Линија
Republicki zavod za sport
9.09.2020.

Јасна Шекарић на спортско – медицинским проверама у ЗСМСРС


Јасна Шекарић (Београд 17. децембар 1965. године) је српска спортисткиња и репрезентативка Србије у стрељаштву. Вишеструка је олимпијска, светска и европска првакиња. Више пута је проглашавана за најбољу спортискињу. Од Спортског савеза Србије је примила "мајску награду" 2008. године. Три пута, 1990, 1995. и 2005. је проглашавана за најбољег стрелца у свету, а 2000. године Међународна спортска стрељачка федерација (ИССФ) ју је прогласила за најбољег стрелца света 20. века. У каријери је освојила преко 90 медаља на великим такмичењима (Олимпијске игре, светска и европска првенства, светски купови, Медитеранске игре...). На Олимпијским играма освојила је пет медаља, једно злато, три сребра и једну бронзу. Једини је стрелац, који је на сваком наступу на Олимпијским играма успео да се пласира у финале. Три пута је била светска првакиња (Будимпешта 1987, Сарајево 1989. и Милано 1994), а четири пута европска шампионка (Еспо 1986, Манчестер 1991, Будимпешта 1992, Будимпешта 1996, Београд 2005). Јасна је чланица стрељачког клуба Црвена звезда.

У Сектору медицине спорта Завода за спорт и медицину спорта РС сви корисници спортско - медицинских услуга, пре контроле утренираности, пролазе детаљан медицински преглед, одређене нивое здравствене контроле, како би се утврдило здравствено стање. Након увида у здравствену спрему, пролазе стандардизоване тестове – функционална тестирања која се обављају на бицикл - ергометру и Тредмилу – траци.

Спортско - медицински преглед обухвата:
 
-          Физикални преглед по системима
-          Антропометрија: мерење телесне висина, телесна маса, одређивање телесне композиције – одређивање процента телесних масти, мишића, коштаног ткива и воде
-          Електрокардиографија (ЕКГ)
-          Психодијагностика
-          Спирометрија
-          Лабораторијске анализе крви (комплетна крвна слика, седиментација, биохемијске анализе: гликемија, уреа, укупни холестерол, триглицериди, трансаминазе, гвожђе у серуму)
-          Ултразвучни преглед срца
-          Фунционални тест оптерећења – контрола утренираности
 


                       
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.