Линија
Republicki zavod za sport
24.07.2019.

Изокинетичкa дијагностика у Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту

Изокинетички динамометaр HUMAC NORM

Изокинетичка дијагностика је поступак процене неуромишићне функције у ком се компјутерском тачношћу, у активном покрету, бележе сви потребни параметри (снага појединих мишићних група, обртни момент, индекс замора, амплитуда покрета зглоба и остварени рад за поједине мишићне групе). Математичком анализом тестова се добија детаљан увид у стање функције зглоба, међусобни однос агониста и антагониста и билатерално поређење истих мишићних група. На изокинетичком апарату се отпор прилагођава индивидуалним могућностима, с тим у вези, избегнута су било каква оштећења и преоптерећење.


Више icoMore


23.07.2019.

Репрезентативци и стипендисти у у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Редовни здравствени прегледи у ЗСМСРС

На основу Правилника о условима за обављање здравствених прегледа спортиста, у Заводу за спорт и медицину спорта Републике Србије свакодневно се врше прегледи и тестирања спортиста.

Данас су своје прегледе урадили: дизачи тегова Тамаш Кајдочи, Тивадар Кајдочи и Ервин Розник, теквондисти Никола Вучковић и Драшко Јованов, тенисер Марко Миладиновић, као и фудбалер Црвене звезде Милош Дегенек.

Здравственим прегледом се утврђује здравствена способност спортисте у односу на специфичност појединих грана спорта и општи утицај физичке активности на његово здравље. Здравствени прегледи се обављају, као: редовни, периодични (општи и посебни) и ванредни.


Више icoMore


22.07.2019.

Медицински прегледи и моторичка тестирања врхунских спортиста

Репрезентативци и стипендидти на спортско-медицинским и моторичким тестирањима

Кошаркаш Василије Мицић, бициклисти Јована Црногорац и Душан Веселиновић, пливачица Јована Богдановићодбојкаши Вук Тодоровић, Лазар Бајандић и Андреј Рудић,  шахисткиња Марина Гајчин и куглаш Чонгор Барањ обавили су основне медицинске прегледе и функционално тестирање, као и моторичка тестирања у Заводу за спорт и медицину спорта РС.


Више icoMore


19.07.2019.

Мушка кошаркашка селекција Србије на прегледима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Интердисциплинаран приступ у раду са младим спортистима и врхунским такмичарима

Најбољи кошаркаши Србије данас су на редовним медицинским прегледима и мерењима у Кошутњаку.Тимови стручњака Завода из различитих области стављају све своје расположиве капацитете за потребе развоја врхунског спорта, примарно у интересу очувања здравља спортиста и одржавања праве форме такмичара за сигуран спортски наступ.

Медицински део прегледа и тестова обухвата лабораторијску дијагностику, антропометријска мерења, ЕКГ, ултразвучни преглед срца, спирометријска испитивања, ергометријска и ергоспирометријска функционална тестирања. Функционалним тестирањем, између осталог, добија  се јасан увид у спортску форму испитаника, а резултати тестова служе за израду ваљаног програма тренинга у циљу подизања спортске форме такмичара.

Приликом теста, пожељно је да спортисти активирају  мишићну масу коју користе и у спорту којим се баве, јер се тада ваљано процењује њихов енергетски капацитетНа основу спроведеног тестирања на покретној траци или неком другом ергометру(бициклергометар, веслачки, кајакашки, пливачки ергометар)добија се низ измерених и изведених параметарапомоћу којих се утврђује ниво функционалних способности и одређују индивидуалне тренажне зоне оптерећења, односно срчана фреквенција или пулс на коме ће се остварити тренажни циљеви.

У пракси је често присутно обављање ретеста, у сврху праћења напретка функционалних могућности.


Више icoMore


18.07.2019.

Најбољи веслачи Србије на тестирању у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Провера здравља и спортске форме врхунских такмичара

Делатност Сектора медицине и психологије спорта огледа се у обављању спортско-медицинских прегледа, лабораторијске дијагностике, антропометријских мерења, ултразвучних прегледа срца, спирометријских испитивања, ергометријских и ергоспирометријских тестирања, пружања услуга корективних и превентивних вежби везаних за кориговање постуралних поремећаја, услуге физикалне медицине и рехабилитације, у оквиру Лабораторије за психологију – обављање психолошких тестирања.


Више icoMore


16.07.2019.

Бесплатни спортски садржаји за ђаке током лета у Кошутњаку

Школа пливања и летњи спортски  камп у организацији Завода

Током целе летње сезоне купања биће реализована бесплатна школа пливања за ђаке, а школа кошарке, одбојке на песку и стоног тениса реализује се до 26. јула.

