Linija
Republicki zavod za sport
2.08.2019.

Direktor u obilasku sportskih objekata u izgradnji u Košutnjaku


Izgradnja inovativnih objekata za razvoj vrhunskog sporta u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Direktor Zavoda za sport i medicinu sporta RS, u pratnji pomoćnika direktora, obišao je objekte u izgradnji namenjene za sport i rekreaciju. Izgradnja multifunkcionalne dvorane u Košutnjaku, za sedam sportova  površine 15.179 kvadrata, otpočela je pre mesec i po dana i teče po  utvrđenoj dinamici. Kako navodi direktor Zavoda, Goran Bojović, radovi teku po planu, između ostalog,  i zbog izuzetne stručnosti preduzeća koje je angažovano za izgradnju objekta.

Dvorana  za savremeni sport u izgradnji biće posebne estetike, budući da će se krov iste postaviti  u nivo travnatog terena za fudbal kako bi se vizuelno dobila velika zelena poljana. Ovo je ujedno jedan od retkih primera mimikrije u građevinarstvu u Srbiji kojom se želi sačuvati koncept prirodnog okruženja. Upravo zbog autentičnog izgleda, građevinski objekt pretenduje da bude najveća inovacija u zemlji.

Ukupna vrednost investicije iznosi 12 miliona evra, a cilj ulaganja Vlade Republike  Srbije jeste razvoj i unapređenje sportske infrastrukture objektima koji ispunjavaju sve standarde i zahteve savremenog vrhunskog sporta. Predviđeno je da svi radovi na  izgradnji hale budu završeni do februara 2021. godine.

Sportsko penjanje nastalo je iz osnovne potrebe  za kretanjem i predstavlja bazični sport od izuzetnog značaja za razvoj. Po prvi put, zvanično, biće i deo programa takmičenja na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.

Stena za sportsko penjanje koja se gradi u Košutnjaku, u blizini atletskog stadiona,  biće dostupna svima:  deci, mladima, vrhunskim sportistima, vojsci i policiji, budući da je cilj da se omasovi ovaj mladi sport – naglašava direktor Bojović.

Radovi na izgradnji profesionalnog penjišta, jedinstvenog  na Balkanu,  biće završeni do 15. septembra. Angažovane su dve ekipe radnika, a  nakon izgradnje stena  sledi postavljanje ograde, instaliranje video-nadzora, rasvete i drugih pratećih sadržaja.                       
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.