Линија
Republicki zavod za sport
27.05.2020.
Кошаркашица на провери здравствене спреме у Заводу за спорт и медицину спорта РС

Јована Јевтовић, репрезентативка Србије у кошарци У – 16

Спортско-медицински преглед обухвата:
 
-          Физикални преглед по системима
-          Антропометрија: мерење телесне висина, телесна маса, одређивање телесне композиције – одређивање процента телесних масти, мишића, коштаног ткива и воде
-          Електрокардиографија (ЕКГ)
-          Спирометрија
-          Лабораторијске анализе крви (комплетна крвна слика, седиментација, биохемијске анализе: гликемија, уреа, укупни холестерол, триглицериди, трансаминазе, гвожђе у серуму)
-          Ултразвучни преглед срца
-          Фунционални тест оптерећења – контрола утренираности
 
У Заводу за спорт и медицину спорта РС врши се психодијагностика и процена такмичарске припремљености свих категорија спортиста. Тестирања обухвтају: процену карактеристика личности вазних за успех у спорту, својстава спортске мотивације, стања и расположења пред наступ (такмичарска анксиозност, спортско самопоуздање), мерења способности психолошких вештина за превладавања стреса, процену општих и специфичних интелектуалних способности.
26.05.2020.
Ватерполисти на тренинзима у Дому спортова Завода за спорт и медицину спорта РС

Ватерполо репрезентативци Србије окупили су се у Београду и почели са тренинзима и припремама за предстојећа такмичења. Прве припреме ће спровести у Заводу за спорт и медицине спорта РС у Кошутњаку. Тренутно је 20 играча, а очекује се да у наредном периоду буде и свих 27 колико их је на списку селектора Савића. Играчи тренинге спроводе у две групе. Планирано је да се ради у етапама све до 25. јула. Први циклус ће трајати до 29. маја, други од 1. до 6. јуна... И тако све до 25. јула, с тим што ће играчи после четврте недеље добити десетодневни одмор.

На првим припремама били су: Гојко и Душко Пијетловић, Ристичевић, Вицо, Лазић, Велкић, Ранђеловић, Алексић, Драшовић, Вучинић, Томић, Филиповић, Дедовић, Прлаиновић, Суботић, Стојановић, Гогов, Виктор и Страхиња Рашовић. Касније ће се селекцији прикључити: Бранислав и Стефан Митровић, Живојиновић, Добожанов, Јакшић, Мандић, Лукић и Ћук.
 
Дом спортова – Први Национални тренинг центар задовољава потребе како репрезентативних селекција тако и клубова за спровођење процеса тренинга. Структура спортског објекта омогућава одвијање бројних садржаја организоване или индивидуалне рекреације за различите групе корисника. Све спортске просторије на располагању су током целог радног времена овог спортског објекта, сваког дана у недељи од 07.00 сати.
26.05.2020.
Функционална тестирања у лабораторији Центра за моторичка истраживања и аналитику у спорту ЗСМСРС

Лена Булатовић, репрезентативка Србије у кошарци У – 16

 FMS (Functional movement screen – Функционално скенирање покрета)

FMS је алат који се користи за идентификацију асиметрије које резултирају функционалним недостацима у покрету. FMS има за циљ да идентификује неравнотеже у покретљивости и стабилности током седам основних модела кретања. Ови модели кретања су дизајнирани да обезбеде очитне перформансе основних локомоторних, манипулативних и стабилизирајућих покрета постављањем појединца у екстремним положајима где слабе и неравнотеже постају видљиве ако се не користи мобилност и контрола мотора. Када се ови недостаци идентификују кроз FMS, развија се програм корективних вежби с циљем спречавања повреда мишићно - скелетних органа, ради дугорочних циљева за здравље и виталност.
 
Предност тестирања:
  • Мотивација тренеру и спортисти јер прати неуромишићне способности и даје детаљан увид у ниво тренираности и способности испитаника, сходно спорту којим се баве
  • Омогућава добијање прецизних информација о скривеним узроцима повреда, као што су недовољна јачина мишића и дисбаланси и асиметричност између одређених мишићних група
Стручњаци за аналитику у спорту реализују програме за превенирање спортских повреда и индетификацију ризика од повређивања.
 
Тестирања се обављају према индивидуално подешеном протоколу у односу на узраст и ниво форме а у складу са препорукама за специфично тестирање спортиста.
22.05.2020.
Директор Бојовић на пријему код председника Србије

U Palati "Srbija" održan je prijem medicinskih radnika, lekara, medicinskih sestara i drugih koji su bili angažovani u Kovid bolnicama. Predsednik Srbije g. Aleksandar Vučić, zahvalio se svima koji su dali svoj doprinos u rešavanju zdravstvene situacije koja nas je zadesila.

Na prijem je takođe bio pozvan i direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS, g. Goran Bojović, koji je bio angažovan kao direktor improvizovane kovid bolnice na Sajmu.

''Moramo i dalje biti oprezni, bez obzira što smo uradili veliki posao, izlečili mnogobrojne građane i spasili mnogo života. Hvala lekarima i sestrama, takođe i vojnom osoblju koji su od početka bili angažovani na suzbijanju pandemije. Bilo mi je zadovoljstvo što sam radio sa svima vama'', izjavljuje Bojović.
19.05.2020.
Правила понашања и коришћења спортских објеката и спортских просторија Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије

Спортски објекти Завода за спорт и медицину спорта РС почињу са радом од понедељка, 25.05.2020. године.  

Имајући у виду тренутну епидемиолошку ситуацију изазвану корона вирусом, начин и пут преношења вируса као и чињеницу да се приликом форсираних спортских активности, у окружење у већој мери ослобађају секрети и честице из респираторног тракта, успостављају се обавезна правила понашања и коришћења спортских објеката и спортских просторија Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије.

 
Све вести imgMore


                       
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.