Линија
Republicki zavod za sport
16.01.2019.

Изокинетички динамометар

Најсавременији модел изокинетичког динамометра фирме HUMAC NORM пружа могућност процене кроз три режима рада мишића (изокинетички, изотонични и изометријски) и то активним покретом прегибача и опружача трупа, затим мишића скочног зглоба, зглоба колена, кука, рамена, лакта и зглоба ручја. Покрети се могу изводити у свим смеровима (екстензија, флексија, абдукција, адукција, унутрашња и спољашња ротација).   

Ивана Шпановић


Више icoMore


16.01.2019.

Првотимци ФК Рад на тесту издржљивости

У Лабораторији Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту, фудбалерима ФК Рад су стручни сарадници Одељења за аналитику у спорту обавили тест процене максималне потрошње кисеоника (VO2mаx), специфичан протокол издржљивог трчања на траци, којим се добија процена максималне потрошње кисеоника и велики број других варијабли  неопходних за што квалитетније планирање и програмирање тренинга (индивидуалне апсолутне и релативне зоне интензитета, аеробни и анаеробни праг, максимална срчана фреквенција и сл.).

Поред тестирања која се реализују у Заводу за спорт и медицину спорта РС, стручни сарадници одељења за аналитику у спорту, Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту, тестирања обављају и на спортским камповима. Тестирања се могу извршити и на теренима спортских клубова. У Заводу за спорт и медицину спорта РС, теренска тестирања се обављају у Дому спортова и на отвореним теренима I Националног тренинг центра. Спортистима се обављају тестирања у теренским условима, применом општих и специјалних батерија моторичких тестова за процену гипкости, брзине, снаге, агилности и издржљивости.
 
Осавремењавањем дијагностичке опреме и усавршавањем стручног кадра у Заводу за спорт и медицину спорта Републике Србије се реализује савремени приступ процени и евалуацији моторичких способности спортиста. 

Више icoMore


16.01.2019.

Контролом утренираности до бољих резултата

 Фудбалери ФК Чукарички

 
 Спирометријски и ергоспирометријски тест
 
Функционалним тестом оптерећења, проверава се реацкија организма на физички напор и способност организма да се изложи физичком напору. Било ко да планира да се подвргне физичком напору треба да прође кроз одређене нивое здравствене контроле.
 
Функционална тестирања - контрола утренираности:
  • Одређивање аеробне радне способности индиректном методом – Astrand тест
  • Одређивање аеробне радне способности директом методом на гасном анализатору мерећи "удах по удах"
  • Одређивање анаеробних способности – Wingate тест 
  • Одређивање анаеробног прага мерењем лактата у крви
Тестирања се обављају према индивидуално подешеном протоколу у односу на узраст и ниво форме а у складу са препорукама за специфично тестирање спортиста. Добијени подаци су од изузетне важности за програмирање и индивидуално дозирање тренажног оптерећења, као и за праћење ефеката тренинга.
 
Тестом физичког напора се одређује ниво и степен физичког напора за који је сваки појединац способан. Након теста лекари утврђују да ли је особа способна да се бави спортом и дају савет на који начин би појединац требало да се излаже физичком напору.

Више icoMore


15.01.2019.

Омладинци ФК Рад на моторичким контролама у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Стручни сарадници Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту ЗСМСРС, обављају функиционална моторичка тестирања, Fitmate процену VO2 max максималне потрошње кисеоника.

 
Овим тестом се не добија само процена максималне потрошње кисеоника (VO2 max) већ и велики број других варијабли  неопходних за што квалитетније планирање и програмирање тренинга (индивидуалне апсолутне и релативне зоне интензитета, аеробни и анаеробни праг, максимална срчана фреквенција и сл.).
 
У односу на добијене резултате, а у циљу што прецизнијег планирања и програмирања припремног периода за наредну сезону, спортски аналитичари Завода за спорт и медицину спорта РС су пружили су му стручно-саветодавну помоћ.
 