Програм пливања, у сарадњи са Секретаријатом за спорт и омладину Града Београда, одржава се у два циклуса. Први циклус је при крају, будући да се завршава 24. јула. Други отпочиње 25. јула а завршава се 30. августа.

Сви заинтересовани  ученици основних и средњих школа могу да се јаве педагозима физичке културе Завода за спорт и медицину спорта РС како  би се на време оформиле  групе за други циклус курса пливања.

Обука пливања се реализује на школском и рекреативном базену сваког радног дана од 8 до 10 сати ујутро.

У радно време пливалишта дежура медицинска служба Завода за спорт и медицину спорта РС и службено лице МУП-а  Чукарице.


Више icoMore


16.07.2019.

Кошаркаш на моторичким тестовима у Кошутњаку

Рад са спортистима у најсавременијој лабораторији за моторичка истраживања и аналитику у спорту

У лабораторији Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту  стручни сарадници врше процену моторичких способности.


Више icoMore


16.07.2019.

Врхунски спортисти на тестирању у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Омладинци ФК Црвена звезда и стипендисти МОС-а на редовним прегледима у Кошутњаку

Фудбалери, кошаркаши, веслачи и тенисери обавили су основне медицинске прегледе као и функционално тестирање у Заводу за спорт и медицину спорта РС.

Функционалним тестирањем се одређује максимална потрошња кисеоника и утврђује степен кондиције спортиста, уз константан мониторинг кардиоваскуларног и респираторног система током прогресије теста.


Више icoMore


16.07.2019.

Репрезентативац Србије у кошарци Боби Марјановић на медицинским прегледима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Медицинска провера пред почетак припрема

Пред одлазак на Светско првенство у кошарци прослављени репрезентативац ради све медицинске прегледе и неопходна тестирања у водећој установи спорта.

У Сектору медицине спорта примењује се интердисциплинаран приступ који подразумева  утврђивање здравственог статуса и функционалних могућности спортиста.

Медицински прегледи врхунских такмичара се обављају у складу са Правилником о утврђивању здравствене способности спортиста и такмичара,  где  је јасно одређена врста медицинских прегледа  и тестирања за сваку категорију спортиста. Правилником је прецизирано да се прегледи обавезно раде на шест месеци, осим уколико не постоје индикације да се медицинска провера и тестирање спроведу раније.


Више icoMore


12.07.2019.

Тестирања у Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту ЗСМСРС

Кошаркаш, репрезентативац Србије, Филип Петрушев тестиран на Изокинетичком динамометру

Изокинетичка дијагностика је поступак процене неуромишићне функције у ком се компјутерском тачношћу, у активном покрету, бележе сви потребни параметри (снага појединих мишићних група, обртни момент, индекс замора, амплитуда покрета зглоба и остварени рад за поједине мишићне групе). Математичком анализом тестова се добија детаљан увид у стање функције зглоба, међусобни однос агониста и антагониста и билатерално поређење истих мишићних група. Стручни сарадници Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту, спортистима врше и опште и специфичне батерије тестова на терену и лабораторији после којих се добија комплетан увид у моторички статус спортисте.

Најсавременији модел изокинетичког динамометра фирме HUMAC NORM пружа могућност процене кроз три режима рада мишића (изокинетички, изотонични и изометријски) и то активним покретом прегибача и опружача трупа, затим мишића скочног зглоба, зглоба колена, кука, рамена, лакта и зглоба ручја. Покрети се могу изводити у свим смеровима (екстензија, флексија, абдукција, адукција, унутрашња и спољашња ротација). 
 
Завод за спорт и медицину спорта РС, у Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту, пружа могућност свим спортистима, спортским клубовима, савезима и грађанима да изврше дијагностику постуралног статуса, као и идентификацију ризика од могућих настанка спортских повреда, обаве специфичан протокол издржљивог трчања на траци, изврше процене неуромишићне функције у ком се компјутерском тачношћу, у активном покрету, бележе сви потребни параметри.
 
Контрола тренираности перспективних и врхунских спортиста у циљу унапређења квалитетног и врхунског спорта је једна од најзначајнијих континуираних делатности Завода. Осавремењавањем дијагностичке опреме и усавршавањем стручног кадра у Заводу за спорт и медицину спорта Републике Србије се реализује савремени приступ процени и евалуацији моторичких способности спортиста.

Више icoMore


Странице: < Претходна 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Следећа >

                      
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.