Линија
Republicki zavod za sport

Историјат

Завод је основан 1956. године од стране Савезног извршног већа посебном Уредбом коју је потписао Председник тадашње Југославије Јосип Броз Тито. Током 50 година свог постојања мењао је своје осниваче и према њиховим правима и обавезама усклађивао своју делатност и мењао своје име (Савезни завод за физичку културу, Југословенски завод за физичку културу, Југословенски завод за физичку културу и медицину спорта и Републички завод за спорт).

Стручњаци Завода су први увели спироергометрију у тестирање спортиста, најновије методе њене примене за утврђивање енергетских потенцијала спортиста (максимални "steady state" и "vita maxima"), рентгенско одређивање волумена срца у циљу утврђивања претренираности, миотонометрију зе мерење мишићне напетости, посебан систем за кинематичка испитивања (SELSPOT систем), принципе адекватне спортске исхране и научно фундирану суплеметацију у циљу бржег оправка после великих спортских напора и антидопинг контролу спортиста (1975. године).

Стручњаци Завода су били активни сарадници у стварању најновије, уникатне, методологије утврђивања спортске припремљености коју су написали најбољи југословенски стручњаци у овој области...

Богата документација сакупљана готово 50 година, омогућила је стварање норматива за процену морфолошког, функционалног и моторичког статуса спортиста у многим спортовима. Поред ових националних норматива, значајан део ових норматива има и интернационални, светски, значај јер је створен на бази података наших најбољих спортиста у кошарци, ватерполу и одбојци, где су ови спортисти освајали низ златних и сребрних медаља на олимпијским играма, светским и европским првенствима.

Психолог - стручњак Завода први пут улази у наш стручни тим Олимпијских игара у Монтреалу, а од тада теренска праћења репрезентација и појединаца обављала су се у више од 10 спортова. Документација о психолошким испитивањима спортиста је најбогатија у Европи а можда и Свету. Кроз лабораторију за психолошка испитивања до сада је прошло око 12000 спортиста из 26 спортских грана.

 

наставак


                       
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.