Код ''Fitmate Pro'' је примењен нови приступ мерења максималне потрошње кисеоника. Уређај за тестирање садржи велики LCD екран и уграђен штампач, док се сам тест може користити без мрежног напајања. ''Fitmate PRO'' једнако је подобан за спортисте и рекреативце, а уз бројне тачне податке једноставан је и за руковање.

Више icoMore


15.01.2019.

Редовни лекарски прегледи фудбалера у ЗСМСРС

У Заводу за спорт и медицину спорта РС, спортско медицинске прегледе и тестирања обавили су омладинци ФК Црвена звезда и Чукаричког.

 
Спортско-медицински преглед обухвата:
 
·         Физикални преглед по системима
·         Антропометрија: мерење телесне висина, телесна маса, одређивање телесне композиције – одређивање процента телесних масти, мишића, коштаног ткива и воде
·         Електрокардиографија (ЕКГ)
·         Спирометрија
·         Лабораторијске анализе крви (комплетна крвна слика, седиментација, биохемијске анализе: гликемија, уреа, укупни холестерол, триглицериди, трансаминазе, гвожђе у серуму)
·         Ултразвучни преглед срца
·         Фунционални тест оптерећења – контрола утренираности
 
Након општих лекарских прегледа, приступили су тесту физичког напора где се одређује ниво и степен физичког напора за који је сваки појединац способан. Након теста, лекари утврђују да ли је особа уопште способна да се бави спортом и дају савет на који начин би појединац требало да се излаже физичком напору.

Више icoMore


11.01.2019.

Први тим ФК Рад на тестирањима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Најбољи фудбалери ФК Рад обавили су функционална тестирања по протоколу који је израђен од стране Одељења за аналитику у спорту Завода. Тестирање је реализовано по специфичном протоколу за фудбалере, приликом којег се врши процена кардиореспираторне издржљивости испитаника.


Више icoMore


11.01.2019.

Хотел Трим и спортски комплекс Завода у служби врхунског спорта

Хотел Трим функционално је повезан са спортским комплексом Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије, због чега је погодан за кондиционе припреме спортиста. Смештајни објекат се налази у Кошутњаку и егзистира као спортски хотел са две смештајне јединице капацитета за 56 гостију.

Иако је базно профилисан за смештај спортиста, управа хотела послује и по комерцијалним принципима. Опремљеност кухињског блока и стручност лица је на високом нивоу, што омогућава  припремање хране према индивидуалним потребама спортиста.


Више icoMore


10.01.2019.

Први тим ФК Црвена звезда на прегледима и тестирањима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Најбољи фудбалери Црвене звезде обавили су неопходне медицинске прегледе  и функционална тестирања у јединој референтној установи спорта у земљи.


Више icoMore


10.01.2019.

Амбуланта Ташмајдан не ради до даљег

Одељење за специјализовану заштиту спортиста Ташмајдан не ради до даљег.

Медицински прегледи и тестирања могу да се обаве на Одељењу медицине спорта Завода за спорт и медицину спорта РС у Кошутњаку.

Прегледи се заказују од 10 до 14.30 сати сваког радног дана, а радно време медицине спорта је од 7.30 до 15.30 часова.

Контакт телефон: 011/ 3555 460 локал:154 


Више icoMore


10.01.2019.

Корективна гимнастика у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Рад са децом и младим спортистима

Висококвалификовани стручњаци Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије су образовали програм  превентивно – корективне гимнастике за децу основношколског узраста. Циљ је да се ефикасном методологијом рада обезбеди основа за формирање доброг обрасца држања тела које подржава и добар постурални статус.

Програм превентивно - корективне гимнастике је образован за децу код које је установљен деформитет постуралног статуса, али обухвата и школарце код којих постоје индиције да се наруши добра постура тела. Корективну гимнастику, радним данима у преподневним и послеподневним терминима, реализују  педагози физичке културе у специјализованој сали Националног тренинг центра.


Више icoMore


Странице: 1 2 3 4 5 6 7 Следећа >

Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.