Линија
Republicki zavod za sport
14.11.2017.

Такмичења на Атлетском стадиону Завода за спорт и медицину спорта РС

Овогодишњи Спортски сусрети ученика специјалних школа (СПОРТХУС)  одржани су у Београду, на Кошутњаку, на Атлетском стадиону Завода за спорт и медицину спорта РС.

На Атлетском стадиону, одржавала су се многа такмичења и манифестације као што су првенства основних и средњих школа, атлетска такмичења у скоку у даљ, трчање на 100м-спринт, бацање кугле. Уназад неколико година на њему је организован и Међународни Бели Крос, а постао је и наставно - научна база Факултета за спорт и физичко васпитање.


Више icoMore


14.11.2017.

Медицински прегледи деце у Пироту

Медицински тим (лекари и медицински техничари) Завода за спорт и медицину спорта РС, обавио је прегледе деце спортиста у Пироту. Прегледано је много деце узраста од 6 до 14 година.

Прегледи су обављени у амбуланти Завода за спорт и медицину спорта РС која се налази у спортског центру у Пироту.


Више icoMore


13.11.2017.

Скијаш на контролама утренираности у ЗСМСРС

Марко Стевовић, репрезентативац Србије у скијању на тестирањима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Након обављених комплетних биохемијских анализа крви, антропометријског мерења, општег лекарског прегледа, ЕКГ - а, ултразвучног прегледа срца, спортисткиње су прошле тест физичког напора где се одређује ниво и степен физичког напора за који је сваки појединац способан.

Функционална тестирања - контрола утренираности

 • Одређивање аеробне радне способности индиректном методом – Astrand тест
 • Одређивање аеробне радне способности директом методом на гасном анализатору мерећи "удах по удах"
 • Одређивање анаеробних способности – Wingate тест 
 • Одређивање анаеробног прага мерењем лактата у крви

Контрола уренираности перспективних и врхунских спортиста у циљу унапређења квалитетног и врхунског спорта је једна од најзначајнијих континуираних делатности Завода.


Више icoMore


13.11.2017.

Стипендисткиња на спортско медицинским прегледима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Невена Димитријевић, синхроно пливање, репрезентативка Србије, чланица клуба ''25. мај''

У Центру за медицину и психологију спорта прошла је кроз детаљан медицински преглед, како би јој се утврдило здравствено стање.

Обавезан део прегледа подразумева комплетне биохемијске анализе крви, антропометријска мерења, општи лекарски преглед, ЕКГ, ултра звучни преглед срца. Стандардизовани тестови се обављају на бицикл - ергометру и Тредмилу – траци.


Више icoMore


13.11.2017.

V Конгрес Удружења за Превентивну Педијатрију Србије

Уважене колеге,

Позивамо Vас на 5. јубиларни Конгрес Удружења за Превентивну Педијатрију Србије са међународним учешћем чији је главни циљ унапређење стручног знања о значају и могућностима превенције у детињству. Конгрес ће се одржати од 20. до 22. априла 2018. године, у Нишу, у Хотелу Парк и добробродошле су теме свих специјалности које директно или индиректно могу допринети унапређењу здравља деце.

 

Ми Vам предлажемо само неколико њих са претходних скупова: Болести  зависности у детињству, гојазност, аутизам, имунизација деце (будући приоритети), значај скрининга у педијатрији, ретке метаболичке болести код деце, новине и контроверзе у педијатрији, фармакотерапија у превенцији, спорт у превенцији, алергијске болести код деце, превенција у дерматологији, поремећаји исхране).

Другог дана конгреса ће бити одржана радионица "Нове препоруке у кардиопулмоналној реанимацији деце и новорођенчади - савладавање вештина" на најсавременијим симулационим моделима. Радионицом ће руководити Проф. Петер Најденов, сертиfiковани инструктор за APLS, EPALS и NLS курсеве при ERC. Такође вас обавештавамо да је своје присуство на Конгресу најавила и издавачка кућа ELSEVIER,  Аместердам, Холандија (највећи светски снабдевач научних и медицинских информација).

Пријава радова је онлине на сајту удружења конгрес2018.превентивнапедијатрија.рс,а за све додатне информације молимо вас да контактирате технички секретаријат конгреса: 

upps2018@preventivnapedijatrija.rs

Тел: +381 65 20 83 321

С поштовањем,

Организациони одбор UPPS

Клинички центар Ниш,

Булевар др Зорана Ђинђића 48, 18 000 Ниш, Србија

Тел: +381 65 2083321

Email: udruzenje@preventivnapedijatrija.rs

Web site: www.preventivnapedijatrija.rs


Више icoMore


10.11.2017.

