Linija
Republicki zavod za sport
12.02.2018.

Fudbaleri Crvene zvezde na zdravstvenim kontrolama u Zavodu za sport i medicine sporta RS


Danas je u Zavodu za sport i medicinu sporta RS, sportsko medicinske kontrole i testiranja obavio Derik Mensah, novo pojačanje FK Crvena zvezda. Pored njega zdravstvene kontrole i kontrole utreniranosti obavili su mlađi kadeti Crvene zvezde.

Sportsko-medicinski pregled obuhvata:

  • Fizikalni pregled po sistemima
  • Antropometrija: merenje telesne visina, telesna masa, određivanje telesne kompozicije – određivanjeprocenta telesnih masti, mišića, koštanog tkiva i vode
  • Elektrokardiografija (EKG)
  • Spirometrija
  • Laboratorijske analize krvi (kompletna krvna slika, sedimentacija, biohemijske analize: glikemija, urea, ukupni holesterol, trigliceridi, transaminaze, gvožđe u serumu)
  • Ultrazvučni pregled srca
  • Funcionalni test opterećenja – kontrola utreniranosti

Pored lekara specijalista, stručni saradnici Centra za motorička istraživanja i analitiku u sportu, profesori fizičke kulture vrše kontrole utreniranosti. Sportistima se obavlja specifična kardiorespiratorna izdržljivost u cilju individualizacije i optimalizacije trenažnog procesa. Testiranja se obavljaju  prema individualno podešenom protokolu u odnosu na uzrast i nivo forme a u skladu sa preporukama za specifično testiranje sportista. Korišćenjem testova sa kontinuiranim i progresivnim povećanjem opterećenja određuju se maksimalna potrošnja kiseonika, nivo fizičke radne sposobnosti, trenažne zone, aerobni i anaerobni pragovi, krivulja laktata i zasićenost krvi kiseonikom. Dobijeni podaci su od izuzetne važnosti za programiranje i individualno doziranje trenažnog opterećenja, kao i za praćenje efekata treninga.

U dobro opremljenim laboratorijama Zavoda za sport i medicinu sporta RS vrhunski tim stručnjaka pruža sportistima sve ono što im je neophodno za uspešno bavljenje sportom. Specijalisti medicine sporta rade sportsko - medicinske preglede sportista, stručnjaci u oblasti sporta i fizičkog vaspitanja vrše kontrolu utreniranosti i identifikaciju faktora rizika, a sportski psiholozi obavljaju psihološka testiranja. U odnosu na dobijene rezultate, a u cilju što preciznijeg planiranja i programiranja pripremnog perioda za narednu sezonu, sportski analitičari Zavoda za sport i medicinu sporta RS  pružaju stručno-savetodavnu pomoć.Sva prava zadržana © 2011 Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.Dizajn i razvoj Neotek d.o.o.