Linija
Republicki zavod za sport
26.06.2020.

Staša Gejo na veštačkoj steni za sportsko penjanje Zavoda za sport i medicinu sporta RS


Video

Savremeno penjište Zavoda za sport i medicinu sporta RS se sastoji iz dve stene za sportsko penjanje. Prva, tzv. boulder stena i druga od 17 metara predviđena za težinsko, brzinsko i rekreativno penjanje. Ovaj sportski objekat će služiti i za održavanje međunarodnih sportskih manifestacija.
 
 
Staša Gejo (rođena 25. novembra 1997. u Nišu) je srpska sportska penjačica. Bila je prvak sveta u juniorskoj 2015. godini i u balvaniranju i u kombinaciji. U seniorskoj kategoriji pobedila je na Svetskim igrama 2017. u Boulderingu. Bila je prvakinja Evrope u baluningu 2017. i osvojila je treće mesto u kombinaciji. 2018. godine je stigla na treće mesto na Svetskom prvenstvu u Boulderu.
 
Staša je počela da trenira ovaj sport 2004. godine u klubu P.A.E.K. iz Niša. Danas je član nacionalnog tima Srbije u sportskom penjanju. Prvu medalju osvojila je 2006. godine u Bugarskoj, na Internacionalnom festivalu mladih. Kasnije je odlučeno, da Staša ode u Zapadnu Evropu, gde ima bolje uslove za trening i napredovanje u sportskom penjanju.
 
Sportsko penjanje je disciplina koja se razvila iz alpinizma, a opisuje je slobodno savladavanje penjačkih smerova bez korišćenja tehničke opreme za penjanje, već se oprema koristi za sprečavanje eventualnih padova. Za razliku od alpinizma, smisao sportskog penjanja je savladavanje što težih detalja stene ''slobodnom tehnikom'' bez obzira na visinu uspona. Sportsko penjanje praktikuje se na takozvanim sportskim smerovima, karakterističnim prvenstveno po svojoj maloj dužini (8-30 metara) i unapred postavljenim sigurnim međuosiguračima, najčešće ekspanzivnim klinovima u malim razmacima, čime sportski smerovi (kao i sportsko penjanje uopšte) postaju daleko sigurniji u odnosu na klasične alpinističke smerove.
 
Počeci sportskog penjanja u Srbiji datiraju od 1990. godine. Prva organizacija koja je dobila penjačku sekciju jeste Planinarsko društvo ''Avala'' iz Beograda.
 
Sportsko penjanje će se prvi put naći na Olimpijskim igrama u Tokiju, koje će zbog novonastale epidemiološke situacije biti odložene prvi put u istoriji. Staša Gejo, postaće prva takmičarka iz Srbije koja će učestvovati na ovom događaju. Odluku o ubacivanju sportskog penjanja na Olimpijske igre doneo je Međunarodni olimpijski komitet 2016. godine. Takmičari će se nadmetati u muškoj i ženskoj konkurenciji, na terenima sportskog parka Aomi Urban.


                        
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.