Линија
Republicki zavod za sport
12.07.2019.

Контроле утренираности

Функционалним тестом оптерећења, проверава се реацкија организма на физички напор и способност организма да се изложи физичком напору. Било ко да планира да се подвргне физичком напору треба да прође кроз одређене нивое здравствене контроле.

Затим се приступа тесту физичког напора где се одређује ниво и степен физичког напора за који је сваки појединац способан. Након теста лекари утврђују да ли је особа уопште способна да се бави спортом и дају савет на који начин би појединац требало да се излаже физичком напору.
 
Спортско-медицински преглед обухвата:
  • Физикални преглед по системима
  • Антропометрија: мерење телесне висина, телесна маса, одређивање телесне композиције – одређивањепроцента телесних масти, мишића, коштаног ткива и воде
  • Електрокардиографија (ЕКГ)
  • Спирометрија
  • Лабораторијске анализе крви (комплетна крвна слика, седиментација, биохемијске анализе: гликемија, уреа, укупни холестерол, триглицериди, трансаминазе, гвожђе у серуму)
  • Ултразвучни преглед срца
  • Фунционални тест оптерећења – контрола утренираности
Коначан извештај се доноси на основу процене захтева спорта и на основу спортске дисциплине којом се испитаник бави.
У Заводу за спорт и медицину спорта РС врши се психодијагностика и процена такмичарске припремљености свих категорија спортиста.
 
Завод за спорт и медицину спорта РС има дуг стаж у раду са врхунским спортистима, перспективним спортистима и другим категоријама спортиста.
 
Примарна активност Завода за спорт и медицину спорта РС односи се на утврђивање здравственог статуса и функционалних способности спортиста свих категорија, у интересу очувања здравља и радне способнсоти.

Више icoMore


11.07.2019.

Тестирања у ОСК Караташ

Стручни сарадници Завода за спорт и медицину спорта РС боравили су у Караташу где су тестирали учеснике кампа, репрезентативце Србије у саватеу.

Специфичном батеријом тестова, младим спортистима, мерене су антропометријске вредности и композиција тела уз процену брзине, агилности, гипкости, специфичне агилности са лоптом, снаге и прецизности.
 
Омладински спортски камп Караташ је центар за развој школског, универзитетског и врхунског спорта. Осим смештајних објеката, капацитета до 350 корисника, располаже и теренима за кошарку рукомет, одбојку, фудбал, тенис. Такође, у свом поседу има и фудбалски терен са вештачком травом, терен за одбојку на песку, отворени базен и трим стазу. У оквиру спортског кампа, посетиоци на располагању имају и учионицу за теоретску наставу, салу за балет, док у оквиру хале постоји стена за спортско пењање.

Више icoMore


10.07.2019.

Омладинци ФК Партизан на функционалним тестирањима у Центру за аналитику у спорту у Кошутњаку

 Сарадници Завода и као стручно-саветодавна подршка клубовима

Стручни сарадници Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту ЗСМСРС обављају и функиционална тестирања, односно процену максималне потрошње кисеоника (VO2 mаx.).
Овим тестом се добија процена максималне потрошње кисеоника као и велики број других варијабли  неопходних за квалитетно планирање и програмирање тренинга (индивидуалне, апсолутне и релативне зоне интензитета, аеробни и анаеробни праг, максимална срчана фреквенција и сл.).
У односу на добијене резултате, сарадници за аналитику у спорту пружају стручно-саветодавну помоћ у циљу израде ваљаног плана и програма припрема.

Више icoMore


8.07.2019.

Перспективни спортисти тестирани у оквиру припрема у Крагујевцу

Моторичка тестирања најбољих младих кошаркаша у Крагујевцу

 
Кошаркашки камп у Крагујевцу  окупио је перспективне  кошаркаше који су обавили моторичка тестирања. Овом приликом, стручњаци за аналитику у спорту Завода за спорт и медицину спорта РС обавили су тестирања специфичном батеријом моторичких тестова за кошарку.

Више icoMore


8.07.2019.

