Linija
Republicki zavod za sport
20.11.2020.

Upokojio se Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej


Danas, 20. novembra 2020. godine u 7:07 časova u Vojnoj kovid bolnici ''Karaburma'' u Beogradu upokojio se u Gospodu Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović).

''Odlazak Njegove Svetosti Patrijarha Irineja je, u vremenima koja uopšte nisu laka, bolan udarac ne samo za našu crkvu, već i za ceo naš narod. Neka mu Bog podari rajski blagoslov i neka mu bude laka sveta srpska zemlja. Večan mu spomen i Carstvo Nebesko'', direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS gospodin Goran Bojović.
 
 
Vlada Srbije je donela odluku o proglašenju trodnevne žalosti u Republici Srbiji, od danas, 20. novembra, do nedelje, 22. novembra. O svim detaljima u vezi sa sahranom javnost će biti uskoro obaveštena.
 
Patrijarh srpski Irinej (svetovno Miroslav Gavrilović, Vidova kod Čačka, 28. avgust 1930 — Beograd, 20. novembar 2020) bio je 45. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve. Završio je osnovnu školu u rodnom selu, gimnaziju u Čačku, bogosloviju u Prizrenu 1951. godine, a zatim Bogoslovski fakultet u Beogradu. Zamonašen je u manastiru Rakovici 1959. godine. Bio je profesor i rektor Prizrenske bogoslovije. Postdiplomske studije završio je u Atini. Posle toga biva postavljen za upravnika Monaške škole u Ostrogu. Maja 1974. izabran je za vikarnog episkopa moravičkog. Za episkopa niškog izabran je na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora 21—28. maja 1975. godine. Na tron episkopa Niške eparhije ustoličen je u Sabornoj crkvi u Nišu 15. juna 1975. godine. Dana 22. januara 2010. godine odlukom Izbornog sabora Srpske pravoslavne crkve izabran za patrijarha, ustoličen je u beogradskoj Sabornoj crkvi 23. januara. Na dan 3. oktobar 2010. ustoličen je u manastiru Pećkoj patrijaršiji.


                        
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.