Линија
Republicki zavod za sport
20.11.2020.

Упокојио се Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј


Данас, 20. новембра 2020. године у 7:07 часова у Војној ковид болници ''Карабурма'' у Београду упокојио се у Господу Његова Светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски г. Иринеј (Гавриловић).

''Одлазак Његове Светости Патријарха Иринеја је, у временима која уопште нису лака, болан ударац не само за нашу цркву, већ и за цео наш народ. Нека му Бог подари рајски благослов и нека му буде лака света српска земља. Вечан му спомен и Царство Небеско'', директор Завода за спорт и медицину спорта РС господин Горан Бојовић.
 
 
Влада Србије је донела одлуку о проглашењу тродневне жалости у Републици Србији, од данас, 20. новембра, до недеље, 22. новембра. О свим детаљима у вези са сахраном јавност ће бити ускоро обавештена.
 
Патријарх српски Иринеј (световно Мирослав Гавриловић, Видова код Чачка, 28. август 1930 — Београд, 20. новембар 2020) био је 45. врховни поглавар Српске православне цркве. Завршио је основну школу у родном селу, гимназију у Чачку, богословију у Призрену 1951. године, а затим Богословски факултет у Београду. Замонашен је у манастиру Раковици 1959. године. Био је професор и ректор Призренске богословије. Постдипломске студије завршио је у Атини. После тога бива постављен за управника Монашке школе у Острогу. Маја 1974. изабран је за викарног епископа моравичког. За епископа нишког изабран је на заседању Светог архијерејског сабора 21—28. маја 1975. године. На трон епископа Нишке епархије устоличен је у Саборној цркви у Нишу 15. јуна 1975. године. Дана 22. јануара 2010. године одлуком Изборног сабора Српске православне цркве изабран за патријарха, устоличен је у београдској Саборној цркви 23. јануара. На дан 3. октобар 2010. устоличен је у манастиру Пећкој патријаршији.


                       
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.