Linija
Republicki zavod za sport
9.04.2019.

U Hrvatskoj održana 16. Naučna konferencija u oblasti sportskih nauka


Stručni saradnik Zavoda dr Predrag Božić predstavio naučni rad na konferenciji

 
Najveći internacionalni događaj u oblasti sportskih nauka, Naučna konferencija „Sport, fizička aktivnost i zdravlje: Savremene perspektive“, okupio je oko 240 naučnika sveta, od ukupno 367 potpisnika naučnih radova, protekle nedelje, od 4. do 7. aprila, u Cavtatu, u Dubrovniku, u organizaciji Crnogorske sportske akademije. Učešće na konferenciji uzeo je i rukovodilac Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportu Zavoda za sport i medicinu sporta RS dr Predrag Božić, koji je kao član naučnog odbora prezentovao rad na temu: “External Validity of Force-Velocity Relationship Obtained from Single and Multi-Joint“.
 
Od ukupnog broja prisutnih, učestvovalo je 100 profesora i studenata master i doktorskih studija iz regiona.  Među njima su najbrojniji bili profesori i studenti iz Srbije, zahvaljujući vojvođanskim profesorima i studentima, pored kolega iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova i Slovenije.
 
Izlaganje naučnih radova bilo multidisciplinarno, te su se predstavili studenti i profesori Univerziteta u Novom Sadu sa Medicinskog fakulteta, Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Učiteljskog fakulteta na nastavnom mađarskom jeziku iz Subotice, Ekonomskog fakulteta iz Subotice i Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera takođe iz Subotice.
 
Pored CSA i Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje UCG, u organizaciji je učestvovalo i 12 partnerskih fakulteta iz zemalja EU i regiona. 
 
 
Posebnu pažnju su posvetili mladim istraživačima. Za 33 studenta master i doktorskih studija sa Univerziteta u Novom Sadu, Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta Crne Gore realizovana je  obuka Centralno-evropskog programa razmene univerzitetskih studija - CEEPUS, na temu „Kako pripremiti, napisati i objaviti naučni rad u sportskoj nauci“.
 
Kroz obuku su naučili kako da koriste savremene istraživačke metodologije za poboljšanje kvaliteta naučnih radova,  razumeju akademski integritet i rade u skladu s moralnim kodeksom ili etičkom politikom akademske zajednice.
 
Sledeća konferencija biće održana na Azurnoj obali, na Antibima, u Francuskoj.


                       
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.