Почиње израда Националног информационог система у области спорта и медицине спорта

Министар спорта РС Зоран Гајић, директор Завода за спорт и медицину спорта РС Милан Савић и директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић потписали су данас Споразум о међусобној сарадњи као први корак ка успостављању информационог система за унапређење вођења националних евиденција у области спорта.

“Данас је велики дан за српски спорт, велики дан за Завод за медицину спорта Републике Србије. Потписали смо Споразум о међусобној сарадњи између Канцеларије за ИТ и еУправу, Завода за спорт и медицину спорта РС и Министарства спорта РС о сарадњи која се тиче израде софтвера националних евиденција. Као што знамо, Завод за спорт и медицину спорта РС обавља законом поверене делатности у области спорта, а једна од најбитнијих делатности јесте вођење националних евиденција о спорту. Вођење националних евиденција у спорту поред улоге која има да имамо увид у то шта се дешава у српском спорту, веома ће нам помоћи када је у питању даље стратешко планирање и развој спорта“, рекао је директор Завода за спорт и медицину спорта РС, Милан Савић.

“Веома сам срећан и задовољан у овом тренутку зато што се налазимо на великој прекретници што се тиче организације физичке културе у Србији. Кад кажемо спорт, мислимо на физичку културу, физичко васпитање, на спорт коме је циљ освајање златних медаља на светским и европским такмичењима. Али такође, мислимо и на рекреацију, односно физичко вежбање у смислу здравља. Да бисмо побољшали струку и помогли јој, ми апсолутно морамо да укључимо у науку, а науке нема без валидно сакупљених података, као ни без операционализације тим подацима. У овом случају, након што присајединимо све податке које имамо у нашем медицинском тиму у Заводу, у моторичкој лабораторији, а који се тичу морфологије и моторике врхунских спортиста, и податке које имамо у покрајинском Заводу за спорт и медицину спорта, имаћемо базу података која ће бити валидна за све будуће докторске, магистарске и дипломске радове, али и за истраживаче који ће моћи да извлаче валидне закључке. Ови подаци биће корисни и за побољшавање планова и рада физичког васпитања у Министарству просвете, а од њих ће користи имати и привреда која се бави изградњом инфраструктуре спортких објеката и објеката везаних за спорт, као и привреда која се бави производњом спортских реквизита“, изјавио је министар Гајић.

Планирано је успостављање јединственог информационог система за прикупљање релевантних података у оквиру четири комплементарна дела, националне евиденције у области спорта, медицине спорта, аналитике у спорту и психологије спорта.

“У девет дигиталних евиденција спадају евиденција спортиста, предузетника у спорту, стручњака, организатора програма, објеката, резултата спортиста, националних репрезентација, повреда и начина њиховог лечења. Оне ће знатно унапредити процес идентификације, развоја и селекције талената у спорту, а Министарству, Заводу, Олимпијском комитету и спортским савезима омогућити стратешко планирање и улагање“, истакао је Михаило Јовановић.

Пројекат унапређења вођења националних евиденција је прва фаза и део је пројекта “Национални информациони систем у области спорта и медицине спорта“ којим ће се успоставити јединствени информациони систем за прикупљање релевантних информација у оквиру четири комплементарна дела: националне евиденције у области спорта, медицина спорта, аналитика у спорту, психологија спорта. Интердисциплинарним приступом тима стручњака а на бази анализе валидних информација добијених из прикупљених података створиће се могућност успешнијег управљања у области спорта у циљудефинисања актуелног стања система спорта у Републици Србији, дефинисања актуелног стања врхунског такмичарског спорта,олакшавање процеса идентификације, развоја и селекције талената у спорту, дефинисања актуелног стања рекреативног спорта,оптимизације спортског управљања,рационалног планирања буџета,правилног планирање развоја инфраструктуре,пружања подршке спортским организацијама, тренерима, научним и спортским радницима.

Leave a Reply

Изаберите писмо

Контакт информације

Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије

Кнеза Вишеслава 72
11030 Београд

+381 11 3555 460
rzs@rzsport.gov.rs

Пон – Пет: 07:30 – 15:30

Пратите нас

Преузмите брошуру