Linija
Republicki zavod za sport
13.06.2018.

Vrhunski sportisti na testiranjima u Zavodu za sport i medicinu sporta RS


Ženska košarkaška seniorska selekcija Srbije, muška seniorska vaterpolo reprezentacija Srbije  i reprezentativne selekcije u plivanju, atletici kao i paraolimpijci danas su obavili medicinske preglede i testiranja u vodećoj ustanovi sporta Srbije. Osim standardne procedure  medicinskih pregleda, vrhunski takmičari u obavezi su da izvše i funkcionalno testiranje.

Funkcionalnim testiranjima se određuje maksimalna potrošnja kiseonika i utvrđuje stepen kondicije sportista, uz konstantan monitoring kardiovaskularnog i respiratornog sistema tokom progresije testa.

Analizom pregleda i dobijenih rezultata sa funkcionalnih testova donosi se zaključak o zdravstvenom stanju i funkcionalnim sposobnostima za nastavak aktivnog bavljenja sportom. Konačan izveštaj se donosi na osnovu procene zahteva sporta i na osnovu sportske discipline kojom se ispitanik bavi.

Zavodu za sport i medicinu sporta RS vrši se psihodijagnostika  i procena takmičarske pripremljenosti svih kategorija sportistaTestiranja obuhvtaju: procenu karakteristika ličnosti vaznih za uspeh u sportu, svojstava sportske motivacije, stanja i raspoloženja pred nastup (takmičarska anksioznost, sportsko samopouzdanje), merenja sposobnosti psiholoških veština  za prevladavanja stresa, procenu opštih i specifičnih intelektualnih sposobnosti.

Stepen utreniranosti, kao i rizike za povređivanje, utvrđuju stručnjaci koji se bave analitikom u sportu i motoričkim testiranjima. Za testiranje vrhunskih sportista danas je korišćen 3D sistem za kinematičku analizu kretanja.Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.