Линија
Republicki zavod za sport
13.05.2019.

Женска одбојкашка селекција Србије на прегледима и мерењима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Одељења медицине спорта „Кошутњак“ и „Ташмајдан“ делују у циљу здравствене заштите спортиста

 
Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије делује преко шест деценија у интересу квалитетне здравствене заштите спортиста и рекреативаца.У Сектору медицине спорта Завода примењује се интердисциплинарни приступ који подразумева утврђивање здравственог статуса и функционалних могућности спортиста, рекреативаца, деце.
 
Врхунским такмичарима је омогућено да користе савремене методе прегледа и тестирања по протоколима утврђеним од стране водећих здравствених установа у Србији.
 
Делатност Одељења медицине спорта Завода је:
 
·         Преглед врхунских спортиста, активних учесника у спорту и рекреативаца
·         Тестирање спортиста
·         Овера спортско-такмичарских књижица
·         Преглед судија свих категорија
·         Преглед делегата, тренера и контролора
·         Преглед и уверење за упис у спортске школе, више спортске школе и на факултете спорта на нивоу Републике
 
У зависности од потреба могу да се раде:
  • Периодични  прегледи (на 6 месеци)
  • Контролни прегледи (провера спортске форме)
  • Ванредни  прегледи (по индикацијама)
  • Прегледи по Статуту Гранског спортског савеза

Више icoMore


10.05.2019.

Џеди Осман на моторичком тестирању у Заводу за спорт и медицину спорта РС

NBA играч Кливленда на провери моторичких способности

У оквиру припрема за Светско првенство  Џеди Осман обавио је тестирање на изокинетичком динамометру.

Савремена лабораторија за моторичка истраживања и аналитику у спорту Завода за спорт и медицину спорта РС омогућава тестирање применом изокинетичког динамометра који пружа увид у процену неуромишићних функција. Приликом тестирања заступљено је изузетно прецизно мерење великог броја варијабли различитих покрета сегмената тела у великом опсегу различитих брзина и режима рада. На овај начин стиче се детаљан увид у ниво тренираности и способности испитаника, у зависности од врсте спорта  којим се бави.

 Зглоб колена је један од најоптерећенијих зглобова у спорту

(Слика: тестирање спортисте где се врши процена мишићне функције у зглобу колена) 


Више icoMore


9.05.2019.

Параолимпијци на тестирањима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Редовни медицински прегледи и тестирања параспортиста у Кошутњаку


Циљеви утврђивања здравствене способности
параолимпијаца су очување здравља и радне способности, превенција од повређивања, обољевања и других поремећаја здравља.


Више icoMore


8.05.2019.

Женска А кошаркашка селекција Србије и репрезентација Стрељачког савеза Србије на тестирањима у Заводу

Стипендисти Министарства омладине и спорта на редовним
медицинским прегледима и тестирањима у Кошутњаку

Редовни медицински прегледи и тестирања врше се два пута годишње у складу са важећим Законом о спорту Републике Србије. Осим медицинских прегледа врхунски такмичари обавили су у Лабораторији за моторичка истраживања и аналитику у спорту  и тестирање на изокинетичком динамометру.


Више icoMore


25.04.2019.

Редовне контроле спортиста у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Пливачица синхроног пливања и џудиста на здравственим контролама у Центру за медицину и психологију спорта

 
Завод за спорт и медицину спорта РС је јединствена установа у Србији из разлога што на једном месту постоје сви услови за једног врхунског спортисту. Медицински тим са својим специјалистима медицине спорта, кардиолозима, педијатрима, пулмолозима, физијатрима утврђује здравствени статус спортиста и свих активних учесника у спорту. Ангажовање психолога подразумева рад на успостављању адекватне психолошке припреме младих спортиста и врхунских такмичара.

Више icoMore


25.04.2019.

Кошаркаш и кошаркашица на моторичким тестирањима у ЗСМСРС

 

Тестирања  у лабораторији за моторичка истраживања и аналитику у спорту на изокинетичком динамометру и реализација функционалних тестирања
 
 
Препорука за младе и врхунске спортисте
 
У интересу квалитетног сагледавања могућности  врхунских такмичара, Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије је набавио 3D систем за кинематичку анализу кретања који представља један од основних стубова интегралног процеса тестирања.

Више icoMore


25.04.2019.

Србија – Бразил

Футсал репрезентација Србије победила је у Нишу, у фантастичном амбијенту пуног ''Чаира'', петоструке прваке света, селекцију Бразила са 3:0. Најбољи играч утакмице је био голман Србије Миодраг Аксентијевић са чак 23 одбране. Селекција Бразила је пре овог пораза забележила 21 везану победу. У другој утакмици, одиграној у ''Арени'' у Београду, Бразил је славио резултатом 5:1. Одигране пријатељске мечеве је пратило хиљаде људи.

 
Лекарску подршку, нашој селекцији, је пружао лекар Завода за спорт и медицину спорта РС др Мирослав Николић.

