Линија
Republicki zavod za sport
14.11.2018.

Завод на међународној стручној конференцији

У организацији Асоцијације Спорт за све 2. и 3.новембра одржана је међународна стручна конференција "Јавно здравље и спортско рекреативни програми".

 
 
Испред Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије, на тему "Дозирана физичка активност у служби здравља - искуства Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије'', предавање је одржала др Тамара Гавриловић.

Више icoMore


13.11.2018.

Завод на HISP/ISVH Конгресу

Београд је од 26. до 28. октобра  угостио најеминентније светске стручњаке из области кардиоваскуларне медицине и то као домаћин заједничког конгреса Међународног удружења за васкуларно здравље (ISVH) и Удружења центара за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога (HISPA).

 
Конгресу у Краун плази су присуствовали и угледни лекари из нашег региона. У оквиру сесије Спорт и кардиоваскуларно здравље (Заједничка сесија HISPA-е и Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије) предавања су одржале др Милена Антић, на тему "Кардиолошка евалуација спортиста" и  др Гордана Королија,  на тему"Интерпретација ЕКГ записа код спортиста". Докторка Тамара Гавриловић одржала предавање на тему "Значај умерене, контролисане физичке активности у превенцији КВБ и дијабетеса".
 
Кроз велики број сесија, конгрес је указао на неопходност персонализације у превенцији, дијагностици и лечењу кардиоваскуларних болести,  које су постале опасан убица савременог човечанства. Овом приликом вођене су и бројне расправе везано за  адекватно мерење крвног притиска, што  је изазов 21. века.
 
Приликом отварања конгреса, проф. др Небојша Тасић, председник светског Удружења за васкуларно здравље и председник удружења HISPA, истакао је велику одговорност лекара и сестара у медицинским изазовима, будући да званични подаци говоре  да је током прошле године од инфаркта и шлога сваког сата живот губило шесторо људи а сваког дана 147 грађана Србије.

Више icoMore


5.09.2018.

Светски конгрес спортске медицине

Међународна федерација спортске медицине организује 35. Светски конгрес спортске медицине.

35. Светски конгрес спортске медицине и 30. бразилски конгрес спортске медицине и вежбања одржаће се од 12. до 15. септембра 2018. у хотелу Vindsor Barra, у Рио де Женеиру, Бразил.

 Опширније

Међународна федерација спортске медицине основана је 1928. године, непосредно након што су одржане прве Олимпијске игре. Лекари из једанаест земаља основали су "Удружење интернационалне спортске медицине", ali je назив касније промењен.

Данас је FIMS структурисано и добро организовано међународно удружење, снажно посвећено промоцији и развоју спортске медицине широм света. FIMS је дом четири Континенталне асоцијације спортске медицине и 117 удружења националних спортских медицина широм света, удружујући 125.000 спортских лекара из 117 земаља. Препознат од стране МОК-а, ИПЦ-а и придруженог члана Спортски споразум-а, FIMS се активно повезује са свим релевантним међународним спортским и политичким организацијама. Сврха и администрација FIMS-а су јасно дефинисани у Статуту и ​​подзаконским актима.

Образовна функција FIMS-а се снажно промовише кроз своје курсеве (курсеви развоја лекара и недавно настављени курсеви) и пубикације (приручник FIMS Тимски лекарски приручник), регионални и међународни догађаји, двогодишњи Светски конгрес итд, и објављивање клиничких научних информација који се односе на спортску медицину (FIMS позиције).


Више icoMore


16.08.2018.

СТРУЧНА САРАДНИЦА ЗАВОДА ПРЕДАВАЧ НА КАМПУ ЗА МЛАДЕ БИЦИКЛИСТЕ

Бициклистички савез Србије организује Камп младих бициклиста „Београд 2018“ у периоду од 5. до 28. авуста 2018. Поред тренинга бициклисти посећују и предавања, која су подељена у више тематских области – Бициклизам друм, Планински (МТБ) бициклизам, Писта, БМ ИКС, Бицикл, Савремене технологије у спорту, Методика тренинга, Здравствено и Жене у спорту.

Предавач на Кампу је стручна сарадница Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије мр Биљана Николић Марић, бивша бициклисткиња.


Више icoMore


9.07.2018.

Међународни конгрес у Требињу

У периоду од 18. до 20.05.2018. године одржан је међународни конгрес HISPA БХ  у Требињу у Босни и Херцеговини (Мултидисциплинарни приступ у заштити срца и крвних судова) у организацији Удружења центара за хипертензију , превенцију инфаркта и шлога (H.I.S.P.A) а под покровитељством председника Републике Српске, Министарства здравља Републике Српске и града Требиња.

Свечано отварање је одржано у новоотвореном комплексу Град сунца и Хотелу „СЛ Панорама“. Присутнима су се обратили Проф. др Небојша Тасић Председник научног комитета конгреса Председник HISPA, др Радослав Николић председник организационог одбора конгреса Председник HISPA БХ, градоначелник Требиња и друге уважене званице.

На конференцији је уводна предвања одржало више уважених предавача међународно признатих.

На позив проф др Небојше Тасића конгресу су присуствовали и лекари Завода за спорт и медицину Републике Србије помоћник директора за сектор медицине др Тамара Гавриловић специјалиста медицине спорта, др Јадранка Плавшић специјалиста медицине спорта, и у својству предавача и миодератора сесије (Исхрана/физичка активност - основа HISPA програма) др Милена Антић специјалиста интерне медицине субспецијалиста кардиологије и др Гордана Королија Мрђанов специјалиста интерне медицине субспецијаслиста кардиологије

Присуство великог броја учесника са разних клиника искоришћено је за размену стручних и научних искустава као и остварење контаката за будуће сарадње и истраживања у овој области.