Одбојкашице на моторичким тестирањима у Кошутњаку

Савремена лабораторија за моторичка тестирања Завода за спорт и медицину спорта РС

У интересу квалитетног сагледавања могућности врхунских спортиста, Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије  је набавио 3Д систем за кинематичку анализу кретања који  представља један од основних стубова интегралног процеса тестирања. За потребе  тестирања 3Д системом за кинематичку анализу кретања користи се специјално одабрана батерија тестова, где се уз природне облике кретања на различите начине оптерећује локомоторни систем човека како би се ваљано проценило његово функционисање. Оваква статичко постурална анализа обезбеђује прецизне информације о структуралним девијацијама унутар кинетичког ланца и даје податке о симетрији различитих страна тела. За још јасније откривање узрока дисфункције локомоторног система, уз статичко постуралну анализу, препоручује се и процена различитих  моторичких вештина или специфичних техничких кретања, чиме се добија шира слика о биомеханици тела, уз даље креирање квалитетних тренажних програма за функционалне корекције.

Више icoMore


8.07.2019.

Спортско-медицински прегледи у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Пионирска репрезентација Србије у одбојци на прегледима у Кошутњаку

У складу са Законом о спорту Републички фонд за здравствено осигурање финансира  прегледеучесника спортских активности од 6 до 14 година старости који се реализују на одељењу спортске медицине у Кошутњаку и у здравственој јединици медицине спорта Ташмајдан.

Више icoMore


8.07.2019.

Кошаркашице Србије освојиле бронзану медаљу на ЕП у кошарци

Подршка министра спорта и директора Завода кошаркашицама у борби за треће место

Најбоље кошаркашице Србије освојиле су бронзану медаљу на Европском првенству победивши  у утакмици за бронзу селекцију Велике Британије са 81:55.
 
Екипа Марине Маљковић је у борби за треће место била лишена помоћи повређеног капитена Ане Дабовић, али одличном игром у другом полувремену Србија је доминирала и лако победила екипу са Острва.  После европског злата 2015. и бронзе са Олимпијских игара 2016,  кошаркашице Србије освојиле су још једно одличије.
 
У Штарк Арени, уз председника Кошаркашког савеза Србије, Предрага Даниловића, присуствовао је и министар омладине и спорта Вања Удовичић и директор Завода за спорт и медицину спорта РС  мр Горан Бојовић.

Више icoMore


4.07.2019.

Моторичка тестирања теквондиста у Караташу

Омладинско-спортски камп Караташ база за надарене спортисте

Млади теквондисти бораве на припремама у Караташу где су уједно радили процену моторичких способности у сарадњи са одељењем за аналитику у спорту Завода за спорт и медицину спорта РС.
 
Омладински спортски камп Караташ је центар за развој школског, универзитетског и врхунског спорта. Осим смештајних објеката, капацитета до 350 корисника, располаже и теренима за кошарку рукомет, одбојку, фудбал, тенис. У свом поседу има и фудбалски терен са вештачком травом, терен за одбојку на песку, отворени базен и трим стазу. 

Више icoMore


3.07.2019.

Фудбалери ФК Црвена звезда у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Медицински прегледи и мерења обављени у Кошутњаку

Спортисти непосредно пре прегледа попуњавају спортско-медицински упитник на основу кога, између осталог, лекари стичу увид о спортској грани, дисциплини, типу и учесталости тренинга који спортиста упражњава.
Затим се делује кроз пружање спортско-медицинских прегледа и тестова који обухватају лабораторијску дијагностику, антропометријска мерења, ЕКГ у миру, ултразвучни преглед срца, спирометријска испитивања, ергометријска и ергоспирометријска тестирања.
 
У складу са Законом о спорту Републике Србије, медицински прегледи и мерења раде се на сваких шест месеци, а врхунски спортисти  једном годишње  обавезно раде  ултразвук срца.

Више icoMore


2.07.2019.

Руска тенисерка Софиа Островска на моторичким тестирањима у Заводу

Перспективна тенисерка обавила је тестирања на изокинетичком динамометру

 
Савремена лабораторија за моторичка истраживања и аналитику у спорту применом изокинетичког динамометра пружа увид у процену неуромишићних функција. Приликом тестирања заступљено је прецизно мерење великог броја варијабли различитих покрета сегмената тела у великом опсегу различитих брзина и режима рада. На овај начин стиче се детаљан увид у ниво тренираности и способности испитаника, у зависности од врсте спорта којим се бави.

Више icoMore


Странице: < Претходна 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Следећа >

                      
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.