Линија
Republicki zavod za sport
24.04.2020.

Министарство омладине и спорта РС

       Министарство омладине и спорта РС


Више icoMore


24.04.2020.

Министарство здравља РС

     Министарство здравља РС


Више icoMore


24.04.2020.

World Health Organization

    


Више icoMore


25.03.2020.

Олимпијске игре одложене

Олимпијске игре одложене су први пут у историји због пандемије коронавируса, а биће одржане 2021. године.

 
У саопштењу које је објавила Влада Јапана наводи се да ће први пут у историји Олимпијске игре бити одложене, а да постоји могућност да оне чак буду одржане током пролећа наредне године. Свакако ће оне бити одржане најкасније у лето 2021. године, објавио је Међународни олимпијски комитет.

Више icoMore


20.03.2020.

KORONA VIRUS - SARS-CoV-2 - COVID 19

Обавештење о ванредном стању


Више icoMore


20.03.2020.

Авион Ер Србије одлетео у Кину по медицинску помоћ

Ка Народној Републици Кини, ка Шангају, око 13 часова, полетео је авион Ер Србије по медицинску помоћ. Кина је Србији обезбедила медицинску опрему, респираторе, маске и заштитне материјале. Послаће и стручњаке који су водили борбу са епидемијом која их је снашла.
Народна Република Кина је веома захвална Републици Србији због, како наводе кинески званичници, велике подршке коју је Србија упутила Кини у најтежим моментима.
НР Кина ће наставити да помаже братској држави, Србији, и убудуће, како кроз опрему, тако и кроз лекарске стручњаке, изјавила је амбасадорка НР Кине у Србији, госпођа Чен Бо.
Републици Србији је пре неколико дана стигла прва помоћ из иностранства у борби против коронавируса, и то из Кине. У питању су тестови за детекцију вируса Covid-19. Донор је била кинеска хуманитарна организација ''Mammoth Fondation'', која се бави истраживањем генетског инжењеринга за јавно добро. Она је значајно помагала лабораторије и болнице у Кини, а сада се окренула помоћи осталим државама у свету. Комплетну акцију помоћи координирала је Амбасада Народне Републике Кине у Београду у сарадњи са Владом Републике Србије.


Више icoMore


18.03.2020.

ОБАВЕШТЕЊЕ – Организација рада током ванредног стања

Поштовани,
 
Имајући у виду Уредбу о организовању рада послодаваца за време ванредног стања, као и мере превенције ширења заразе ''коронавирусом'', а на основу овлашћења послодаваца утврђених законом, неопходно је организовати процес рада у условима ванредног стања.
 


Више icoMore


17.03.2020.

Мере предострожности од стране Завода за спорт и медицину спорта РС због пандемије

Због новонастале епидемиолошке ситуације, Завод за спорт и медицину спорта РС обуставио је до даљег све спортско медицинске контроле, физикалну терапију и рехабилитацију, моторичка тестирања и остале услуге. Сви спортски објекти наше фирме неће бити у функцији до даљег. Наши стручни сарадници, лекари, ће бити на располагању Министарству здравља РС.

 Захваљујемо се на разумевању и поверењу
 
''Желимо да помогнемо колико можемо и да још једном покажемо да је наш систем идеја солидарности и обзирности према суграђанима. Залагањем за оно што представљамо, шаљемо јасну поруку целокупној нацији да ћемо што се нас тиче уложити максимум ради сузбијања негативних ефеката који нас очекују. Одговорним понашањем, озбиљност ситуације подижемо на још виши ниво'', истиче директор Завода за спорт и медицину спорта РС г. Горан Бојовић.
 
Министар омладине и спорта Вања Удовичић одржао је састанак са представницима кровних омладинских огранизација и позвао их да мотивишу младе да волонтирају током ванредног стања у Србији због корона вируса. Удовичић је замолио представнике организација да се својим ауторитетом и интегритетом ставе на располагање и да буду пример другима, додавши да је његов кабинет на располагању 24 сата за сва питања.
 
''Солидарност је наш заједнички циљ и мотив, нешто што морамо да урадимо у наредом периоду. Наш задатак је да свако кроз своје организације и кроз целокупан секор омладине активира и мотивише младе људе и да направите листу заинтересованих лица која желе да се укључе у волонтеризам", рекао је министар Удовичић.
 