Више icoMore


24.04.2019.

Џудиста на моторичким тестирањима у ЗСМСРС

Александар Кукољ на изокинетичкој дијагностици у Центру за моторичка истраживања и аналитику у спорту

 
Најсавременији модел изокинетичког динамометра фирме ХУМАЦ НОРМ пружа могућност процене кроз три режима рада мишића (изокинетички, изотонични и изометријски) и то активним покретом прегибача и опружача трупа, затим мишића скочног зглоба, зглоба колена, кука, рамена, лакта и зглоба ручја. Покрети се могу изводити у свим смеровима (екстензија, флексија, абдукција, адукција, унутрашња и спољашња ротација).  
 
Изокинетичка дијагностика је поступак процене неуромишићне функције у ком се компјутерском тачношћу, у активном покрету, бележе сви потребни параметри (снага појединих мишићних група, обртни момент, индекс замора, амплитуда покрета зглоба и остварени рад за поједине мишићне групе). Математичком анализом тестова се добија детаљан увид у стање функције зглоба, међусобни однос агониста и антагониста и билатерално поређење истих мишићних група. На изокинетичком апарату се отпор прилагођава индивидуалним могућностима, с тим у вези, избегнута су било каква оштећења и преоптерећење.
 
Проценом и евалуацијом моторичких способности на изокинетичком динамометру тренери и спортисти у Заводу добијају следеће могућности:
- увид у иницијално, прелазно и финално стање припремљености одрећених мишићних група,
- евалуацију стања након повреда,
- евалуацију успешности рехабилитације,
- превенцију повреда и оштећења,
- планирање и програмирање тренажног процеса,
- праћење ефикасности тренажног процеса,
- индивидуализација у раду,
- корекције тренажног процеса,
- стручно - саветодавне помоће,
- мотивацију за даљи рад.
 
Правовременим дијагностичким изокинетичким тестовима је могуће утврдити почетне промене у раду зглобова и мишића које је немогуће открити рендгенским снимцима, магнетном резонанцом или ултразвучним снимањем.

Више icoMore


23.04.2019.

Кајакаш на здравственим контролама у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Данас је у Заводу за спорт и медицину спорта РС, у Центру за медицину и психологију спорта, лекарске прегледе обавила кајакашка репрезентација Србије.

 
Спортско-медицински преглед обухвата:
 
·         Физикални преглед по системима
·         Антропометрија: мерење телесне висина, телесна маса, одређивање телесне композиције – одређивање процента телесних масти, мишића, коштаног ткива и воде
·         Електрокардиографија (ЕКГ)
·         Спирометрија
·         Лабораторијске анализе крви (комплетна крвна слика, седиментација, биохемијске анализе: гликемија, уреа, укупни холестерол, триглицериди, трансаминазе, гвожђе у серуму)
·         Ултразвучни преглед срца
·         Фунционални тест оптерећења – контрола утренираности
 
Након лекарских прегледа, лекари утврђују да ли је особа способна да се бави спортом и дају савет на који начин би појединац требало да се излаже физичком напору.

Више icoMore


22.04.2019.

Репрезентативци Србије на контролама утренираности у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Репрезентативка Србије у кошарци Александра Станаћев и репрезентативац Србије у џудоу Александар Кукољ

 
Изокинетичка дијагностика и спирометријска контрола
 
Спортско медицински преглед обухвата физикални преглед по системима органа, са посебним освртом на кардиоваскуларни, респираторни, нервни и локомоторни систем. У састав прегледа улазе и антропометријска мерења, процена индекса телесне висине и масе, а прати се и однос мишића, коштаног ткива и воде. Обавезно се врши електрокардиографски налаз (ЕКГ) и биохемијске анализе крви. Саветима стручњака, о примени правилне исхране и коришћењу одговарајуће суплементације, такмичарима је омогућен бржи опоравак и унапређење кондиције.
 
Најсавременији модел изокинетичког динамометра фирме HUMAC NORM пружа могућност процене кроз три режима рада мишића (изокинетички, изотонични и изометријски) и то активним покретом прегибача и опружача трупа, затим мишића скочног зглоба, зглоба колена, кука, рамена, лакта и зглоба ручја. Покрети се могу изводити у свим смеровима (екстензија, флексија, абдукција, адукција, унутрашња и спољашња ротација). Изокинетичка дијагностика је поступак процене неуромишићне функције у ком се компјутерском тачношћу, у активном покрету, бележе сви потребни параметри (снага појединих мишићних група, обртни момент, индекс замора, амплитуда покрета зглоба и остварени рад за поједине мишићне групе). Математичком анализом тестова се добија детаљан увид у стање функције зглоба, међусобни однос агониста и антагониста и билатерално поређење истих мишићних група. На изокинетичком апарату се отпор прилагођава индивидуалним могућностима, с тим у вези, избегнута су било каква оштећења и преоптерећење.

Више icoMore


Странице: < Претходна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 Следећа >

                      
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.