Више icoMore


9.07.2018.

Интернационална конференција у Поречу

У период од 24. до 27.06.2018. године у Поречу, Хрватска, одржана је 14th International Scientific Conference of Sport Kinetics 2018 "Movment in Human Life and Health" у организацији Faculty of Kinesiology, University of Zagreb, Croatia i Faculty of Sport and Physical Education, University of Novi Sad, Serbia, а под научним покровитељством Internatiola Association of Sport Kinetics (ISAK) и партнерима Faculty of Education, University of J.J.Strossmayer, Osijek, Croatia, Federation Internationale d`Education Physique (FIEP) Europe, Croatian Kinesiology Association. Свечано отварање је одржано 24.6.2018.године у сали А Хотел Laguna Parentium. Присутнима су се обратили Prof. Wlodimierz Starosta president of the ISAK, State Research Institute of Sport in Warsaw (Poland), Assoc.

Следећег дана др Јадранка Плавшић, представник Завода за спорт и медицину спорта РС, је у оквиру постер сесије презентовала рад "Respiratry parameters of two volleyball teams (professional and university team" у виду постера. Рад је писан на иницијативу колеге Shihab Aldin Al Riyami iz Muskata, Оман који је са својим тимом лекара обавио мерења респираторних параметара (спирометрију) двема групама одбојкаша (професионалном тиму и универзитетском тиму) на факултету Султан Qaboos University, Muscat, Оман где је запослен у настави а др Јадранка је статистички обрадила податке. Уз консултацију са колегом из Омана написан је абстракт за ову конференцију.


Више icoMore


31.05.2018.

Континуирана медицинска едукација у организацији Завода за спорт и медицину спорта РС

У организацији Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије 28.маја одржана је бесплатна Континуирана едукација прве категорије са темом: „Застој срца у специјалним ситуацијама и стањима“.

Семинар је акредитован код Здравственог савета Републике Србије, а уприличен је за лекаре, биохемичаре, медицинске сестре и здравствене техничаре. У Клубу народних посланика одржано је предавање за 150 слушалаца, а учешће у предавањима су узели реномирани лекари из различитих области. У склопу реанимације изведен је практични приказ реанимације на тренинг лутки.


Више icoMore


31.05.2018.

Стручњаци Завода за спорт и медицину спорта РС на међународном конгресу у Требињу

У организацији Удружења центара за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога (H.I.S.P.A) а под покровитељством председника Републике Српске, Министарства здравља Републике Српске и града Требиња одржан је међународни конгрес HISPA BH на тему „Мултидисциплинарни приступ у заштити срца и крвних судова“. На међународном конгресу у Требињу, од 18. до 20. маја, учешће су узели и лекари Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије др Милена Антић и др Гордана Королија Мрђанов.

На позив проф. др Небојше Тасића конгресу су присуствовале и др Тамара Гавриловић, помоћник директора у Заводу за спорт и медицину спорта Републике Србије и др Јадранка Плавшић.

Конгрес је осмишљен да испуни растуће захтеве здравствених радника на пољу превенције, лечења и рехабилитације кардиоваскуларних болести.


Више icoMore


25.05.2018.

Национални семинар „Застој срца у специјалним ситуацијама и стањима“

Поштовани,

Континуирана медицинска едукација, национални семинар 1. категорије, са темом „Застој срца у специјалним ситуацијама и стањима“ одржаће се 28.05.2018. године у организацији Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије. Место одржавања је Клуб народних посланика, Толстојева 2. Семинар је акредитован код Здравственог савета Републике Србије (бр. акредитације А-1-791/18) за лекаре, биохемичаре, медицинске сестре и здравствене техничаре са 12 бодова за предаваче и 6 бодова за учеснике.

Пријављен је за 150 слушалаца, а присуство курсу је бесплатно.

У прилогу се налазе програм, сатница едукације.

Молим Вас да потврдиде свој долазак mailom.

Регистрација и упис присутних биће 28.05.2018. године на месту одржавања едукације од 8 до 8 и 30 минута.

Све додатне информације можете добити преко e-maila medicinakme@rzsport.gov.rs


Више icoMore


26.04.2018.

V КОНГРЕС УДРУЖЕЊА ЗА ПРЕВЕНТИВНУ ПЕДИЈАТРИЈУ СРБИЈЕ

У периоду од 20 - 22. априла 2018. године у Нишу, у Хотелу Неw Цитy,  је одржан V КОНГРЕС УДРУЖЕЊА ЗА ПРЕВЕНТИВНУ ПЕДИЈАТРИЈУ СРБИЈЕ са међународним учешћем.

Конгрес је свечано отворен 20. априла 2018. године. На отварању присутнима су се обатили Проф. др Бојко Бјелаковић, Председник Удружења за превентивну педијатрију Србије, представник Министарства здравља Републике Србије, представник града Ниша, председник Удружења педијатара из региона.

Отварање је увеличао хор Медицинске школе, а приказана је и дечија представа. Након свећаног отварања одржана су предавања по програму.

Другог дана у оквиру сесије: Превенција у спорту један од модератора сесије и позивни предавач је била и др Јадранка Плавшић, специјалиста медицине спорта. Она је одржала предавање са темом: ''Спортскомедицински преглед деце која су укључена у спортске активности''.

Присуство великог броја домаћих и интернационалних гостију искоришћено је за размену стручних искустава.


Више icoMore


Странице: < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Следећа >

                     
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.