Линија
Republicki zavod za sport
26.06.2020.

Сташа Гејо на вештачкој стени за спортско пењање Завода за спорт и медицину спорта РС


Видео

Савремено пењиште Завода за спорт и медицину спорта РС се састоји из две стене за спортско пењање. Прва, тзв. боулдер стена и друга од 17 метара предвиђена за тежинско, брзинско и рекреативно пењање. Овај спортски објекат ће служити и за одржавање међународних спортских манифестација.
 
 
Сташа Гејо (рођена 25. новембра 1997. у Нишу) је српска спортска пењачица. Била је првак света у јуниорској 2015. години и у балванирању и у комбинацији. У сениорској категорији победила је на Светским играма 2017. у Боулдерингу. Била је првакиња Европе у балунингу 2017. и освојила је треће место у комбинацији. 2018. године је стигла на треће место на Светском првенству у Боулдеру.
 
Сташа је почела да тренира овај спорт 2004. године у клубу П.А.Е.К. из Ниша. Данас је члан националног тима Србије у спортском пењању. Прву медаљу освојила је 2006. године у Бугарској, на Интернационалном фестивалу младих. Касније је одлучено, да Сташа оде у Западну Европу, где има боље услове за тренинг и напредовање у спортском пењању.
 
Спортско пењање је дисциплина која се развила из алпинизма, а описује је слободно савладавање пењачких смерова без коришћења техничке опреме за пењање, већ се опрема користи за спречавање евентуалних падова. За разлику од алпинизма, смисао спортског пењања је савладавање што тежих детаља стене ''слободном техником'' без обзира на висину успона. Спортско пењање практикује се на такозваним спортским смеровима, карактеристичним првенствено по својој малој дужини (8-30 метара) и унапред постављеним сигурним међуосигурачима, најчешће експанзивним клиновима у малим размацима, чиме спортски смерови (као и спортско пењање уопште) постају далеко сигурнији у односу на класичне алпинистичке смерове.
 
Почеци спортског пењања у Србији датирају од 1990. године. Прва организација која је добила пењачку секцију јесте Планинарско друштво ''Авала'' из Београда.
 
Спортско пењање ће се први пут наћи на Олимпијским играма у Токију, које ће због новонастале епидемиолошке ситуације бити одложене први пут у историји. Сташа Гејо, постаће прва такмичарка из Србије која ће учествовати на овом догађају. Одлуку о убацивању спортског пењања на Олимпијске игре донео је Међународни олимпијски комитет 2016. године. Такмичари ће се надметати у мушкој и женској конкуренцији, на теренима спортског парка Аоми Урбан.


                       
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.