Линија
Republicki zavod za sport
13.11.2018.

Завод на HISP/ISVH Конгресу


Београд је од 26. до 28. октобра  угостио најеминентније светске стручњаке из области кардиоваскуларне медицине и то као домаћин заједничког конгреса Међународног удружења за васкуларно здравље (ISVH) и Удружења центара за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога (HISPA).

Конгресу у Краун плази су присуствовали и угледни лекари из нашег региона. У оквиру сесије Спорт и кардиоваскуларно здравље (Заједничка сесија HISPA-е и Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије) предавања су одржале др Милена Антић, на тему "Кардиолошка евалуација спортиста" и  др Гордана Королија,  на тему"Интерпретација ЕКГ записа код спортиста". Докторка Тамара Гавриловић одржала предавање на тему "Значај умерене, контролисане физичке активности у превенцији КВБ и дијабетеса".

 
Кроз велики број сесија, конгрес је указао на неопходност персонализације у превенцији, дијагностици и лечењу кардиоваскуларних болести,  које су постале опасан убица савременог човечанства. Овом приликом вођене су и бројне расправе везано за  адекватно мерење крвног притиска, што  је изазов 21. века.
 
 
Приликом отварања конгреса, проф. др Небојша Тасић, председник светског Удружења за васкуларно здравље и председник удружења HISPA, истакао је велику одговорност лекара и сестара у медицинским изазовима, будући да званични подаци говоре  да је током прошле године од инфаркта и шлога сваког сата живот губило шесторо људи а сваког дана 147 грађана Србије.


                       
Сва права задржана © 2011 Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије. Дизајн и развој Неотек д.о.о.