Линија
Republicki zavod za sport
16.01.2019.

Изокинетички динамометар

Најсавременији модел изокинетичког динамометра фирме HUMAC NORM пружа могућност процене кроз три режима рада мишића (изокинетички, изотонични и изометријски) и то активним покретом прегибача и опружача трупа, затим мишића скочног зглоба, зглоба колена, кука, рамена, лакта и зглоба ручја. Покрети се могу изводити у свим смеровима (екстензија, флексија, абдукција, адукција, унутрашња и спољашња ротација).   

Ивана Шпановић


Више icoMore


16.01.2019.

Првотимци ФК Рад на тесту издржљивости

У Лабораторији Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту, фудбалерима ФК Рад су стручни сарадници Одељења за аналитику у спорту обавили тест процене максималне потрошње кисеоника (VO2mаx), специфичан протокол издржљивог трчања на траци, којим се добија процена максималне потрошње кисеоника и велики број других варијабли  неопходних за што квалитетније планирање и програмирање тренинга (индивидуалне апсолутне и релативне зоне интензитета, аеробни и анаеробни праг, максимална срчана фреквенција и сл.).

Поред тестирања која се реализују у Заводу за спорт и медицину спорта РС, стручни сарадници одељења за аналитику у спорту, Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту, тестирања обављају и на спортским камповима. Тестирања се могу извршити и на теренима спортских клубова. У Заводу за спорт и медицину спорта РС, теренска тестирања се обављају у Дому спортова и на отвореним теренима I Националног тренинг центра. Спортистима се обављају тестирања у теренским условима, применом општих и специјалних батерија моторичких тестова за процену гипкости, брзине, снаге, агилности и издржљивости.
 
Осавремењавањем дијагностичке опреме и усавршавањем стручног кадра у Заводу за спорт и медицину спорта Републике Србије се реализује савремени приступ процени и евалуацији моторичких способности спортиста. 

Више icoMore


16.01.2019.

Контролом утренираности до бољих резултата

 Фудбалери ФК Чукарички

 
 Спирометријски и ергоспирометријски тест
 
Функционалним тестом оптерећења, проверава се реацкија организма на физички напор и способност организма да се изложи физичком напору. Било ко да планира да се подвргне физичком напору треба да прође кроз одређене нивое здравствене контроле.
 
Функционална тестирања - контрола утренираности:
 • Одређивање аеробне радне способности индиректном методом – Astrand тест
 • Одређивање аеробне радне способности директом методом на гасном анализатору мерећи "удах по удах"
 • Одређивање анаеробних способности – Wingate тест 
 • Одређивање анаеробног прага мерењем лактата у крви
Тестирања се обављају према индивидуално подешеном протоколу у односу на узраст и ниво форме а у складу са препорукама за специфично тестирање спортиста. Добијени подаци су од изузетне важности за програмирање и индивидуално дозирање тренажног оптерећења, као и за праћење ефеката тренинга.
 
Тестом физичког напора се одређује ниво и степен физичког напора за који је сваки појединац способан. Након теста лекари утврђују да ли је особа способна да се бави спортом и дају савет на који начин би појединац требало да се излаже физичком напору.

Више icoMore


15.01.2019.

Омладинци ФК Рад на моторичким контролама у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Стручни сарадници Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту ЗСМСРС, обављају функиционална моторичка тестирања, Fitmate процену VO2 max максималне потрошње кисеоника.

 
Овим тестом се не добија само процена максималне потрошње кисеоника (VO2 max) већ и велики број других варијабли  неопходних за што квалитетније планирање и програмирање тренинга (индивидуалне апсолутне и релативне зоне интензитета, аеробни и анаеробни праг, максимална срчана фреквенција и сл.).
 
У односу на добијене резултате, а у циљу што прецизнијег планирања и програмирања припремног периода за наредну сезону, спортски аналитичари Завода за спорт и медицину спорта РС су пружили су му стручно-саветодавну помоћ.
 
