Linija
Republicki zavod za sport
15.07.2020.

Fudbaleri FK ''Čukarički'' na kontrolama zdravstvene spreme u Zavodu za sport i medicinu sporta RS


Naš dugogodišnji korisnik usluga FK ''Čukarički'', danas je prošao kompletne sportsko medicinske kontrole u Sektoru medicine sporta. Redovnim kontrolama zdravlja i utreniranosti poboljšavaju svoje psihofizičke sposobnosti.

 
Sportsko-medicinski pregled obuhvata: laboratorijske analize krvi, antropometrijska merenja, fizikalni pregled po sistemima, elektrokardiografija, ultrazvučni pregled srca.
 
Nakon utvrđivanja zdravstvenog stanja, prelazi se na standardizovana funkcionalna testiranja.
 
Kontrola utreniranosti podrazumeva: određivanje aerobne radne sposobnosti indirektnom metodom, određivanje aerobne radne sposobnosti direktom metodom na gasnom analizatoru mereći "udah po udah", određivanje anaerobnog praga merenjem laktata u krvi.
 
Fudbalski klub ''Čukarički'' je osnovan 4. jula 1926. godine u radničkom delu stare Čukarice. Prema osnivačkom programu poneo je ime "ČSK - Čukarički sportski klub". Određene su klupske boje belo-crne što je održano i do danas. Prvi predsednik kluba fudbalskog kluba je bio Miloš Ilić, rezervni vazduhopovni kapetan 1. klase i prvi srpski avijatičar. U početku tim je trenirao i igrao na terenima oko Vilimana i Makišu i u Prepolačkoj ulici na Mihajlovcu. Vremenom, prostorije su obezbeđene u Zrmanjskoj ulici, a teren ispod Sokolane. Posle Drugog svetskog rata igralište se nalazilo na Banovom brdu pored pijace, a od 1969. na sadašnjem terenu Čukaričkog u ulici Beogradskog bataljona. Dres Čukaričkog su uoči II svetskog rata, kao i u toku samog rata nosili istaknuti fudbaleri kao što su Blagoje Moša Marjanović, Franjo Joža Giler, Aleksandar Petrović Pikavac, Đorđe Jovanić, Matija Perlić i drugi. Po okončanju rata fudbalski klub je nastavio takmičenje u sezoni 1948/1949. godine.


                        
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.