Више icoMore


16.03.2020.

Вирус SARS-CoV-2 – Корона вирус

Вируси корона су група вируса који узрокују респираторне болести код сисара и птица. Код људи, вируси изазивају респираторне инфекције, попут прехладе, које су обично благе. Ређи облици као што су SARS, MERS и нови вирус корона (који је узроковао епидемију вируса корона у Вухану 2019/20) могу имати смртоносне последице. Вируси корона су вируси потпородице Orthocoronavirinae, породице Coronaviridae и реда Nidovirales. Појам ''вирус корона'' потиче од латинске речи corona, са значењем ''круна''. Преношење вируса међу људима се примарно дешава у блиском контакту, и то путем ситних делова пљувачке која настаје приликом кијања или кашљања.

Вирус SARS-CoV-2 откривен је у децембру 2019. године у кинеском граду Вухан и до тада је био непознати тип корона вируса код људи. Корона вируси изазивају симптоме попут температуре и болова у грлу због натеклих жлезда, најчешће током зиме и раног пролећа. Вируси корона могу да изазову и упалу плућа, било директно (вирусну упалу плућа) или секундарним путем (бактеријску упалу плућа). Медијски испраћена појава људског вируса корона, SARS-CoV из 2003, која изазива тешки акутни респираторни синдром, има јединствену патогенезу јер изазива упалу и горњих и доњих дисајних путева. Не постоје вакцине или лекови за лечење инфекције људким вирусима корона.

Тренутно је познато седам врста људских вируса корона:
  1. Људски вирус корона OC43 (HCoV-OC43)
  2. Тешки акутни респираторни синдром (SARS-CoV)
  3. Људски вирус корона NL63 (HCoV-NL63, New Haven coronavirus)
  4. Људски вирус корона HKU1
  5. Средњеисточни респираторни синдром (MERS-CoV), претходно познат као нови вирус корона 2012 и HCoV-EMC
  6. Тешки акутни респираторни синдром 2 (SARS-CoV-2), претходно познат као 2019-nCoV или "нови вирус корона 2019"
Вируси корона HCoV-229E, -NL63, -OC43 i -HKU1 непрестано круже међу људском популацијом, изазивајући инфекције дисајног тракта код одраслих и деце широм света.
 
У Србији регистровано укупно 55 потврђених случајева заражених коронавирусом, саопштило је Министарство здравља на сајту Covid19.rs.
 
Путнике који долазе из подручја интензивне трансмисије вируса, уколико имају симптоме респираторног обољења са повишеном телесном температуром, молимо да се јаве телефоном на број 064 8945 235 који је отворило Министарство здравља. Подручјем интензивне трансмисије вируса се сматрају државе или њихови делови у којима се региструју у већем броју случајеви за које није могуће утврдити ланац трансмисије. У свету је пријављено преко 155.000 оболелих од инфекције изазване новим коронавирусом (COVID-19).

Више icoMore


16.03.2020.

Заштитите себе и друге

Корона вирус је под будним оком научника и истраживача широм света који између осталог истражују и то шта поједину популацију чини рањивијом за теже компликације болести. Оно што из искуства са другим вирусима знамо, јесте да постоје начини да смањимо нашу осетљивост јачањем имунитета целе породице. Осетљивост, односно пад имунитета у контакту са вирусима резултира појавом симптома. Што смо осетљивији то су веће шансе за обољевање. Дакле, јачањем имунитета смањујемо осетљивост организма, а самим тим штитимо себе и децу од болести. Након сваке прехладе и вируса имунитет је ослабљен. Зато је важно да до краја прележите болест и да дете не шаљете одмах у колектив након што се симптоми повуку. Вируси на ослабљен организам доносе већу опасност од компликација. Ово су неки од начина да заштитите своју породицу.