Код ''Fitmate Pro'' је примењен нови приступ мерења максималне потрошње кисеоника. Уређај за тестирање садржи велики LCD екран и уграђен штампач, док се сам тест може користити без мрежног напајања. ''Fitmate PRO'' једнако је подобан за спортисте и рекреативце, а уз бројне тачне податке једноставан је и за руковање.

Више icoMore


15.01.2019.

Редовни лекарски прегледи фудбалера у ЗСМСРС

У Заводу за спорт и медицину спорта РС, спортско медицинске прегледе и тестирања обавили су омладинци ФК Црвена звезда и Чукаричког.

 
Спортско-медицински преглед обухвата:
 
·         Физикални преглед по системима
·         Антропометрија: мерење телесне висина, телесна маса, одређивање телесне композиције – одређивање процента телесних масти, мишића, коштаног ткива и воде
·         Електрокардиографија (ЕКГ)
·         Спирометрија
·         Лабораторијске анализе крви (комплетна крвна слика, седиментација, биохемијске анализе: гликемија, уреа, укупни холестерол, триглицериди, трансаминазе, гвожђе у серуму)
·         Ултразвучни преглед срца
·         Фунционални тест оптерећења – контрола утренираности
 
Након општих лекарских прегледа, приступили су тесту физичког напора где се одређује ниво и степен физичког напора за који је сваки појединац способан. Након теста, лекари утврђују да ли је особа уопште способна да се бави спортом и дају савет на који начин би појединац требало да се излаже физичком напору.

Више icoMore


11.01.2019.

Први тим ФК Рад на тестирањима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Најбољи фудбалери ФК Рад обавили су функционална тестирања по протоколу који је израђен од стране Одељења за аналитику у спорту Завода. Тестирање је реализовано по специфичном протоколу за фудбалере, приликом којег се врши процена кардиореспираторне издржљивости испитаника.


Више icoMore


10.01.2019.

Први тим ФК Црвена звезда на прегледима и тестирањима у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Најбољи фудбалери Црвене звезде обавили су неопходне медицинске прегледе  и функционална тестирања у јединој референтној установи спорта у земљи.


Више icoMore


9.01.2019.

Први тим ФК Чукарички на медицинским проверама у Заводу

Провера здравља спортиста обавља се на сваких шест месеци

У Заводу за спорт и медицину спорта РС данас су спортско медицинске прегледе и тестирања обавили фудбалери ФК Чукарички.

У спортско-медицински преглед улази:

 • Физикални преглед по системима органа
 • Антропометрија: мерење телесне висине, телесне масе, одређивање телесне композиције – проценат телесних масти, мишића, коштаног ткива и воде
 • Електрокардиографија (ЕКГ)
 • Спирометрија
 • Лабораторијска анализа крви (комплетна крвна слика, седиментација, биохемијске анализе: гликемија, уреа, укупни холестерол, триглицериди, трансаминазе, гвожђе у серуму)
 • Ултразвучни преглед срца
 • Функционални тест оптерећења – контрола утренираности

Уз помоћ теста  физичког напора се одређује ниво и степен физичког оптерећења за који је сваки појединац способан. Након теста, лекари спортске медицине утврђују да ли је испитаник способан да се бави спортом. 


Више icoMore


28.12.2018.

Учесници ЕЈОФ-а на редовним прегледима


Више icoMore


28.12.2018.

Трофеј Београда у рукомету у Националном тренинг центру Завода

Београд ће бити европска престоница омладинског рукомета од 27. до 29. децембра, будући да се одржава интернационални турнир у рукомету где учествује 1.600 спортиста.

 
У Националном тренинг центру Завода  биће одржане 32 утакмице за дечаке од 16 година. Иначе, млади рукометаши узраста од 10 до 16 година подељени су у осам категорија, а предвиђено је да се одигра 277 утакмица. Трофеј Београда окупио је  46 екипа, од тога је осам из иностранства. Медицинска подршка током трајања турнира у Националном тренинг центру биће лекарска служба Завода за спорт и медицину спорта РС.

Више icoMore


Странице: < Претходна 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Следећа >

Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.