Linija
Republicki zavod za sport
29.01.2010.

Bob reprezentacija na medicinskim pregledima pred Vankuver


Reprezentacija Srbije obavila je kompletne medicinske preglede i testiranja pred odlazak na Zimske Olimpijske igre.

 
Lekarski tim Republičkog zavoda za sport na svakih šest meseci bobistima obavezno vrši spirometriju i ergospirometriju. Pred velika takmičenja, po potrebi, rade se i psihološki testovi anksioznosti. Na taj način se prati nivo stresa kod sportista i daju preporuke za njegovo prevazilaženje.
 
Sezona je duga, a pripreme su veoma zahtevne i specifične.
 
-Sezona traje od novembra do marta. Stalno se putuje jer u Srbiji ne postoje adekvatni uslovi za kvalitetan trening. Sada smo u Beogradu kako bi na vreme obavili neophodne medicinske preglede i proverili svoje zdravlje. Nama je provera zdravlja najbitnija, jer se celu sezonu naporno spremamo, a za trku utrošimo samo pet sekundi efektivnog rada -naglašava Vuk Rađenović, pilot srpskog tima.
 
 
Bob je olimpijski sport a najviše je zastupljen u Nemačkoj, Americi, Švajcarskoj i Rusiji.
Veoma rigorozne propozicije, po kojima se održavaju takmičenja, su potrebne kako bi se izbegle ozbiljnije povrede.
 
-Staza je duga od 1.100-1600 metara. Celom dužinom sagrađena je od betona, čak i lampreija-“krov”. U celosti je izlivena ledom, precizno određene debljine. Temperatura leda mora biti 10 stepeni ispod nule, čime se takođe izbegava prevrtanje. U toku trke strogo je zabranjeno kočenje, ukoliko ga bude, novčane kazne su enormne. Osim toga, unutar bolida nema pomeranja,već je posada čvrsto “fiksirana”.
 
Prvi nastup na Igrama je početkom februara, a naš tim se nada prolasku u finale.
 
-Nadam se da ćemo ući u finale, tačnije među prvih 20. Iako je staza u Vankuveru jedna od najrizičnijih i najbržih, mislim da je realno da očekujemo plasman do 13-og mesta.
 

Pripremila Svetlana Todorov

 

                         
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.