Анализа постуралног статуса

Андрија Милетић, репрезентативац Србије у риболову

Дијагностика постуралног статуса на најсавременијој опреми Qualisys сyстем

Предност Qualisys система је изузетна флексибилност и преносивост, што олакшава поставку и транспорт до различитих спортских простора где се могу вршити снимања у складу са специфичностима и потребама одговарајућег спорта. Овај систем је идеалан за широк спектар спортских апликација, где се осим за потребе истраживања, користи и за обуку у тренажном процесу, али и као средство од великог значаја у превенцији повреда спортиста. Уз помоћ Qualisys система за снимање кретања добијају се изузетно прецизни и потпуно објективни квантитативни подаци за рачунање зглобних углова, убрзања, момената, сила, еластичности, деформација, постуре тела, баланса и осталих важних карактеристика кретања.


Више icoMore


10.11.2017.

Спортско медицинске контроле кендока у ЗСМСРС

Кендо репрезентативке Србије на редовним спортско медицинским прегледима и тестирањима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Спортско-медицински преглед обухвата:

 • Физикални преглед по системима
 • Антропометрија: мерење телесне висина, телесна маса, одређивање телесне композиције – одређивањепроцента телесних масти, мишића, коштаног ткива и воде
 • Електрокардиографија (ЕКГ)
 • Спирометрија
 • Лабораторијске анализе крви (комплетна крвна слика, седиментација, биохемијске анализе: гликемија, уреа, укупни холестерол, триглицериди, трансаминазе, гвожђе у серуму) и хемијски преглед урина (изглед, боја, пХ, специфична тежина, протеини, глукоза)
 • Ултразвучни преглед срца
 • Фунционални тест оптерећења – контрола утренираност

Више icoMore


9.11.2017.

ОСК Караташ

Омладинско спортски камп Караташ Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије, који се налази у општини Кладово, на самом улазу у Ђердапску клисуру, већ скоро пет деценија позната је дестинација специјализована за спортске припреме.

Пре две године, од стране државе, камп је предат на управљање Заводу за спорт и медицину спорта РС. Реконструкција кампа је започета одмах. Завршене су три фазе, а ускоро се креће са четвртом. Завод за спорт и медицину спорта РС, унапређењем спортске инфраструктуре у Србији, повећава капацитете, обезбеђује много боље услове од других и тако постаје лидер у региону за припреме спортиста.

Више о услугама ОСК Караташ


Више icoMore


9.11.2017.

Одржан Национални курс у организацији Завода за спорт и медицину спорта РС

Национални курс - семинар, са темом „Физичка активност и метаболизам из угла молекуларне биологије“ одржан је данас у хотелу Трим Завода за спорт и медицину спорта РС. Семинару су присуствовали бројни лекари, медицинске сестре, здравствени техничари и биохемичари. Помоћник директора Завода за спорт и медицину спорта РС спец. др мед. Тамара Гавриловић поздравила је слушаоце и учеснике семинара, а др Јадранка Плавшић, специјалиста медицине спорта, отворила скуп и најавила првог предавача. Предавања су била на тему физиологије напора, извора енергије током физичке активности, здраве исхране, утицај исхране на метаболизам спортиста, генски допинг и др.

Присуству курсу је било бесплатно у организацији Завода за спорт и медицину спорта РС. Курс је акредитован код Здравственог савета Републике Србије (бр. акредитације А-1-1355/17).


Више icoMore


8.11.2017.

6. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ СПОРТА

Поштовани пријатељи, ближи се Сајам спорта 2017. Сајам ће се одржати од 24. до 26. новембра 2017. године на београдском сајму у халама 1 и 1а.

Поред Министарства омладине и спорта РС на сајму ће бити и Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије, Спортски савез Србије, Параолимпијски комитет Србије, Олимпијски комитет србије, АДАС, високошколске установе, Министарство породице омладине и спорта из Републике Српске, град Београд, национални грански спортски савези и територијални спортски савези. На сајму ће бити изложени и многобројни спортски терени где ће малишани моћи да се опробају у неком од спортова, ту су ски скакаоница, зип лајн, фудбал, кошарка, одбојка, рукомет, ергонометри, теретана, е-спорт, стрељаштво, атлетика, као и многи норилачки спортови. Као и сваке године улаз на Сајам спорта је бесплатан.

Завод за спорт и медицину спорта РС, као и сваке године, учествује на Сајму спорта. Центар за моторичка истраживања и аналитику у спорту и Центар за медицину и психологију спорта обављаће тестирања свих заинтересованих.

Списак савеза


Више icoMore


Странице: < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следећа >

Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.