Имајте на уму да велика већина људи има благе симптоме болести, нарочито деца. Ипак, мере опраза су важне како не бисмо ширили вирус даље. Сваки вирус, а посебно онај који је нов па самим тим и недовољно истражен и без заштите у виду имунизације, може животно да угрози хроничне болеснике и старије особе. Важно је реаговати у најранијој фази болести. Зато већ при појави првих симптома изолујте дете из колектива. Тиме ћете спречити компликације али и ширење болести у колективу. 

Симптоми

-       повишена температура
-       кашаљ    
-       грлобоља
-       зачепљен нос
-       главобоља
-       кратак дах – отежано дисање
-       дрхтавица

У случају појаве првих симптома код једног од чланова породице најбоље је да позовете епидемиолога. Бројеве телефона погледајтe ОВДЕ.
 
Избегавајте контакте са другим људима уколико приметите симпмтоме који упућују на корона вирус. Болест се дијагностикује искључиво тестовима које морате урадити у дому здравља. Док се не утврди шта је у питању изолујте се и уколико сумњате на корона вирус позовите број 064 8945 235 специјални број за COVID-19 , Институт за јавно здравље Србије 011 2684 566 или епидемиолога по вашем месту пребивалишта.
 
Здрава исхрана је темељ изградње доброг имунитета. Храните се разноврсно и користите намирнице и зачине који имају антивирусно дејство: кокосово уље, бели лук, ђумбир, оригано, зелени чај, јабуково сирће, матичњак и др. Једите пуно разнобојног воћа и поврћа. Пуни су антиоксиданаса. Свака боја пружа различиту антиоксидацијску снагу. Уколико ваше дете није љубитељ воћа и поврћа, пробајте са здравим смутијем, додавањем зачина у супу, комбиновањем намирница са оним које дете воли или креативним аранжирањем намирница. Редовно хидрирајте организам испијањем обичне воде, лимунаде и чаја. Избегавајте газиране и заслађене напитке. Минимум два пута у току дана, а пожељно је и чешће проветравајте просторије у којој боравите. Не заборавите да исто важи и за ваше радно окружење. 
 
Деца која већи део дана проводена свежем ваздуху одпорнија су на прехладе, вирусе и инфекције. Сваки дан изведите дете на свеж ваздух, то је добра превентива и за дете и за вас. Сваки дан минимум сат времена будите напољу са децом без обзира на временске услове. 
 
Једина препорука која се односи директно на корона вирус, COVID-19 је избегавање непотребног контакта са домаћим животињама због претпостављеног преноса са животиње и човека. Све остале препоруке превенције односе се на спречавање болести и јачање имунитета без обзира на то који вируси тренутно циркулишу у нашем окружењу. 
 
Дајте све од себе да држите прсте даље од лица! Први корак је помагање деци (и одраслима) да буду пажљиви јер најчешће несвесно додирујемо лице, уста, нос и очи. Зато помозите својој деци да примете када додирују лице, како би могли обратити пажњу да их не додирују чак и када нисте са њима. Претворите учење у игру па сваки пут кад неко додирне лице нека отрчи један круг око стола или већ смислите своја правила. Различите студије су показале да лице додирујемо у просеку 23 - 50 пута на сат.
 
Јако је важно да руке перемо често и правилно и да то научимо децу тако да исто поступају и када нису поред нас. У вртићу не постоје услови у којима би васпитачица са сваким дететом понаособ прала руке. Исто важи и за школу. Учите децу како да перу руке и да им то пређе у рутину. Делује једноставно али уколико немамо усађену ту навику треба времена да се усвоји. То посебно важи за децу. Зато учење започните што пре. Употребљене марамице не држите по џеповима, кревету, надкасни јер на тај начин веома брзо ширите заразу.
 
Избегавајте руковање, грљење и љубљење (одржавајте размак од барем 1m код разговора), јавне скупове и затворена места у којима борави пуно људи и блиски контакт с особама које имају симптоме инфекције дисајних путева.
 
На основу доступних информација корона вирус у највећем броју случајева прође без већих компликација. Охрабрује и вест да деца нису подложна и да изузетно ретко обољевају. Међутим, деца и одрасли који бораве у колективима су и у случају других вируса и инфекција највећи преносиоци. Зато у овом периоду поштедите баке и деке, посебно ако је дете болесно. 

Више icoMore


Странице: < Претходна 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Следећа >

                       
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.