологије спорта, информационо документационе делатности у спорту. Такође, постоје службе за правна, економска, маркетиншка и друга питања и кадар различитих профила који се бави одржавањем великог комплекса.

У оквиру Завода за спорт и медицину спорта, од оснивања, ради библиотека фонда близу 8.300 јединица. Различити садржаји о спорту од недавно су доступни и у електронском издању.
 
На простору од 43 хектара налазе се лабораторије за спортско - медицинске прегледе, моторичка и психолошка тестирања, затворени и отворени спортски терени, трим стаза, комплекс отвореног пливалишта Кошутњак, атлетски стадион, Национални тренинг центар, хотел Трим.
 
Услуге лабораторије за прегледе и тестирања (најмодернија опрема за спортско - медицинску, психолошку и моторичку дијагностику, примена савремене методологије тестирања), и објекте спортске намене, поред врхунских такмичара, користе и параспортисти, рекреативци, деца, удружења, школе, факултети, компаније које брину о рекреацији запослених.
 
Готово цео комплекс Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије доступан је и за лица са посебним потребама.

Више icoMore


Странице: < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Следећа >

                      
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.