Linija
Republicki zavod za sport
16.05.2018.

Odeljenje medicine sporta Tašmajdan na usluzi sportistima


Najstarija ambulanta sportske medicine u Srbiji osnovana je u interesu očuvanja zdravlja svih učesnika sportskih aktivnosti i u tom duhu deluje već 45 godina. Ambulanta medicine sporta Tašmajdan smeštena je u okviru sportsko-rekreativnog centra Tašmajdan na 260 metara kvadratnih, a osnovna delatnost odeljenja ogleda se u proveri zdravstvenog statusa i funkcionalnih mogućnosti sportista različitih kategorija.

Sportsko medicinske preglede obavljaju lekari medicine sporta, a sam pregled obuhvata kompletna krvnu sliku, antropometriju tela,  EKG, pregled po sistemima organa uz mogućnost primene testa opterećenja. Odeljenje za specijalizovanu zdravstvenu zaštitu sportista, Tašmajdan, svoje usluge nudi aktivnim sportistima, rekreativcima, bivšim vrhunskim sportistima, učesnicima školskih sportskih aktivnosti.

Novi Zakon o sportu je doneo neke izmene, između ostalog i to da će preglede dece sportista starosti od 6 do 14 godina finansirati Republički fond za zdravstveno osiguranje. Za ovu priliku, neophodno je da deca dođu u pratnji roditelja sa uputom od pedijatra, overenom zdravstvenom knjižicom i sportskom legitimacijom. Ukoliko učesnici u sportskim aktivnostima nisu aktivni članovi klubova, dovoljni su uput i važeća zdravstvena knjižica. Procedura besplatnih pregleda dece može se olakšati ukoliko korisnici pre dolaska na pregled  sa zvaničnog sajta Zavoda za sport preuzmu i valjano ispune sportsko medicinski formular.

Na odeljenju medicine sporta Tašmajdan dnevno se obavi oko 40 preglda. Najmlađi ispitanik ima dve i  po godine, a najstariji veteran ima 72 godine. Pregledi i testiranja zakazuju se preko kol centra svakog radnog dana od 10 do 15.30.                        
Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.